Politică

Geoana sau Taracila sunt posibilii succesori ai lui Vacaroiu la presedintia Senatului

Geoana sau Taracila sunt posibilii succesori ai lui Vacaroiu la presedintia Senatului

Nicolae Vacaroiu a prezidat sedintele Senatului vreme de opt ani

02.10.2008, 17:31 19

Nicolae Vacaroiu (65 de ani) admite pentru prima data ca ar putea renunta la sefia Senatului in favoarea Curtii de Conturi si avanseaza nume de colegi care sa-i ia locul in eventualitatea in care va fi validat drept presedinte al Curtii.

Conducerea Curtii de Conturi va fi inlocuita dupa promulgarea legii de functionare, textul fiind acum la Presedintie. Potrivit algoritmului parlamentar, functia de presedinte al Curtii revine PNL, actualul presedinte Dan Drosu Saguna fiind propulsat in functie de PSD.
Surse parlamentare au declarat pentru ZF la finele sesiunii din vara ca pozitia va fi cedata de liberali social-democratilor care l-ar prefera pe Vacaroiu. Chiar ieri, fostul presedinte Ion Iliescu - care l-a numit pe Vacaroiu premier in 1992 - a spus ca acesta este un "meserias" bine pregatit si bun oriunde.
Vacaroiu a spus ieri ca, in eventualitatea in care s-ar vacanta functia sa, prin plecarea la Curtea de Conturi, PSD va propune, conform Regulamentului, un candidat la sefia Senatului, care ar putea fi Mircea Geoana, Doru Ioan Taracila sau Serban Nicolae.
"Daca se intampla o astfel de situatie, va intereseaza procedura? Lucrurile sunt foarte simple: avem un Regulament, avem o decizie a Curtii Constitutionale: grupul PSD propune un alt candidat pentru functia de presedinte", a precizat Vacaroiu. Intrebat care ar putea fi candidatul, Vacaroiu a raspuns: "Foarte multi. Si domnul Geoana, si domnul Taracila, si domnul Serban Nicolae. Avem un portofoliu suficient". Vacaroiu a spus insa ca nu a luat inca decizia de a merge la Curtea de Conturi.
Pentru a prelua mandatul de presedinte al Curtii de Conturi, Vacaroiu va trebui sa demisioneze insa din functia de presedinte al Senatului, dar demisia sa ar putea veni spre sfarsitul lunii octombrie, aproape de incheierea de drept a mandatului sau senatorial, mai precizau sursele mentionate. El si-a depus totusi candidatura pentru un nou mandat de senator in Arges, in colegiul in care vor mai candida Florin Calinescu (PNL) si Mircea Cinteza (PD-L).
Mandatul lui Dan Drosu Saguna la presedintia Curtii de Conturi a fost prelungit de trei ori pana acum de Parlament, ca urmare a neintelegerilor dintre partide privind succesorul sau in functie, dar si pentru ca nu se ajunsese la un compromis la forma finala a legii de functionare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO