Politică

Guvernul Ponta 4: Nume noi în viitorul cabinet executiv. UPDATE

Guvernul Ponta 4: Nume noi în viitorul cabinet executiv....

Autor: Liviu Dadacus

14.12.2014, 19:50 368

UPDATE

Dacă premierul Victor Ponta a declarat presei că nu mai are rost să prezinte noul guvern, jurnaliştii ştiind deja numele, PSD a transmis în scris lista oficială a celor opt noi membri ai cabinetului cu numărul 4 condus de preşedintele PSD.

Sorin Mihai Cîmpeanu (din partea PC), 46 de ani - Ministru al Educaţiei şi Cercetării 

Ionuţ Vulpescu (PSD), 38 de ani - Ministru al Culturii

Andrei Dominic Gerea (PLR), 46 de ani - Ministru al Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

Mihai Tudose (PSD),  47 de ani - Ministru al Economiei şi Turismului

Sorin Mihai Grindeanu (PSD), 41 de ani - Ministru pentru Societatea Informaţională

Graţiela Gavrilescu (PLR), 48 de ani - Ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor

Adrian Anghel (PSD) 56 de ani - Ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni

Liviu Marian Pop (PSD), 40 de ani - Ministru delegat pentru Dialog Social  

Portofoliile asupra cărora, până la momentul transmiterii acestei ştiri, pare a se fi căzut de acord în coaliţia de guvernare sunt: Gabriel Oprea (UNPR) – viceprim-ministru, ministru de Interne,Liviu Dragnea (PSD) – viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice,Daniel Constantin (PC) – ministrul Agriculturii,Darius Vâlcov (PSD) – ministerul de Finanţe, Robert Cazanciuc (PSD) – ministrul Justiţiei, Nicolae Bănicioiu (PSD) – ministrul Sănătăţii, Ioan Rus (PSD) – ministrul Transporturilor, Rovana Plumb (PSD) – ministrul Muncii, Eugen Teodorovici (PSD) – ministerul Fondurilor Europene, Gabriela Szabo (PSD) – ministerul Tineretului şi Sportului, Bogdan Aurescu (independent) – ministerul de Externe, Mircea Duşa (PSD) – ministerul Apărării.
Andrei Gerea (PLR) - ministerul Economiei, Eugen Nicolicea (UNPR) – relaţia cu Parlamentul.

PSD va mai numi miniştri la Cultură şi la Comunicaţii, în timp ce ministerul Mediului va reveni PLR, iar PC va prelua ministerul Educaţiei.

La ministerul Culturii, PSD îl va propune, potrivit unor surse din partid, pe social-democratul Ionuţ Vulpescu.

Pentru portofoliul Comunicaţilor, vacantat de PC, unele surse îl dau ca posibil ministru pe social-democratul Sorin Grindeanu.

În condiţiile în care principiul avansat la formarea Guvernului Ponta 4 a fost ca UNPR, PC şi PLR să preia câte două portofolii, se pare că UNPR va deţine Internele (Gabrial Oprea) şi relaţia cu Parlamentul (Eugen Nicolicea), PC va numi miniştri la Agricultură şi Educaţie, iar PLR la Economie şi Mediu.

La ministerul Educaţiei, PC ia în calcul numirea fie a lui Sorin Câmpeanu, fie a lui Dumitru Miron. Celălalt portofoliu, Agricultura, va fi deţinut, ca şi până acum, de Daniel Constantin.

PLR ia în calcul numirea lui Andrei Gerea la Economie şi a Graţiela Gavrilescu la Mediu.

Guvernul Ponta 4 va fi unul politic, format exclusiv din politicieni, singura excepţie care ar putea să infirme această regulă fiind la ministerul de Externe, caz în care portofoliul ar putea fi păstrat de actualul ministru, Bogdan Aurescu.

Pe de altă parte, Guvernul Ponta 4 va conţine portofolii pline, urmând să dispară miniştrii delegaţi.

Până în prezent, patru din cei opt miniştri delegaţi, respectiv Răzvan Nicolescu, Florin Jianu, Aurelia Cristea şi Bogdan Stanoevici, au anunţat, pe Facebook, faptul că nu vor mai face parte din structura viitorului Cabinet.

Portofoliile deţinute de aceşti miniştri delegaţi se vor comasa cu ministerele mari, astfel: Energia şi IMM-urile vor fi comasate la ministerul Economiei, Dialogul Social va fi comasat la ministerul Muncii, iar portofoliul delegat pentru Ape va fi comasat la ministerul Mediului sau la cel al Agriculturii. Pe de altă parte, portofoliul delegat pentru Buget va fi comasat la ministerul de Finanţe.

Guvernul Ponta 4 va avea şi un număr mai mic de vicepremieri. Astfel, dacă în acest moment există patru funcţii de vicepremieri, noul Cabinet va avea maxim două astfel de posturi.

Gabriel Oprea va fi cu siguranţă unul dintre vicepremieri, dacă nu chiar singurul. Pentru o funcţie de vicepremier luptă şi social-democratul, Liviu Dragnea. Conservatorul Daniel Constantin se pare că a renunţat la poziţia de vicepremier pentru ca PC să obţină un minister mai important decât Comunicaţiile, pe care îl deţine acum prin Răzvan Cotovelea.

Forurile de conducere ale celor patru partide componente ale coaliţiei de guvernare se vor reuni duminică după-amiază pentru a valida miniştrii pe care îi propun.

Guvernul va fi prezentat luni în Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO