Politică

Klaus Iohannis: Sistemul educaţional îi minte pe elevi şi pe părinţi că le dă o educaţie potrivit

Klaus Iohannis: Sistemul educaţional îi minte pe elevi...

Autor: Mediafax

03.10.2016, 12:40 242

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, la Timişoara, că România nu are un sistem educaţional care reuşeşte să pregătească tinerii pentru viaţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nici măcar nu reuşim să atingem gradul de alfabetizare pe care l-am avut cu ani în urmă. Cum ne putem explica faptul că toţi investitorii cer meseriaşi şi noi avem o ţară plină de licee teoretice, dar nicio şcoală care-i pregăteşte pentru o meserie. Rezultatul e o tragedie naţională, îi ducem pe toţi până la bacalaureat, îi minţim. Deci, actualul sistemul educaţional îi minte pe elevi şi pe părinţi că le dă o educaţie potrivită. Nu le dă, pentru că nu e adaptată pieţei muncii. Şi atunci toţi ajung la bac şi cred că e totul ok, dar nu e", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele consideră că părinţii ar trebui să-i înveţe pe copii că este "onorabil să fi un meseriaş bun".

"Părinţii le spun că trebuie să aibă o diplomă. Dar viaţa nu se construieşte pe diplomă, ci pe abilităţi, pe pregătire profesională. Trebuie să creştem calitatea în învăţământul universitar, să le spunem tinerilor că poate e bine atunci când aleg să studieze să o facă legat cu ce se cere pe piaţa muncii şi cu ce abilităţi şi aptitudini au. Atunci lucruri vor merge mai bine", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la deschiderea anului academic de la cele patru universităţi de stat din Timişoara.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO