Politică

Geoana cere eliminarea imunitatii pentru presedinte, ministri si parlamentari

Geoana cere eliminarea imunitatii pentru presedinte, ministri si parlamentari

Mircea Geoana, presedintele PSD: "Daca va uitati si la numele aflate in atentia Parlamentului, sunt reprezentanti ai tuturor partidelor cu exceptia PD-L. Cum se face? Sunt fecioare fara de prihana sau poate sunt foarte priceputi in ale furatului".

18.08.2008, 19:15 26

Propunerea sa a fost primita cu scepticism de liderii celorlalte formatiuni politice parlamentare, de votul carora depinde adoptarea actului normativ.
Geoana spune ca PSD are numarul de parlamentari necesar initierii demersului - un sfert -, dar pentru modificarea legii fundamentale este nevoie de o majoritate de doua treimi.
El a explicat ieri ca initiativa vine ca urmare a esecului reformelor justitiei si a politizarii anchetelor. Saptamana trecuta, Camera Deputatilor a respins trimiterea in Justitie a deputatilor PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea, acuzati de coruptie, social-democratii fiind acuzati ca au votat impotriva pentru a-si proteja colegii.
"Toate personalitatile care sunt apropiate lui Traian Basescu, politicieni sau oameni de afaceri, nu au avut niciun fel de incidenta cu actul de justitie. Daca va uitati si la numele aflate in atentia Parlamentului, sunt reprezentanti ai tuturor partidelor cu exceptia PD-L. Cum se face? Sunt fecioare fara de prihana sau poate sunt foarte priceputi in ale furatului. Dar este clar ca exista o forma de protectie in jurul liderilor PD-L pe care Traian Basescu o executa cu foarte mare perseverenta", a spus Geoana.
Potrivit articolului 150 din Constitutie, revizuirea legii fundamentale poate fi initiata de presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot si adoptata in Parlament in sedinta comuna cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.
Referitor la imunitatea parlamentarilor, articolul 72 din Constitutie prevede ca "deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului". Acestia pot fi insa "urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor".
In ceea ce-l priveste pe seful statului, legea fundamentala prevede ca "presedintele Romaniei se bucura de imunitate" si i se aplica prevederile referitoare la imunitatea parlamentarilor, in vreme ce ministrii pot fi urmariti penal ca urmare a unei solicitari a Parlamentului sau a Presedintiei.
Mai multe anchete impotriva parlamentarilor au fost reluate la finele anului trecut ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale, in care se arata ca procurorii trebuie sa ceara aviz de urmarire penala a Camerei din care face parte parlamentarul care este acuzat de fapte comise in timpul in care a fost ministru.
Propunerea PSD a fost primita cu scepticism de PNL si PD-L care i-au acuzat pe social-democrati ca vin cu propuneri populiste.
"Lucrurile ar fi fost mult mai simple daca Mircea Geoana ar fi fost in stare sa le ceara parlamentarilor sai, pur si simplu, sa voteze inceperea urmaririi penale pentru cei doi PSD-isti. Atunci nu ar mai fi fost nevoie de toata gimnastica asta verbala, de promisiuni de modificare a Constitutiei, facute tot de PSD, sau de alte angajamente fara acoperire", a sustinut Bogdan Olteanu (PNL), presedinte al Camerei Deputatilor.
La randul sau, Emil Boc, presedintele PD-L, spune ca PSD ii sfideaza pe romani, pentru ca, in Parlament, nu au fost de acord sa-i trimita in Justitie pe Nastase si Mitrea.
"Cand vor vota pentru trimiterea in instanta a parlamentarilor PSD, doar atunci sa scoata capul si sa vorbeasca, pentru ca au compromis efortul de ridicare a clauzei de salvgardare pe Justitie pentru Romania", a spus Boc.
Liderul UDMR Marko Bela a spus ca formatiunea sa va sustine orice demers privind renuntarea la privilegii, in vreme ce liderul PRM Lucian Bolcas a spus ca inainte de modificarea Constitutiei ar trebui sa fie schimbata legea raspunderii ministeriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO