Politică

Liviu Voinea, GEA: Introducerea standardelor de cost si limitarea numarului de contracte castigate cu statul, solutia pentru stoparea drenarii banilor publici

 Liviu Voinea, GEA: Introducerea standardelor de cost si limitarea numarului de contracte castigate cu statul, solutia pentru stoparea drenarii banilor publici

Autor: Iulian Anghel

10.04.2012, 13:20 720

Introducerea standardelor de cost in toate achizitiile publice si limitarea numarului de contracte castigate de o companie cu statul ar fi o solutie pentru stoparea drenarii banilor publici, crede economistul Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Un studiu al Institutului de Politici Publice (IPP) publicat in urma cu cateva saptamani arata ca primele 50 de companii care fac afaceri cu statul (dupa valoarea contractelor), au castigat o tremie din valoarea achizitiilor intre 2009 si 2010: 6,1 mld. euro, din totalul achizitiilor publice de 19 mld. euro atribuite prin SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice). Intre primii trei castigatori, Tehnologica Radion (constructii) a castigat 65 de contracte in valoare de 386 mil euro, Electrica Serv a castigat 485 de contracte in valoare de 327 mil euro, iar Delta ACM '93, 78 de contracte in valoare de 308 mil euro.

"Nu este posibil sa ai un numar nelimitat de contracte cu statul, contracte pe care apoi le subcontractezi. Trebuie o limita de suma sau de numar de proiecte", a sustinut Liviu Voinea, la un seminar pe marginea problemelor inregistrate in mecanismul de achizitii publice.

Complicitatea autoritatilor, intelegerile dintre firme de tip cartel fac ca miliarde de euro din banii statului sa se scurga anual, fara niciun argument legal, catre buzunare private. Potrivit lui Bogdan Chitoiu, seful Consiliului Concurentei, o intelegere de tip cartel intre firme ridica pretul unui contract cu statul cu un procent de 10-20%.

Reprezentantii ANRMAP (Agentia Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice) spun ca nu pot limita numarul de contracte castigate de o firma in urma licitatiilor organizare de institutiile statului pentru ca ar incalca legea concurentei. In schimb, spun ca introducerea standardelor de cost este un proces care avanseaza in multe institutiii, dupa ce acestea au fost adoptate de Ministerul Transporturilor si cel al Dezvoltarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO