Politică

Legea minoritatilor a intrat in evaluare internationala

30.09.2005, 20:40 11

O dezbatere cu experti internationali asupra legii privind statutul minoritatilor nationale va fi organizata in perioada urmatoare, a anuntat, ieri, ministrul afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu dupa intalnirea de la Bucuresti cu Inaltul comisar OSCE pentru minoritati, Rolf Ekeus.

Inaltul comisar se afla la Bucuresti la invitatia Guvernului, care i-a cerut punctul de vedere asupra proiectului de lege. Dupa vizita in Romania, Inaltul comisar OSCE pentru minoritati nationale va transmite autoritatilor romane si un set de recomandari vizand perfectionarea proiectului legislativ mentionat.

Pentru proiectul de lege promovat de UDMR s-au primit amendamente atat din partea OSCE, cat si a Comisiei de la Venetia a Consiliului Europei, iar Parlamentul va trebui sa tina cont de aceste observatii, astfel incat conceptul de minoritate nationala sa fie definit limpede si fara echivoc, a mai spus, ieri, ministrul Ungureanu.

PSD a pledat, ieri, pentru dezbaterea legii in parlament. "Doar asa vor fi eliminate excesele de orice natura, care nu sunt in concordanta cu normele europene in materie de minoritati", a declarat, ieri, presedintele PSD Mircea Geoana, dupa intalnirea cu Ekeus. Cei doi au fost "de acord ca legea va trebui sa asigure apararea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor, in conformitate cu standardele si normele confirmate prin documentele internationale, inclusiv ale Uniunii Europene si Consiliului Europei", se arata intr-un comunicat de presa al PSD.

PSD nu sustine insa adoptarea acestui proiect de lege deoarece nu este conform prevederilor europene, a afirmat, ieri, purtatorul de cuvant al acestei formatiuni, senatorul Cristian Diaconescu. El a afirmat ca initiativa UDMR, in forma aprobata de Guvern, a fost inaintata Comisiei de la Venetia si Inaltului comisar al OSCE pentru minoritati nationale, doua dintre cele mai avizate foruri in ceea ce priveste protectia si drepturile minoritatilor, iar cele doua institutii internationale au emis evaluari si comentarii legate de conformitatea proiectului de lege cu prevederile dreptului international.

"Inaltul comisar OSCE solicita un plus de claritate in redactare si normele detaliate de aplicare. In acest fel, vor fi preintampinate pericolele de interpretarea si aplicare", a afirmat senatorul PSD. Totodata, cele doua organisme internationale au sesizat ca initiativa UDMR se suprapune unor prevederi din legislatia in vigoare privind protectia minoritatilor, a adaugat el.

Cristian Diaconescu a mentionat ca, din partea Comisiei de la Venetia, au fost depuse 22 de observatii, care nu au fost incluse in proiectul de lege, dar care vor fi sustinute de PSD in Senat. Intrebat daca aceste propuneri au fost aduse si la cunostinta initiatorilor proiectului, reprezentantul PSD a aratat ca singurul cadru de discutie cu grupul UDMR a fost cel din Comisia juridica si din Comisia pentru drepturile omului.

"Acestea nu sunt prevederi obligatorii, dar vin de la institutii internationale care dau stilul european in probleme de acest gen", a precizat Diaconescu. In opinia sa, initiativa UDMR ar trebui sa aiba sprijinul tuturor partidelor si sa rezolve intr-un mod european "chestiunile care tin de definitia minoritatilor si de conceptul de autonomie".

Potrivit senatorului PSD, acest proiect de lege defavorizeaza minoritatile mici si creeaza mecanisme care exced cadrului constitutional. Reprezentantii Comisiei de la Geneva, a afirmat Diaconescu, vor avea, in perioada 21- 22 octombrie, o intal-nire cu autoritatile romane, carora le vor prezenta aceste observatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO