Politică

Guvernul ii da lui Basescu avioane second hand in loc de Air Force One

25.07.2007, 18:34 25

Romavia ar putea pune la dispozitia Administratiei Prezidentiale cele doua avioane Airbus reparate recent, dintre care primul a sosit deja la Bucuresti, iar cel de-al doilea va fi livrat in urmatoarele saptamani, au declarat ieri pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Transporturilor.
Primul Airbus din cele doua trimise la reparat a sosit in Bucuresti, iar celalalt va fi disponibil in cateva saptamani. Romavia poate pune la dispozitia Administratiei Prezidentiale cele doua aparate, au afirmat sursele citate.
Tarom a confirmat ca aeronava Airbus A310 care s-a aflat in revizie generala la centrul Airbus Industries din Bordeaux, Franta, si care a sosit ieri la Bucuresti ar putea fi pusa la dispozitia Romavia, pentru zboruri prezidentiale.
"Cu o capacitate totala de 209 locuri, aeronava va incepe sa opereze, pentru moment, pe destinatii deja existente, cum ar fi Londra, Tel Aviv si Larnaca. Ulterior, se va decide daca aceasta va fi folosita si pe alte rute, acolo unde Tarom inregistreaza un coeficient de incarcare de peste 80%. De asemenea, intrucat aeronava face parte din categoria avioanelor de mediu si lung curier, este posibil ca ea sa fie folosita si pe anumite zboruri charter, inclusiv, daca necesitatea o va cere, de catre Romavia, pe zborurile oficiale, prezidentiale, dat fiind confortul sporit pe care Airbus-ul A310 il asigura in timpul zborului", se arata intr-un comunicat al Tarom.
"Valoarea controlului reglementat (de baza) pentru ambele aparate A310, la care se vor mai adauga si alte costuri rezultate in urma expertizei tehnice a avioanelor, este de 7,5 milioane euro. Tarom si-a bugetat, pentru revizia generala a celor doua aeronave Airbus A310, suma de 15 milioane de dolari", se mentioneaza in comunicat.
CSAT a aprobat, in 28 iunie, planul in trei etape propus de Romavia, cu privire la aeronavele care-l transporta pe seful statului, ultima etapa constand in achizitionarea unui avion dotat cu sistem antiracheta, cabinet medical, birou de lucru, camera de zi si sala de baie.
Costurile acestor areonave au fost calculate la 300 de milioane de euro, iar suma a provocat reactii violente opozitiei si unor membri PNL, care au spus ca banii ar acoperi majorarea punctului de pensie pe 2008. Potrivit Presedintiei, planul privind achizitia avioanelor fusese propus de Ministerul Apararii unde ministru este liberalul Teodor Melescanu, insa Guvernul sustine ca doar a "avizat" propunerea.
PSD a cerut ieri presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu-Tariceanu sa renunte la proiectul achizitionarii celor doua aeronave de lux. Social-democratii precizeaza, intr-un comunicat, ca presedintele si premierul isi paseaza reciproc responsabilitatea pentru cheltuirea unei sume uriase - 300 de milioane de euro - in scopul achizitionarii unor aeronave sofisticate.
"Presedintia si Guvernul si-au dat in sfarsit mana, dar nu pentru ca oamenii sa traiasca bine, ci pentru cheltuierea unei sume uriase, care ar fi putut contribui semnificativ la cresterea nivelului de trai al pensionarilor", se mai arata in comunicat.
"Indiferent cui i-ar apartine paternitatea ideii, cheltuirea cu atata usurinta a unor sume uriase de bani pe aeronave prezidentiale reprezinta un afront la adresa pensionarilor si o dovada de cinism si duplicitate din partea autoritatilor statului.
PSD cere presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu-Tariceanu sa isi ceara scuze in mod public pensionarilor pentru afrontul adus si sa renunte la proiectul achizitionarii celor doua aeronave de lux", se mai arata in comunicatul PSD.
Presedintele a replicat ieri social-democratilor afirmand ca, daca in guvernarea PSD s-ar fi furat mai putin, parte din pensionari nu ar fi ajuns intr-o situatie atat de dificila.
"Presedintele considera ca, daca in timpul guvernarii PSD s-ar fi furat mai putin, parte din pensionari nu ar fi ajuns intr-o situatie atat de dificila. De asemenea, presedintele considera ca ar fi fost cu siguranta mai multi bani si pentru sistemul de sanatate sau de educatie", se arata intr-un comunicat remis, ieri, de purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu.
Administratia Prezidentiala aminteste ca nu detine mijloace proprii de transport aerian si ca responsabilitatea asigurarii mijloacelor de deplasare a demnitarilor romani la reuniunile internationale revine Guvernului, prin Ministerul Apararii si Romavia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO