Politică

Ion Iliescu ramåne lider de grup la Senat påna in toamna

07.06.2005, 19:03 14

Ion Iliescu s-a razgåndit si nu isi mai da demisia din functia de lider al grupului parlamentar al PSD din Senat.

Senatorii social-democrati i-au propus lui Ion Iliescu sa ramåna in aceasta functie påna la sfårsitul actualei sesiuni parlamentare, dupa ce conducerea partidului hotaråse, de dimineata, sa-i ceara fostului lider sa nu demisioneze.

a??Am avut un schimb de pareri astazi cu membrii grupului si exista solicitarea din partea grupului, pe care a impartasit-o si domnul Geoana (Mircea Geoana, presedinte PSD - n.a.), ca sa discutam treaba aceasta dupa incheierea acestei sesiuni. Mai sunt trei saptamåni de activitate a sesiunii curente si abia dupa aceea sa punem in discutie schimbarea liderului de grup, care se va face la inceputul sesiunii viitoare, conform procedurilor obisnuite, prin vot secret al membrilor grupuluia??, a declarat Iliescu. El a subliniat ca isi mentine declaratiile de la Consiliul National al PSD de acum o luna, cånd a anuntat ca nu mai vrea sa ocupe nici un fel de functie executiva in partid. Potrivit statutului PSD, liderii de grupuri parlamentare fac parte din conducerea executiva a partidului.

Ramånerea in functia de lider de grup påna la sfårsitul acestei sesiuni este a??o chestiune de ordin practica??, a explicat Ion Iliescu, precizånd ca påna la vacanta parlamentara mai sunt trei saptamåni, iar, procedural, la inceputul fiecarei sesiuni au loc alegeri pentru conducerea grupului. Intrebat daca ar accepta sa ocupe in continuare acest post, in situatia in care, in toamna, i se va propune, Iliescu a raspuns: a??Nu stiu si, principial vorbind, nu cred ca eu voi mai candida pentru asa ceva, pornind de la chestiunile de ordin principial pe care le-am subliniat in expunerea la Consiliul Nationala??.

a??Påna la sesiunea viitoare vom avea o perioada de gåndire si de evaluare cu totii, si noi si domnul presedinte Iliescu, si vom vedea la momentul potrivit care este cea mai buna decizie pentru partid si decizia domnului Iliescua??, a spus si presedintele PSD, Mircea Geoana, prezent la conferinta de presa, alaturi de Ion Iliescu.

Solicitat sa precizeze daca discutia de la grup l-a determinat sa mai reflecteze asupra declaratiilor facute acum doua zile, Iliescu a spus ca va reflecta asupra tuturor problemelor. La alte intrebari referitoare la viitorul sau politic, Iliescu a raspuns ca nu vrea sa discute cu a??ifa?? (daca - n.a.).

Totodata, Ion Iliescu si-a exprimat din nou regretul ca a raspuns pozitiv solicitarii Congresului extraordinar al PSD din august 2004 ca dupa terminarea mandatului prezidential sa revina la conducerea partidului si sa candideze la Parlament pe listele PSD, decizia sa, anuntata public inca din 2002, fiind de a nu mai opta pentru nici un fel de functii executive pe linie de stat sau de partid.

El a precizat ca, intr-un moment delicat pentru partid, a??dupa socul alegerilor localea?? din vara, la acest Congres i s-a adresat aceasta invitatie, printr-o scrisoare.

a??Si am acceptat. Sunt un om sentimental, primesc multe scrisori si cineva mi-a reprosat aceasta toleranta care m-a caracterizat in raporturile cu altii. Am raspuns cu sensibilitate unei solicitari din partea partidului si imi pare rau ca am facut-o, pentru ca Congresul din aprilie a contestat pozitiile Congresului din august. Este Congres, a luat o decizie, respect decizia acestui Congresa??, a spus el.

a??Eu revin la decizia anterioara, voi refuza orice fel de functii executive de aici inainte pe linie de partid si de stata??, a continuat Iliescu.

Referitor la presiunile asupra sa, despre care a vorbit zilele trecute Adrian Nastase, Iliescu a afirmat ca nu cunoaste a??sursele unor astfel de presiuni si ale unor astfel de pareria?? ale lui Nastase.

a??Eu n-am vorbit despre presiuni si pot sa va dau asigurari ca nu sunt sanse ca asupra mea presiunile sa aiba vreo influentaa??, a precizat el. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO