Politică

Germania sfideaza Comisia Europeana: Romania nu se va integra fara clauze

26.10.2006, 19:12 16

Parlamentul german va cere activarea clauzelor de salvgardare impotriva Romaniei si Bulgariei imediat dupa aderarea celor doua state la 1 ianuarie 2007, un demers care va afecta climatul politic din jurul procesului de extindere a UE.
Informatia a fost facuta publica de EUObserver la doar doua zile dupa ce presa germana il cita pe liderul crestin-socialilor germani (ramura bavareza a crestin-democratilor cancelarului Angela Merkel), Edmund Stoiber, potrivit caruia Germania nu trebuie sa accepte aderarea Romaniei si a Bulgariei in lipsa unor clauze pe justitie si coruptie. Stoiber este si premier al Bavariei, cel mai mare land german.
Cotidianul german Handelsblatt, citat de EUObserver, a relatat ieri ca majoritatea partidelor parlamentare germene exercita presiuni pentru activarea clauzelor incepand cu data de 1 ianuarie, motivand ca cele doua state nu au indeplinit criteriile impuse de UE la capitolul justitie.
Demersul politicienilor germani - spune EUObserver - contravine politicii promovate de Comisia Europeana care vizeaza activarea acestor clauze la o anumita perioada dupa aderare in cazul in care persista o serie de probleme din domeniile justitiei si combaterii coruptiei. Ultimul raport al Comisiei privind Romania si Bulgaria lasa sa se inteleaga ca unele clauze ar putea fi introduse din vara viitoare, nicidecum de la 1 ianuarie 2007.
Pozitia Comisiei Europene a fost sustinuta, saptamana trecuta, de ministrii comunitari de externe, printre care si cel german, Frank-Walter Steinmeier.
Un document redactat insa de cele doua partide guvernamentale, conservatorii si social-democratii, precum si doua formatiuni de opozitie, liberalii si ecologistii, sustine ca "Parlamentul considera ca activarea clauzelor de salvgardare este necesara din momentul aderarii, daca deficitele semnalate de Comisie nu sunt abordate inainte de 1 ianuarie 2007".
Decizia finala privind activarea acestor clauze ar trebui sa fie luata cel mai tarziu in luna decembrie la summit-ul liderilor UE, sustin parlamentarii germani, citati de cotidianul Handelsblatt.
Parlamentul german este unul dintre cele doua parlamente nationale (alaturi de cel al Danemarcei) care nu au ratificat inca Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei. Pozitia acestuia reprezinta o lovitura data comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, care sustine ca sistemul de monitorizare a celor doua tari a fost cel mai strict aplicat pana in prezent.
Pe de alta parte, declaratiile premierului bavarez Edmund Stoiber, privind activarea clauzelor de salvgardare pentru Romania si Bulgaria in domeniul justitiei si afacerilor interne, au provocat noi tensiuni in cadrul Guvernului german, scria ieri cotidianul Die Welt.
Stoiber a cerut activarea clauzelor de salvgardare in cazul Romaniei si Bulgariei, pentru ca Germania sa nu fie obligata sa puna in aplicare mandatul de arestare european in dosare instrumentate de autoritatile din Romania sau Bulgaria. In acest mod, el doreste sa excluda posibilitatea detinerii cetatenilor germani in inchisori din cele doua state.
Potrivit Die Welt, ministrul german al justitiei, Brigitte Zypries (social-democrat), contesta cu vehementa propunerea lui Edmund Stoiber. "Niciun cetatean german nu are motive sa se teama ca va ispasi vreo pedeapsa penala in penitenciarele din aceste state", a declarat Brigitte Zypries.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO