Politică

Guvernul vrea doua salarii minime, iar 1,4 milioane de bugetari anunta o greva generala

10.09.2009, 18:42 31

Guvernul a propus, intr-o varianta a legii salarizarii transmiseieri sindicatelor, ca salariile din sectorul bugetar sa fiecalculate in functie de coeficientul de baza 1, egal cu 705 lei,diferit fata de salariul minim pe economie, cu care erau inmultitipana acum coeficientii de ierarhizare aferente fiecarei functii dinlegea salarizarii unice pentru bugetari. Aceasta decizie a fostluata dupa sase luni de zile in care negocierile au fost facute infunctie de salariul minim pe economie.

Sindicalistii sunt de parere ca acest lucru ar putea duce laaparitia a doua salarii minime, unul in sectorul privat si unul insectorul bugetar. "Este foarte clar ca Guvernul nu prea vrea unsalariu minim pentru bugetari, ci numai pentru mediul privat. Avandin vedere ca patronatele au sustinut pana acum un salariu minim peeconomie de 650 de lei, este posibil ca acesta sa fie noul salariuminim pe economie", este de parere Liviu Apostoiu, vicepresedinteleconfederatiei sindicale Cartel Alfa. Astfel, coeficientul minim dinlegea salarizarii unice ar urma sa fie indexat in fiecare an infunctie de inflatie, in timp ce salariul minim pe economie sestabileste anual printr-o hotarare de guvern. In opinia luiApostoiu, acest lucru ar insemna ca, spre exemplu, muncitoriinecalificati din sectorul bugetar sa fie discriminati fata de ceidin sistemul privat.

Sindicalistii au mai avut aseara o ruda de discutii cu guvernulpe legea salarizarii, totusi neclaritatile care domina in proiectulde act normative va conduce catre mari actiuni de protest.

Politistii vor concedii fara plata dealegeri

"Liderul FSLI, Aurel Cornea, a anuntat ieri ca bugetarii vorpicheta sediului Parlamentului in 15 septembrie si vor face o grevagenerala de o zi, in 5 octombrie, refuzand apoi sa se implice inorganizarea alegerilor prezidentiale, nemultumiti de formaproiectului legii unice de salarizare.

Mai multe federatii ale bugetarilor afiliate la confederatiidiferite au semnat ieri o alianta, cerand Guvernului sa nu-si asumeraspunderea in fata Parlamentului pe actualul proiect al legiiunice de salarizare si sa renegocieze actul normativ astfel incattoti bugetarii sa aiba salarii.

Presedintele "Sed Lex", Vasile Marica, a spus ca, pe 5octombrie, peste 800.000 de bugetari care sunt membrii de sindicat,din cei 1,4 milioane la nivel national, vor participa la protesteleanuntate. Reprezentantul sindicatului politistilor, Mircea Toader,a spus ca cei 50.000 de membrii de sindicat pe care ii reprezintaisi vor lua concediu fara plata in timpul alegerilorprezidentiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO