Politică

Liberalii numara zilele lui Tariceanu in fruntea partidului

22.07.2005, 20:10 11

Premierul si presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a afirmat, ieri, dupa sedinta de Guvern ca va face o evaluare a activitatii Executivului de la momentul preluarii mandatului, dar a evitat sa precizeze daca evaluarea va coincide si cu o remaniere guvernamentala.

Ipoteza remanierii a fost speculata in mediile liberale in orele imediat urmatoare declaratiei prin care premierul isi asuma raspunderea in fata Parlamentului, ca pretext pentru detensionarea crizei politice din Alianta D.A. PNL-PD si a coincis cu publicarea partiala a unui sondaj de opinie in care era evaluata si activitatea membrilor cabinetului.

Tariceanu a spus totusi ca o eventuala remaniere guvernamentala nu se realizeaza pe baza sondajelor de opinie.

"O remaniere - cand se face - nu se face pe baza sondajelor de opinie, chiar daca acestea reprezinta un element care poate fi luat in consideratie intr-o anumita masura", a spus Tariceanu.

Conform unui sondaj CURS, cel mai bine vazut ministru din actualul cabinet este ministrul liberal al culturii, Mona Musca cu 56 de procente din increderea populatiei, ministrul justitiei, Monica Macovei (propusa de PD) cu 39%, ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu (PNL), cu 37% si ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur (PNL), cu 29%.

Tot in sondajul CURS, dar in sectiunea inca tinuta la secret, activitatea premierului Tariceanu este evaluata la 20% incredere, in timp ce 57% dintre romani au incredere in consilierul prezidential Theodor Stolojan, in eventualitatea in care el ar vrea sa devina premier.

Aceste date au fost facute publice marti seara de catre deputatul Cristian Boureanu, care a anuntat ca toate datele din sondaj erau deja in posesia mai multor lideri liberali, dar si a presedintelui Traian Basescu. Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a negat ulterior ca Administratia Prezidentiala ar fi la curent cu datele sondajului CURS.



Contestat de fostii prieteni

In PNL, se inmultesc vocile care cer demisia premierului Calin Popescu Tariceanu din fruntea Executivului, dar si o dezbatere reala in sanul conducerii. Organizatia de Bucuresti, condusa de Ludovic Orban, odinioara aflat pe aceeasi baricada liberala cu Tariceanu, Dinu Patriciu si Crin Antonescu, a decis, ieri, prin vot sa ceara presedintelui partidului convocarea unei reuniuni cu filialele in care sa fie dezbatut viitorul PNL. Conform unor surse liberale citate de Mediafax, aceasta intalnire cu filialele ar urma sa aiba loc, astazi, la Casa Dante.

Orban a declarat pentru Ziarul Financiar ca se abtine de la comentarii care ar putea sa prejudicieze unitatii partidului, insa a recunoscut ca exista in PNL mai multi lideri care ar putea fi desemnati premieri.

Deputatul Crin Antonescu nu s-a cenzurat si a declarat, pentru Ziarul Financiar, ca Partidului National Liberal "ii va fi foarte greu, chiar dupa ce actuala criza se va sfarsi".

"In PNL este acum o criza. Conform sondajelor, partidul este in scadere si asta genereaza tensiuni, nu numai la nivelul conducerii, dar si la nivelul filialelor", a declarat deputatul liberal. El crede ca PNL plateste acum polite pentru greseli care au fost comise "din capul locului" la Congresul din februarie, cand Tariceanu a fost ales in functia de presedinte si si-a impus propria echipa la sefia partidului. "Atunci premierului si presedintelui partidului i s-a concesionat toata puterea, in mod discretionar, ceea ce nu este normal. Tariceanu a ales sa suprapuna echipa de la Guvern pe cea de la conducerea partidului, ceea ce, intr-o anumita masura, aminteste intr-adevar de PSD in perioada Nastase. PSD a platit un pret pentru greseala asta, PNL il plateste si el", a afirmat Crin Antonescu.

El spune ca din acel moment, intre conducere si partid s-a produs o ruptura. "PNL nu a mai luat decizii, ci a fost condus din CNC-ul Coalitiei si de catre premier, iar asta s-a simtit mai ales in ultima perioada, cand majoritatea liberalilor au aflat de la televizor ca presedintele lor a decis sa nu mai demisioneze in ciuda unui vot acordat de Delegatia Permanenta", a mai spus Antonescu.

El mai crede ca trebuie convocat Congresul PNL care sa decida ce trebuie facut, ca urmare a deciziei presedintelui partidului de a "interpreta numere de balet, in loc de a se retrage de la guvernare". Ca si Valeriu Stoica, Antonescu avanseaza tot numele lui Theodor Stolojan ca salvator al Guvernului, insa nu il vede pe Tariceanu neaparat descaunat de la sefia partidului.

"La Congres ar trebui reasezata structura de conducere, cu vicepresedinti alesi, nu desemnati. Nu este normal ca in PNL sa nu fie parte la decizie Dinu Patriciu, Varujan Vosganian, Razvan Ungureanu sau Adrian Cioroianu, in timp ce membri plini in conducere sa fie niste tovarasi." Potrivit lui Antonescu, chiar si in interiorul conducerii liberale, propusa la congres de Tariceanu, ar fi acum disensiuni. "Eu il vad pe domnul Boureanu care a luat atitudine impotriva lui Tariceanu, il vad si pe Puiu Hasotti care este il cealalta tabara. Pe domnul Nicolaescu, care de altfel este un purtator de cuvant foarte activ al PNL nu l-am mai auzit in ultima perioada", a mai spus Antonescu.



Basescu: Tariceanu s-a agatat de momentul emotional al inundatiilor

Aflat, ieri, la o dezbatere cu studentii de la Universitatea Dimitrie Cantemir, presedintele Traian Basescu a afirmat ca nu renunta la ideea anticipatelor si s-a declarat nemultumit de modul in care s-a abandonat aceasta posibilitate. Basescu a sugerat implicit ca renuntarea la anticipate presupune intelegeri cu PSD si a contrazis argumentul premierului ca alegerile nu ar fi agreate de Bruxelles. "Nu vom putea negocia la nesfarsit legile cu PSD pentru ca exact in aceasta zona este nevoie de interventie eficienta. Tara este si ar fi ramas stabila in acceptiunea europeana si daca s-ar fi declansat aceasta procedura", a spus seful statului. El s-a declarat nemultumit si de modul in care s-a renuntat la ideea anticipatelor. "Sigur, ne-am agatat de momentul emotional al inundatiilor, justificand sacrificarea sanselor unei guvernari extrem de puternice care sa-si atinga obiectivele", a mai spus Basescu, adaugand ca este posibil ca, in viitor, "sa justificam si cu prima ploaie" sacrificarea anticipatelor. Intrebat daca ar mai putea fi organizate alegeri, Basescu a spus ca momentul optim ar fi anul acesta, dar si anul viitor, dupa raportul de tara al Comisiei Europene in cazul in care se va aplica clauza de salvgardare. Basescu a mai spus ca PNL si PD sunt "condamnate" sa ajunga impreuna pana la alegerile din 2008, "chiar daca se vor mai urechea intre timp". El a respins categoric ideea realizarii unui guvern de uniune nationala. "Intre mine si PSD distanta este mult prea mare (...). Poporul a dat un vot pentru a veni cineva sa curete tara de corupti. Un guvern de uniune nationala inchide acest subiect, iar eu nu pot fi de acord sa fie inchis in timpul mandatului meu", a mai spus presedintele. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO