Politică

Geoana si Rassmusen au explicat social-democratia la Mall

05.07.2005, 19:38 15

Presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PSE), Poul Nyrup Rasmussen, presedintele partidului de opozitie din Grecia (PASOK), George Papandreou, si presedintele PSD Mircea Geoana au participat ieri la Mall Plaza - Bucuresti la prima intalnire publica din cadrul unui proiect mai larg, care ar urma sa aiba drept final schimbarea la fata a PSD, dar si construirea unui model social-democrat propriu, ca alternativa la modelele deja experimentate in Romania.

Despre transfor-marea PSD intr-un partid social-democrat modern vorbise, inainte de intalnire, liderul socialistilor europeni: "Transformarea nu este un lucru usor, e nevoie de timp, dar trebuie sa va grabiti". Despre aceeasi transformare a vorbit Mircea Geoana in fata a cateva sute de invitati sau curiosi, intr-unul din pavilioanele de la Mall.

Avand in spate un panou cu sigla partidului - care de curand a imprumutat culoarea rosu-bleu a socialistilor europeni, acum ca PSD este membru cu drepturi depline a PSE - Geoana a explicat, plastic, nevoia de schimbare: "Daca nu ne lepadam de Satana - pentru ca avem si noi o groaza de Satane la PSD - pierim".

Potrivit lui Geoana, daca aceste transformari nu au loc, Congresul partidului, din aprilie, cand a fost schimbata conducerea a fost doar o operatiune nereusita.

Practica intalnirilor de partid in locuri publice - intalniri altele decat cele electorale - a fost experimentata cu succes de PASOK, iar PSD doreste sa urmeze acest model, a explicat Geoana. Ar urma, asadar, o suita de intruniri, in diferite locuri din tara, care vor dura aproape un an. La final, PSD ar trebui sa-si gaseasca drumul si sa propuna un proiect politic pentru Romania.

Vrea sa urmeze PSD modelul socialismului clasic, sa urmeze a treia cale invocata de Blair, Clinton sau Schršder sau trebuie sa propuna un model propriu - aceste chestiuni ar trebui sa-si gaseasca raspunsul in urma intalnirilor intitulate "Dezbateri social-democrate", a declarat Geoana.

La intalnirile de ieri invitatii din strainatate nu au uitat sa atace dreapta europeana - s-a vorbit, de pilda, de "Europa lor" si, Europa noastra", de faptul ca "Europa lor", cea conservatoare, nu doreste integrarea Romaniei in UE in 2007, in vreme ce Europa social-democrata este cea care crede in acest proiect, care nu se gandeste doar la impozite, ci si la locuri de munca.

Si dreapta romaneasca a avut parte de critici din partea liderului socialistilor-europeni pe motiv ca actiunile acesteia ar putea pune in pericol integrarea Romaniei.

Rasmussen a spus ca va sustine in fata scepticilor din Parlamentul European - el i-a numit aici pe conservatori - cauza aderarii Romaniei. Socialistii europeni sustin in cea mai mare parte a lor integrarea Romaniei, in vreme ce in randurile popularilor europeni exista rezerve mai mari.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO