Politică

Guvernul isi asuma raspunderea pe coduri pentru a imbuna UE

18.05.2009, 19:31 34

Guvernul spera intr-un raport bun pe Justitie al Comisiei Europene dupa adoptarea prin asumarea raspunderii in fata Parlamentului a codurilor penal si civil la inceputul lui iunie.

Un raport bun ar salva si fotoliul ministrului justitiei Catalin Predoiu.
Coalitia de guvernare a decis ieri sa-si angajeze raspunderea in Parlament asupra Codului penal si a Codului civil in iunie, dupa saptamani intregi in care acest subiect a fost unul de disputa.
 
Predoiu a primit un ragaz
Varianta pe care o va promova Cabinetul lui Boc va fi cea negociata de parlamentari in comisia speciala, in ultimele luni, a anuntat ieri ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta.
Ministrul a spus ca, prin asumarea raspunderii Guvernului pe formele adoptate in comisii privind Codul penal si cel civil spera sa fie dat un semnal care sa aiba efect in raportul Comisiei Europene. Asadar, Guvernul grabeste dezbaterea codurilor, care vor intra in vigoare abia in 2011 pentru a obtine un raport favorabil pe Justitie. Recent, liderul PSD Mircea Geoana a conditionat viitorul mandatului ministrului de resort, Catalin Predoiu, de raportul Comisiei Europene din vara. El a spus ieri ca "trebuie sa ii dam ragaz lui Predoiu pana la Raportul CE, pentru a analiza daca decizia de a-i prelungi mandatul a fost justificata".
Teoretic, Romania ar putea "scapa" de monitorizarea pe Justitie in vara, dar semnalele primite de oficialii romani arata ca o astfel de decizie ar putea fi luata abia la finele anului.
Odata cele doua coduri adoptate, urmeaza dezbaterea asupra codurilor de procedura, penala si civila.
 
Adoptarea codurilor, o istorie complicata
Adoptarea unor nou coduri pe justitie a fost una din conditiile pentru aderarea Romaniei la UE, totusi ele nu au trecut de Parlament din cauza divergentelor dintre partide. La finele lui 2004, PSD avea pregatit un set de coduri, in coordonarea Rodicai Stanoiu, dar noul ministru al justitiei, Monica Macovei, le-a blocat intrarea in vigoare si a propus un nou set de reglementari, care nu a reusit, in patru ani, sa obtina consensul parlamentului.
In primavara acestui an, parlamentarii au inceput sa lucreze la noile proiecte, urmand ca in cele doua saptamani ramase pana la asumarea raspunderii sa fie finalizate ultimele detalii pentru Codul civil si Codul penal. Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis daca este adoptata o motiune de cenzura, in termen de 3 zile de la prezentarea documentului respectiv. Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat se considera adoptat. Opozitia PNL-UDMR nu a anuntat daca va depune o motiune de cenzura.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO