Politică

In ciuda lipsurilor financiare, romanii sunt mai optimisti decat cetatenii UE

In ciuda lipsurilor financiare, romanii sunt mai optimisti decat cetatenii UE

Click pentru imaginea marita

14.07.2006, 19:06 19

Romanii sunt extrem de nemultumiti de viata lor din prezent, fiind ingrijorati in primul rand de situatia economica a tarii, situatia financiara personala si calitatea vietii, releva datele din ultimul Eurobarometru prezentat ieri la Bucuresti.
Romanii ii depasesc insa pe toti ceilalti cetateni din statele membre UE in ceea ce priveste increderea in viitor.
Potrivit Eurobarometrului prezentat de reprezentantii delegatiei Comisiei Europene in Romania, doar 43% dintre romani se declara multumiti de viata lor din prezent.
La acelasi capitol, locuitorii noilor state membre ale UE - cele care au aderat la 1 ianuarie 2004 - se prezinta mult mai multumiti de viata lor din prezent decat romanii. 70% dintre acestia spun ca au o viata buna in prezent.
Locuitorii din primele 15 state membre UE - vechea garda europeana, sunt insa cei mai fericiti cu viata lor actuala, 80% considerand ca prezentul este bun.
Entuziasmul cetatenilor UE scade insa cand privesc inspre viitor. In timp ce atat cetatenii din noile state membre, cat si din cei din "vechea Europa" nu sunt foarte optimisti in ceea ce priveste viitorul, doar 40, respectiv 39% dintre ei considerand ca viitorul va fi mai bun, 52% dintre romani sunt increzatori in ceea ce le rezerva viitorul.
Optimismul romanilor in ceea ce priveste viitorul lor european este o gura de aer proaspat pentru Europa in aceasta perioada, a spus Giorgio Ficarelli, insarcinat cu Afaceri al Delegatiei Comisiei Europene in Romania. El a subliniat ca opiniile romanilor despre UE vin in contrast cu cele ale cetatenilor europeni.
Uniunea se afla intr-o criza de identitate dupa ce cetatenii din Franta si Olanda, vechi state membre, au respins in urma cu un an tratatul constitutional european, iar liderii UE nu au gasit inca solutii pentru a depasi blocajul.
Cercetarea releva totodata faptul ca procentul mic de romani care sunt multumiti de prezent (43%), cu aproape 40% mai putini decat in statele membre UE, este generat de situatia economica mult mai nefavorabila din Romania. Potrivit sondajului, nivelul de nemultumire fata de viata actuala al cetatenilor este legat in mod direct de produsul intern brut pe cap de locuitor din tara respectiva.
Romania are cel mai scazut nivel al PIB/capita din UE dupa Bulgaria, acesta reprezentand doar 35% din media Uniunii. Astfel, se observa ca un procent covarsitor dintre romani - 84% - sunt nemultumiti de economia tarii, 86% de calitatea vietii personale si 66% de situatia financiara personala.
In tarile Uniunii Europene, unde produsul intern brut este mai ridicat, cei nemultumiti de calitatea vietii personale sunt, in medie, in proportie de doar 27%. Nemultumiti de economia tarii sunt 54% dintre cei din "vechea Europa", si 66% din cei din "noua Europa", si doar 38% dintre cetatenii UE nu sunt satisfacuti cu situatia financiara personala.
Conform sondajului, romanii sunt interesati in primul rand de temele economice - situatia economica, costul ridicat al vietii, somajul si infractionalitatea. Situatii similare se mai intalnesc in Bulgaria, Grecia, Portugalia si Letonia.
"Pentru Romania, speram ca cifrele nu au legatura doar cu asteptarile la nivel financiar, ci si cu cele referitoare la reforma, democratie si progres al societatii", a declarat Giorgio Ficcarelli. El a mai atras atentia ca televiziunea este principalul mediu de informare, dar utilizarea ziarelor si a Internetului in Romania este mult mai redusa decat in UE. Eurobarometrul prezinta sistematic starea actuala a Romaniei sociale, prin comparatie cu situatiile din celelalte tari din Uniunea Europeana a explicat Dumitru Sandu, editorul Raportului pentru Romania.
Acelasi chestionar a fost aplicat in toate tarile membre UE, in Romania si Bulgaria si in tarile in curs de aderare, Turcia si Croatia. In Romania acesta a fost realizat pe un esantion reprezentativ la nivel national, de 1.000 de persoane, iar datele au fost culese in perioada 27 martie - 1 mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO