Politică

Geoana isi pregateste terenul pentru un mandat de patru ani in fruntea PSD

Geoana isi pregateste terenul pentru un mandat de patru ani in fruntea PSD

Mircea Geoana (stg.) vrea sa-si aleaga singur echipa de conducere

09.10.2006, 19:28 12

Congresul extraordinar al PSD din 9 decembrie ar urma sa decida ca mandatul presedintelui partidului este de patru ani si nu de doi, cum se intampla in prezent.
Convocarea unui congres extraordinar face parte din sirul de incercari de redresare a PSD, dupa doi ani in care pierderea alegerilor l-a impins spre un ingrijorator (pentru liderii social-democrati) scor de 20-22% in intentiile de vot, asta dupa ce iesise din alegeri cu 35%.
Primul punct - si cel mai important - pe agenda forului cu cea mai mare putere (congresul) ar urma sa fie schimbarea statutului partidului in sensul prelungirii mandatului presedintelui PSD, de la doi ani, in prezent, la patru ani. Totusi, in decembrie nu vor fi organizate si alegeri in PSD, cel putin asa s-a stabilit la intalnirea conducerii partidului cu sefii filialelor, la finele saptamanii trecute. Un alt congres, orga-nizat in primavara (este vorba despre congresul la termen, la finalul celor doi ani de conducere a echipei lui Mircea Geoana), ar urma sa decida cum si cine va conduce destinele partidului.
O astfel de solutie a aparut dupa ce, potrivit unor surse din PSD, au existat voci care au acuzat ca actuala echipa vrea sa-si prelungeasca artificial mandatul, recurgand la un congres inainte de termen. Temerea unor organizatii a fost ca, daca s-ar organiza si alegeri in aceeasi zi, statutul - cel in care sunt inscrise functiile si mandatele conducerii - ar putea sa fie aprobat in functie de interese de conjunctura.
"Congresul din decembrie nu este un subterfugiu pentru prelungirea mandatului actualei echipe" - sustine Mircea Geoana -, ci este o necesitate ca partidul sa organizeze congrese dinstincte pentru modificarea statutului si pentru organizarea de alegeri la nivel local si central.
Asadar, spune Geoana, cand ar urma sa fie organizate alegeri in partid, ele vor fi organizare potrivit acelorasi principii pentru toata lumea - chiar daca este vorba despre lideri de organizatii locale sau centrale.
Pana la congresul din aprilie 2005 - cand Mircea Geoana a castigat conducerea PSD - mandatul presedintelui era de patru ani. Congresul din 2005 a stabilit un mandat pentru presedinte de doi ani, in conditiile in care apele in PSD erau extrem de tulburi, dupa trecerea in opozitie in urma alegerilor de la sfarsitul lui 2004. A fost vorba, asadar, de un mandat de tranzitie. Tranzitie care, spun actualii lideri, este la final. Drept urmare, e nevoie de o reintrare in normalitate.
Un alt subiect care ar urma sa fie dezbatut la congresul din decembrie este modul de alegere a echipei de conducere. La congresul din aprilie 2005, cand Ion Iliescu a pierdut sefia PSD in favoarea lui Mircea Geoana, fiecare a fost pe cont propriu. S-a candidat pentru fotoliile de presedinte (castigat de Mircea Geoana), de presedinte executiv (castigat de Adrian Nastase), de secretar general (castigat de Miron Mitrea) si de vicepresedinti. Mult inainte ca datele sa arate un rezultat spectaculos se vorbise despre un tandem (Iliescu presedinte, Nastase presedinte executiv), mai apoi (dupa iesirea din scena a lui Iliescu), despre un triumvirat sau conducere colegiala (Geoana, Nastase, Mitrea). Cei doi ani scursi de atunci au aratat sincopele unei astfel de constructii, complicata si din cauza iesirii din decor a lui Adrian Nastase.
Una dintre propuneri, agreata de-a lungul vremii de Mircea Geoana - dar nevalidata, deocamdata, de forurile PSD -, este ca cel care ar urma sa castige presedintia sa poata sa-si aleaga echipa.
Astfel de idei vor fi puse, pana la data congresului din 9 decembrie, in discutia membrilor de partid - ar urma sa fie un fel de referendum intern. PSD a mai experimentat acest scenariu - este vorba despre acele alegeri interne, care, teoretic, ar fi urmat sa ierarhizeze ordinea pe listele electorale ale candidatilor, in alegerile din 2004. Totul s-a transformat atunci intr-un esec, pentru ca listele au fost masluite la nivel local, cu largul concurs al conducerii centrale.
"Acest lucru nu inseamna ca principiul nu este valabil. Este nevoie de o organizare mai buna", spune Mircea Geoana. Potrivit presedintelui PSD, membrii partidului ar urma sa fie consultati nu doar in legatura cu mandatul presedintelui PSD, ci si cu o viitoare ofera politica, cu politica de aliante si cu toate temele sau directiile importante pe care urmeaza sa se angajeze partidul.
"Daca un partid vrea sa fie atractiv, trebuie sa dea incredere membrilor sai ca pot influenta decizia la varf. Vom generaliza astfel de consultari", spune Geoana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO