Politică

Guvernul a aprobat noile organigrame ale ministerelor

Guvernul a aprobat noile organigrame ale ministerelor

Ministrii Cabinetului Tariceanu II isi mai cauta adjuncti

26.04.2007, 20:04 193

Guvernul a decis ieri numarul secretarilor de stat si organigrama noilor ministere restructurate, cea mai asteptata mutare fiind la Ministerul Economiei si Finantelor.
Asadar, Ministerul Economiei si Finantelor urmeaza sa aiba 5 secretari de stat, doi pe partea de Economie si trei la Finante, domeniu care va fi in coordonarea secretarului de stat Sebastian Vladescu, fost ministru de finante inaintea restructurarii. El va ocupa pozitia doi in minister, dupa ministrul Varujan Vosganian, pe care il va inlocui atunci cand acesta va fi plecat.
In prezent, nu se prefigureaza modificari in ceea ce priveste numele celor trei secretari de stat de la Finante (Sebastian Vladescu, Alice Bitu si Catalin Doica), insa UDMR pretinde unul dintre posturile de la Economie, unde pentru moment au ramas in schema Darius Mesca si Eugen Tapu Nazare.
Nu toate numele secretarilor de stat au fost stabilite, intrucat urmeaza sa aiba loc negocieri intre PNL si UDMR pentru ocuparea pozitiilor ramase vacante - dupa indepartarea PD de la guvernare si a reorganizarii. Conducerea UDMR urma sa decida aseara ce posturi va cere de la premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Restructurarea guvernului a fost decisa in urma cu aproximativ o luna de zile, dupa ce Tariceanu a dat ministrii PD afara din guvern. La Ministerul IMM-urilor, Comertului, Turismului si Profesiilor Liberale, ministrul Ovidiu Silaghi a propus o schema elastica, cu doi secretari de stat - unul la Comert - ramane pe post Iuliu Winkler (UDMR), fost ministru delegat si unul pentru turism, urmand ca IMM-urile si Profesiile Liberale sa devina directii in cadrul ministerului.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, unde ministru este Attila Korodi, de la UDMR, va avea doi secretari de stat de la PNL si va prelua o serie de atributii din domeniul dezvoltarii durabile. Ministerul Agriculturii si Dezvoltari Rurale, aflat in coordonarea lui Decebal Traian Remes, va ramane tot cu trei secretari de stat: unul pentru dezvoltare rurala, post ramas vacant dupa demisia democratului Danut Petre, cel pentru paduri - Istvan Toke (UDMR) si cel pentru agricultura: Nicolae Flaviu Lazin (PNL). Ministrul a mai propus infiintarea unei directii pentru industria alimentara. De asemenea, liberalii au mai stabilit inca doua nume pentru pozitiile de secretar de stat lasate libere de PD dupa ce ministrii acestui partid au fost indepartati din Guvern.
Fostul prefect de Ilfov Marian Petrache va fi numit secretar de stat la Ministerul Internelor si Reformei Administrative, el ocupand in prezent pozitia de presedinte al Comisiei privind determinarea oportunitatii proiectelor din Cancelaria premierului, cu functie de secretar de stat. De asemenea, Septimiu Buzasu va ocupa o functie de secretar de stat in Ministerul Transporturilor, unde a mai lucrat in perioada februarie 2005 - august 2006.
Saptamana trecuta, Guvernul a aprobat reorganizarea altor ministere, cum ar fi Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), cel care va gestiona banii care vor veni de la UE in urmatorii 7 ani - peste 30 mld. euro. Noul minister, condus de Laszlo Borbely (UDMR), va prelua in subordine Agentia Nationala pentru Locuinte si Compania Nationala de Investitii si va avea doi secretari de stat, un secretar general si doi secretari generali adjuncti. MDLPL a fost infiintat in luna aprilie prin reorganizarea Ministerului Integrarii Europene si prin preluarea activitatii in domeniul lucrarilor publice, amenajarii teritoriului, constructiilor si locuintelor de la Ministerul Transporturilor.
Noul minister a preluat de la Transporturi si sarcina elaborarii Conceptului Strategic de Dezvoltare Spatiala a Romaniei si de reintegrare in structurile spatiale ale UE 2007-2025, care ar urma sa fie finalizat la sfarsitul acestui an. La acest minister a fost numit pana in prezent doar un secretar de stat, Anne Horvath, din partea UDMR. Tot saptamana trecuta, Guvernul a mai aprobat reorganizarea Ministerului Educatiei, condus de liberalul Cristian Adomnitei, care a preluat si Autoritatea Nationala pentru Tineret, aflata pana la restructurare in subordinea primului-ministru.

43 de secretari de stat

Ministerul Economiei si Finantelor - 5 secretari de stat
Ministerul Afacerilor Externe - 3 secretari de stat
Ministerul Justitiei - 3 secretari de stat
Ministerul de Interne - 4 secretari de stat
Ministerul Apararii- 4 secretari de stat
Ministerul Comertului si Turismului - 2 secretari de stat
Ministerul Dezvoltarii - 2 secretari de stat
Ministerul Transporturilor - 3 secretari de stat
Ministerul Educatiei - 3 secretari de stat
Ministerul Agriculturii - 3 secretari de stat
Ministerul Muncii - 3 secretari de stat
Ministerul Mediului - 2 secretari de stat
Ministerul Sanatatii- 2 secretari de stat
Ministerul Culturii -2 secretari de stat
Ministerul Comunicatiilor - 2 secretari de stat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO