Politică

Grecia a dat Romaniei binecuvantarea pentru UE

03.11.2005, 20:35 12

Parlamentul grec a ratificat, ieri, Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, singura formatiune care s-a opus fiind Partidul Comunist (KKE).

Grecia a devenit astfel al cincilea stat, dupa Slovacia, Slovenia, Ungaria si Cipru, care finalizeaza procedurile de ratificare a Tratatului de aderare a celor doua state, dar prima tara din "nucleul dur" al Uniunii - asa cum l-a numit presedintele Traian Basescu - care a dat OK-ul pentru Romania si Bulgaria.

Votul Legislativului elen a fost marcat printr-o ceremonie solemna, la care au participat presedintele Romaniei, seful statului roman, cel al Bulgariei Gheorghi Parvanov si presedintele Republicii Elene, Karolos Papoulias.

Presedintele Romaniei Traian Basescu a salutat votul parlamentarilor greci, cu gandul insa la vechile state UE care abia acum incep sa dezbata Tratatul de aderare si a promis ca increderea acordata de Grecia prin votul de ieri va fi rasplatita prin performante interne. Ieri, in Camera Comunelor din Marea Britanie proiectul de lege prin care se ratifica Tratatul de aderare a fost adoptat in a doua lectura. Doar 40 dintre cei 646 de deputati din Camera Comunelor au fost prezenti la dezbatere, dar tonul acesteia a fost in general unul de sprijin, desi nu au lipsit semnele de intrebare, precizeaza BBC.

Ministrul adjunct de externe, Douglas Alexander, a apreciat progresele economice inregistrate de Romania, dand ca exemplu reducerea inflatiei de la 100%, la sfarsitul anilor ''90, la 8% anul acesta, precum si faptul ca Romania a atras cele mai multe investitii dintre tarile est-europene.

Ministrul a mentionat si raportul de monitorizare al Comisiei Europene si clauza de salvgardare, iar in incheiere a recomandat parlamentarilor un vot pozitiv. Dupa o a treia lectura in Camera Comunelor, proiectul de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei va fi trimis la Camera Lorzilor, Camera superioara a Parlamentului britanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO