Politică

G20: Economia mondiala ramane dependenta de sustinerea statului

08.11.2009, 23:20 20

Ministrii de finante ai G20 (grupul celor mai industrializatestate ale lumii si al principalelor economii emergente) au hotaratca nu vor renunta la planurile de stimulare financiara, incontextul in care economiile nationale sunt inca dependente deajutorul de stat.
Inca de la inceperea crizei financiare, guvernele lumii au pompatmii de miliarde de dolari in economiile nationale, dar exista semneca acestea reactioneaza greu la planurile de stimularefinanciara.
Ministrii de finante ai G20, reuniti la finele saptamanii trecutein Scotia, au ajuns la concluzia ca recuperarea este "inegala" siramane dependenta de sustinerea statului, in timp ce somajul esteuna dintre problemele "majore".
Ultimele date arata ca somajul in SUA a atins 10,2%, cel mai marenivel din ultimii 26 de ani.
"Ritmul redresarii este dificil, in special in economiile avansate,unde increderea consumatorilor se mentine la un nivel scazut, iarretragerea unor masuri, precum programul primei de casare in SUA sialte tari, duc la scaderea productiei", se arata intr-un documental Fondului Monetar International (FMI) ce a fost prezentat lasummit.
Pentru 2010, FMI anticipeaza o crestere economica de numai 1,3% instatele avansate.
Pentru un raspuns coordonat al criza, G20 a stabilit un "calendar"pentru ca fiecare stat sa-si elaboreze un plan national de iesiredin criza (pe 3 sau 5 ani) pana in ianuarie, ca apoi toate acesteasa fie analizate in aprilie 2010. Pe baza discutiilor vor fiformulate mai multe variante pentru liderii G20 care se vor intalniin iunie 2010, recomandari mai precise fiind asteptate pentru lunanoiembrie a anului urmator.

Brown face valva la G20 cu propunerea unei taxe petranzactiile financiare
Pentru a grabi iesirea din criza, premierul britanic Gordon Brown,care a facut o vizita la Saint Andrews, locul de desfasurare alsummit-ului, a cerut introducerea unei taxe pe tranzactiilefinanciare. Propunerea a fost insa respinsa de ministrii de finantedin G20.
Potrivit premierului britanic, banii perceputi din aceasta taxa arurma sa mearga intr-un fond de salvare a bancilor, in cazul in careacestea ar avea probleme financiare pe viitor. Brown a argumentatca prin aceasta taxa, bancile vor inapoia banii primiti atunci candau fost salvate de state de la faliment.
Propunerea reprezinta o schimbare la 180 de grade a lui Brown,avand in vedere ca pana in prezent s-a opus unei astfel de masuri.Franta si Germania au promovat-o anterior.
Potrivit premierului britanic, sectorul financiar este unul cheiepentru economie, iar guvernele nu au de ales si trebuie sa lesalveze.
"Dar in niciun caz de succes nu trebuie sa se bucure cativa si noitoti ceilalti sa platim costurile esecului", a spus Brown.
Liderii prezenti la summit-ul din Scotia au primit insa cuscepticism propunerea lui Brown. Ministrul de finante din Canada,Jim Flaherty, a declarat ca o taxa pe tranzactii, cunoscuta ca sitaxa Tobin, nu este atragatoare, avand in vedere ca guvernulcanadian nu este unul care mareste taxele. Si secretarul de stat alTrezoreriei din SUA Timothy Geithner a respins propunerea, desprecare a spus ca nu e sustenabila. "Avem nevoie de stimulentefinanciare, nu de taxe pe tranzactii", a declarat acesta.
Criticii insa au sustinut ca propunerea britanicilor este una purelectorala, avand in vedere ca anul viitor pe Partidul Laburistcondus de Brown il asteapta alegeri legislative foartedificile.
Potrivit presedintelui Bancii Centrala Europene, Jean ClaudeTrichet, propunerea lui Brown nici macar nu a fost discutata lasummit, relateaza presa franceza.
O taxa similara a fost adusa in discutie de seful FMI, DiminiqueStrauss-Kahn. Acesta a declarat ca analizeaza posibilitateaintroducerii unei asa-numite "taxe a FMI", fiind vorba de un fel deprima de asigurare care sa duca la crearea unui fond de crizapentru banci.

China: Nu suntem suficienti de bogati sa combatemincalzirea globala
Ministrii de finante ai G20 nu au reusit insa sa ajunga la un acordcu privire la lupta impotriva incalzirii globale.
Marile state emergente, precum China, nu doresc sa cotizeze lafondul de 100 de miliarde de euro pe an, stabilit anterior, pentrulupta impotriva incalzirii globale. Liderii chinezi au argumentatca nu se simt destul de bogati pentru a cotiza. Luna viitoare areloc la Copenhaga un summit important privind incalzireaglobala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO