Politică

La nivel de tara, scorul strans prevesteste negocieri complicate pentru formarea majoritatilor

La nivel de tara, scorul strans prevesteste negocieri complicate pentru formarea majoritatilor

Emil Boc (PD-L) a castigat un al doilea mandat la Primaria Clujului cu un scor care a intrecut asteptarile, peste 70% din voturi. PRM a fost pentru prima data scos din consiliul local al orasului, necastigand niciun mandat.

03.06.2008, 21:05 16

Vom avea un mozaic de Consilii in care pot fi imaginate orice aliante. Sunt insa cateva lucruri de remarcat. O revenire a PSD si scorul foarte bun obtinut de PNL la nivel local. Rezultatul alegerilor, daca va fi confirmat la alegerile generale, va marca disparitia de pe scena politica a PRM.
Rezultatele finale ar putea indica drept principal partid PD-L, care la nivel de consilii a obtinut un scor foarte bun la Bucuresti. In tara insa PD-L merge umar la umar cu PSD care, potrivit datelor partiale dupa numararea unei treimi de voturi, isi adjudecase cele mai multe consilii judetene (12).
Unele dintre principalele orase ale tarii au fost recastigate la scoruri zdrobitoare de primarii in functie. Este vorba despre Timisoara unde Gheorghe Ciuhandu (aflat la al patrulea mandat) a obtinut in jur de 60% din sufragii, in vreme ce principalul sau contracandidat, Gheorghe Ciobanu de la PD-L, nu a obtinut decat 15% din voturi.
Emil Boc a cucerit Clujul pentru un al doilea mandat cu aproape 75% dintre voturi. Fostul primar Gheorghe Funar (PRM) care a condus orasul vreme de 12 ani a suferit o infrangere zdrobitoare, nici 3% din voturi. De altfel, pentru prima data dupa revolutie PRM a fost scos din Consiliul local Cluj, neobtinand niciun mandat. PRM a suferit acum cea mai zdrobitoare infrangere din istoria sa.
O victorie importanta a obtinut si primarul in functie al Constantei, Radu Mazare (PSD), aflat dupa castigarea alegerilor la al treilea mandat, el obtinand peste 60% din voturi. De altfel, PSD a obtinut la Constanta si controlul Consiliului local si al celui judetean, asa cum Boc le-a obtinut pe ambele la Cluj. La Sibiu, primarul in functie, Klaus Johannis, si-a adjudecat un al treilea mandat in mod categoric. Reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din Romania, Johannis ar putea castiga cu un procent ametitor, aproape 90% dintre sufragii. De asemenea, Forumul Germanilor si-a adjudecat si Consiliul local Sibiu si pe cel judetean.
La Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan (PD-L) si-a adjudecat un al doilea mandat din primul tur, asa cum Claudiu Boscoldeala (PSD) a castigat un al patrulea mandat in fruntea orasului Buzau.
Un record de mandate detine primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, care, cu 51% dintre voturi, si-a adjudecat din primul tur un al cincilea mandat in fruntea urbei.
La Iasi scorul este destul de strans, urmand ca in turul al doilea sa se confrunte un pesedist si un pedelist, Gheorge Nechita, respectiv Dumitru Oprea. Candidatul PNL, fostul ministru al educatiei Cristian Adomnitei, nu a reusit sa obtina decat aproximativ 10 procente.
La Craiova primarul in exercitiu Antonie Solomon (PD-L, fost PSD) a obtinut lejer un al treilea mandat. Dupa cum se poate observa, mandate reinnoite au fost obtinute de la toate partidele, lucru ce poate indica faptul ca votul s-a dat pentru persoane si nu pentru partide.
Au ramas in functii si presedinti ai consiliilor judetene, de pilda Marian Oprisan (PSD) la Vrancea sau Nicusor Constantinescu (PSD) la Constanta. Victor Mo-canu (PSD), presedinte al consiliului din 2004, l-a invins la Buzau pe mult mai cunoscutul Cezar Preda (PD-L). Insa alti presedinti de consilii precum Gavril Marza (PSD Suceava) au pierdut. Gheorghe Flutur (PD-L) si-a adjudecat presedintia consiliului. La Dolj, cunoscutul sef al PD-L Radu Berceanu statea aseara mai prost decat Ion Prioteasa (PSD), in vreme ce o alta figura cunoscuta, Cristian Boureanu (PD-L), a pierdut fara drept de apel presedintia Consiliului Judetean Arges, el ajungand in cursa abia pe locul al treilea.
Pentru partide aceste alegeri reprezinta un prim test important pentru alegerile generale din toamna si multe dintre comentariile oamenilor politici au amintit acest lucru. Daca aceste optiuni se vor mentine, vom avea un Parlament in care vor intra putine partide, este vorba despre PD-L, PSD, PNL si, eventual, UDMR. Liderul PD-L Emil Boc a sustinut ca scorul obtinut de partidul sau "prevesteste rezultatele de la alegerile generale din toamna".
Boc a mai spus ca pentru turul al doilea al localelor PD-L nu va face aliante cu PSD sau PNL, dar ieri liderii partidului au facut apel la PNL sa-l sustina la Bucuresti pe Vasile Blaga. Nu ar fi exclus ca un astfel de sprijin sa insemne inceputul unei reapropieri intre fostii aliati care impreuna ar avea dupa aceste alegeri locale peste 50% din voturi.
Chiar daca au pierdut Bucurestiul, liberalii se mangaie cu faptul ca au obtinut un scor putin anticipat inainte de vot, in jur de 20 de procente la nivelul tarii. Coordonatorul politic al campaniei PNL, Bogdan Olteanu, a declarat ca, in acest moment, se confirma performanta alesilor locali liberali si reusita transmiterii mesajului succeselor din guvernare, care au adus voturi de aceasta data.
"Avem aproximativ 20% la consiliile judetene si la consiliile locale, avem o pondere de circa 20% din numarul primarilor si presedintilor de consilii", a aratat Olteanu, adaugand ca acesta este unul dintre cele mai bune scoruri obtinute de liberali dupa revolutie.
In ceea ce ii priveste pe social-democrati, acestia spun ca unde PSD nu va avea candidati in turul al doilea va face front comun impotriva PD-L. Presedintele PSD Mircea Geoana spune ca votul va fi impotriva dreptei. Dar si PNL este tot un partid de dreapta si nu este exclus o alianta intre aceste partide impotriva PD-L acum sau in alegerile din toamna.


PSD a castigat cele mai multe Consilii Judetene
Dupa numaratoarea unei treimi din voturi, PSD castigase ieri cele mai multe presedintii de Consilii Judetene - 12 - urmat de PD-L (10), PNL (5), UDMR (5) si Partidul Civic Maghiar (1). In alte opt consilii situatia era nedecisa. Reamintim ca presedintiile Consiliilor Judetene sunt castigate de candidatul care a obtinut cele mai multe voturi, indiferent de procent.

Alba: A castigat Ion Dumitrel (PD-L) - 48,98%.
Arad: A castigat Nicolae Iotcu (PD-L) cu 39,52%.
Arges: A castigat Constantin Nicolescu (PSD) - 46,23%. ("Vedeta" PNL Cristian Boureanu a iesit pe locul al treilea cu 18%.)
Bacau: Scorul era aseara nedecis. Dragos Benea (PSD) avea 32,8% dintre voturi, iar Ionel Palar (PNL) - 32,1%.
Bihor: A castigat Iosif Francisc Kiss (UDMR) cu 25,7%.
Bistrita Nasaud: A castigat Liviu Mihai Rusu (PD-L) cu 37,04%.
Botosani: A castigat Constantin Contac (PSD) cu 32,96%.
Brasov: A castigat Ioan Dumitru Puchianu (PD-L) cu 39,68%.
Braila: A castigat Stancu Bunea Gheorghe (PSD) cu 39,09%.
Buzau: Asteptau rezultatele finale Victor Mocanu (PSD) - 32,97% si Cezar Preda (PD-L) - 30,87%.
n Caras-Severin: A castigat Sorin Frunzaverde (PD-L) cu 48,26%.
Calarasi: A castigat George Raducu Filipescu (PNL) cu 46,37%.
Cluj: A castigat Alin Tise (PD-L) cu 41,24%.
Constanta: A castigat Nicusor Constantinescu (PSD) cu 52,2%.
Covasna: A castigat Istvan Kovacs (PCM) cu 38,15%. El l-a infrant pe un alt competitor maghiar, Sandor Tamas (UDMR), cu 32,41%.
Dambovita: A castigat Florin Popescu (PD-L) cu 46,79%.
Dolj: A castigat Ion Prioteasa (PSD) cu 43,78%, urmat de Radu Berceanu cu 40%.
Galati: Asteptau rezultatele Eugen Durbaca (PC) - 26,9% - si Eugen Chebac (PSD) - 25,47%.
Giurgiu: A castigat Dumitru Beianu (PNL) cu 38,28%.
Gorj: A castigat Ion Calinoiu (PSD) cu 40,15%.
Harghita: A castigat Csaba Borboly (UDMR) cu 58,81%. De aceasta data UDMR l-a invins pe candidatul PCM Jeno Szasz.
Hunedoara: A castigat Mircea Ioan Molo (PNL) cu 42,98%.
Ialomita: A castigat Silvian Ciuperca (PSD) cu 42,92%.
Iasi: Lupta se dadea intre Constantin Simirad (PSD) - 33,45% si Traian Dobre (PNL) - 28,85%.
Ilfov: A castigat Marian Petrache (PNL) cu 38,46%.
Maramures: Lupta se dadea intre Mircea Man (PD-L) - 28,94% si Pamfil Berceanu (PNL) - 24,6%.
Mehedinti: A castigat Marius Balu (PD-L) cu 43,09%.
Mures: A castigat Emoke Edita Lokodi (UDMR) cu 49,72%.
Neamt: Concurau Vasile Pruteanu (PD-L) - 39,78% si Ioan Munteanu (PSD) - 38,47%.
Olt: A castigat Paul Stanescu (PSD) cu 44,31%.
Prahova: Luptau pentru presedintia Consiliului Mircea Cosma (PSD) - 27,95% - si Gheorghe Nastasia (PD-L) - 24,3%.
Satu Mare: A castigat Szabolcs Arpad Csehi (UDMR) cu 53,65%.
Salaj: A castigat Tiberiu Csoka (UDMR) cu 34,18%.
Sibiu: A castigat Ioan Cindrea (PSD) cu 32,6%.
Suceava: A castigat Gheorghe Flutur (PD-L) cu 45,67%.
Teleorman: A castigat Liviu Dragnea (PSD) cu 42,06%.
Timis: A castigat Constantin Ostaficiuc (PD-L) cu 33,87%.
Tulcea: Asteptau rezultatele Trifon Belacurencu (PSD) - 32.03% - si Victor Tarhon (PD-L) - 30,91%.
Vaslui: A castigat Vasile Mihalachi (PSD) cu 39,63%.
Valcea: A castigat Valentin Emilian Francu (PNL) cu 34,88%.
Vrancea: A castigat Marian Oprisan (PSD) cu 52,23%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO