Politică

Iliescu la final de mandat, un patriarh senin

13.01.2004, 00:00 15



Presedintele Iliescu s-a aratat un politician fara framantari, un guru pentru majoritatea liderilor politici care se manifesta pe scena politica de astazi si cu idei neschimbate despre probleme de la inceputul mandatelor sale prezidentiale.



La inceput de an, presedintele a acceptat o discutie de 45 de minute la Antena 1, gazduita de Emil Hurezeanu, in care s-a exprimat in aceiasi termeni la adresa unora dintre temele de la inceputul anilor 90. Seful statului a vorbit despre Piata Universitatii, cea de dinaintea interventiei minerilor, la 13-15 iunie, ca despre o reuniune a unor structuri reziduale si marginale ale societatii. Opozitia, in primii ani de dupa 90, a ramas, pentru Ion Iliescu, acelasi segment reprezentat maidegaraba de politicieni veniti din diaspora si finantati din strainatate. Revolutia este momentul in care actualul sef al statului isi atribuie un rol determinant si respinge orice amestec sau contribiutie dinafara tarii, desi a recunoscut, in interviul citat, ca exista posibilitatea sa fi existat, pana in martie 90, agenti KGB pe teritoriul Romaniei.



Din discutia cu Emil Hurezeanu a reiesit ca Ion Iliescu nici nu lua in calcul, la inceputul anilor 90, prezenta in Romania a investitorilor straini. El a raspuns, la intrebarea de ce s-a facut atat de greu privatizare in acei ani, ca Romania nu avea cu cine sa faca la acel moment privatizare, de vreme ce oamenii de afaceri autohtoni nu acumulasera capital la vremea aceea.



Iliescu se desparte de Cotroceni cu sentimentul ca a fost, in toata aceasta perioada, unul dintre oamenii cu rol important in construirea democratiei. In acelasi timp, se prezinta pe sine ca fiind acela care i-a instruit pe mai toti liderii de partide care se perinda pe scena politica actuala. Fara pretentia ca ar avea "o pozitie profesorala", Iliescu a vorbit despre unii dintre "discipolii" politici, iar aici a parut sa fie vorba de liderul PSD, Adrian Nastase, ca despre politicieni care nu i-au urmat indeaproape exemplul - cel putin intr-o anume chestiune: relatia cu masele. El a spus ca nu suporta inabilitatea unor politicieni de a comunica cu cei multi. Este foarte important, spunea fondatorul PSD, ca oamenii sa aiba sentimentul, si atunci cand nu poti sa-i ajuti, ca ii intelegi, ca esti aproape de problemele lor.



Cel mai transant a parut preseditele in discutia despre lideri ai PSD. Fara sa fie numiti, dar la capitolul din discutie "baroni locali", liderii PSD au fost etichetati de cel care a infiintat partidul de guvernamant ca "parveniti". El le-a aplicat si o alta eticheta - veleitari. "A fi de stanga si a folosi conjuncturile pentru propria imbogatire reprezinta un paradox", a spus Iliescu. Dupa care a adaugat - "parvenitul, oricum se imbraca, tot parvenit ramane. Eu dezaprob parvenitismul si le-am spus-o si lor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO