Politică

FT: Vechii membri ai UE sunt nemultumiti de Romania, dar nu o pot sanctiona

18.04.2008, 21:04 16

Oficialii UE sustin ca dispun de putine instrumente de a constrange Romania si Bulgaria sa se alinieze la standardele europene, in pofida starii generale de nemultumire la nivelul vechilor state fata de stagnarea reformelor in noile tari membre, potrivit cotidianului britanic Financial Times in editia electronica.
Cu cateva luni inainte de aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, blocul comunitar se gasea in fata unei mari dileme. Pe de o parte, UE era constienta ca cele doua tari nu sunt pregatite pentru aderare, pe de alta parte stia ca nu putea amana integrarea celor doua state balcanice fara a-si incalca promisiunile si a afecta reputatia sa, scrie Financial Times.
Tratatele de aderare ale celor doua tari contin trei clauze care reprezinta o baza legala de actiune impotriva Romaniei si Bulgariei, dar acestea sunt aplicabile doar pana la sfarsitul anului 2009.
Romania se afla cu mai putin de doua luni inaintea unei noi evaluari a Comisiei Europene in ceea ce priveste Justitia, insa noul ministru al justitiei, Catalin Predoiu, a spus jurnalistilor de la FT ca este optimist in ceea ce priveste nivelul reformelor. Am o abordare tehnica in ceea ce priveste reformele din Justitie, a spus Predoiu, explicand ca nu face altceva decat sa duca la indeplinire cerintele comisiei.
Mecanismul de cooperare si verificare a fost impus Romaniei in momentul aderarii la UE la inceputul anului trecut, explica FT. Acest mecanism poate duce la aplicarea unei clauze referitoare la justitie si afaceri interne. Clauza referitoare la "justitie si afaceri interne" permite statelor comunitare sa refuze recunoasterea verdictelor pronuntate de instante din Bulgaria si Romania in cazul in care manifesta putina incredere in sistemele judiciare ale celor doua tari. Statele UE pot invoca astfel articolul sapte din Tratatul UE care suspenda anumite drepturi ale unei tari membre daca se constata ca aceasta incalca "grav si persistent" principiile libertatii, democratiei, drepturilor omului si statului de drept.
In baza "clauzei pentru piata interna", proiectele finantate cu fonduri europene pot fi suspendate daca, de exemplu, UE considera ca Sofia si Bucurestiul nu
s-au conformat normelor care reglementeaza achizitiile publice. Subventiile acordate sectorului agricol ar putea fi astfel reduse sau suspendate. Oficialii de la Bruxelles sustin ca nu pot utiliza aceasta parghie, deoarece faptele de coruptie din cele doua tari nu vizeaza aceste domenii, agricultura si achizitiile publice. "Clauza de salvgardare economica" permite adoptarea de masuri in cazul in care aderarea unui stat la piata comuna afecteaza sectoarele economice europene. Aceasta prevedere nu poate fi insa invocata, deoarece problemele semnalate nu sunt de natura economica, mai scriu jurnalistii de la FT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO