Politică

Industriasii germani critica planul lui Merkel de reducere a taxelor

Industriasii germani critica planul lui Merkel de reducere a taxelor
02.11.2009, 23:15 22

Prima masura anuntata de noua coalitie guvernamentala (alcatuitade Uniunea Crestin-Democrata si Partidul Liber-Democrat) dinGermania - reduceri fiscale de 24 de miliarde de euro pentruurmatorii patru ani - este criticata de reprezentantiiindustriei.
Ei sustin ca trebuie tinut in frau deficitul bugetar, estimat la 5%in acest an, pentru a respecta cerintele UE. Reducerile de taxe sevor aplica in special pentru familiile cu venit mediu si IMM-uri,potrivit Guvernului.
Reprezentantii din industria germana au urmat avertismentele BanciiCentrale Europene si ale Parlamentului federal german, care audeclarat ca politicile economice "expansioniste" sunt de rau augustpe timp de criza si pot crea un trend in zona euro.
Presedintele asociatiei de business BDI, Hans-Peter Keitel, adeclarat ca actuala coalitie de centru dreapta va pune in pericol,prin reducerile fiscale promovate, reputatia Germaniei de a fi"prudenta din punct de vedere fiscal".

Problema deficitelor, la scara europeana
Potrivit Tratatului de la Maastricht, intrat in vigoare in 1993,statele europene trebuie sa-si pastreze deficitele bugetare sub 3%.Problema deficitelor bugetare a fost discutata permanent de laaparitia crizei financiare.
Multe state, in special cele din Vest, au optat pentru crestereadeficitelor bugetare si pomparea de bani in economie pentru arezolva criza. Franta, spre exemplu, are estimat pentru 2009 undeficit bugetar de 8%.
In schimb, statele din Est, majoritatea imprumutandu-se de laFondul Monetar International (FMI), au fost nevoite sa reducacheltuielile si sa pastreze cat mai jos deficitele bugetare.
Unul dintre cele mai delicate puncte din acordul Romaniei cu FMIeste aducerea deficitului bugetar in 2010 la 5,9% de la 7,3procente, care a fost convenit cu Fondul pentru 2009.
Cancelarul german, Angela Merkel, care si-a inceput cel de-aldoilea mandat saptamana trecuta, a declarat ca reducerile fiscalesunt singura solutie pentru iesirea din criza. Aceasta este insa oschimbare de pozitie la 180 de grade a cancelarului, dupa ce anultrecut, in zorii crizei financiare, Merkel milita pentru oreglementare mai stricta a sistemului financiar.
Guido Westerwelle, liderul liberalilor si actual ministru deexterne al Germaniei, i-a cerut lui Merkel sa respecte programul pecare si l-a asumat. Liberalii au promis inca din campaniaelectorala reduceri de taxe, de chiar 35 de miliarde de euro. Cei24 de miliarde de euro anuntati de noua coalitie "negru-galbena"sunt de fapt rezultatul unor negocieri dure intre UniuneaCrestin-Democrata, care dorea reduceri fiscale de 15 mld. euro, siliberali.
Noul ministru german de finante Wolfgang SchŠuble a avut un ton maiintelegator, relateaza FT. El a recunoscut ca Germania este de vinapentru politicile asemanatoare din celelalte state europene.
Seful finantelor a anuntat ca va reduce deficitul bugetar la 3%pana in 2012, dupa ce presedintele Bundestagului, Axel Weber, i-acerut acest lucru.
De asemenea, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-ClaudeTrichet, a avertizat luna trecuta cu privire la nevoia unui planmai "realist" de iesire din criza financiara de catre guvernele dinzona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO