Politică

Lupascu si Macovei lupta la baioneta

05.12.2005, 19:55 15

Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei si-au declarat razboi in mod oficial, dupa un schimb dur de replici intre presedintele CSM Dan Lupascu si ministrul Monica Macovei.

Lupascu a acuzat-o pe Macovei ca ar avea o "misiune foarte clara: sa puna institutia intr-o lumina foarte proasta", ca sa castige influenta asupra Justitiei, insa ministrul a calificat aceste afirmatii drept "eronate". Intr-un interviu acordat Medifax, presedintele CSM a atacat dur Ministerul Justitiei si a acuzat ca luarile de pozitie ale ministrului din ultimul an si reforma legislativa aduc nesiguranta in sistemul juridic. El a amintit ca CSM nu a avizat nici unul din proiectele legislative ale Minsiterului Justitiei si a acuzat ministerul ca nu lupta pentru a aduce bani pentru investitii si salarii.

"Trebuie sa cerem conditii ca magistratii sa-si exercite in mod corespunzator aceasta functie, trebuie sa le dam ceea ce este esential. Trebuie sa aiba sedii corespunzatoare (...) Nu avem calculatoare suficiente si aici este iarasi responsabilitatea Ministerului Justitiei", a spus Lupascu. El a mai sugerat ca reforma legislativa in acest domeniu, cu care CSM nu a fost de acord pentru ca ar incalca in unele puncte prevederile constitutionale, ar fi de fapt prezentata intr-o lumina falsa la Bruxelles. "Nu cred ca aceasta este solutia pe care o vrea UE, chiar daca UE ii sunt prezentate lucrurile intr-o alta lumina decat cea care este in realitate", a afirmat seful CSM. El a adaugat ca singura problema care exista intre CSM si minister o constituie Monica Macovei.

"Daca exista o problema aceasta este mai degraba cu ministrul justitiei (...) Ne ingrijoreaza faptul ca domnia sa nu are inca foarte dezvoltata constiinta apartenentei la CSM. Dansa este, in acelasi timp, si reprezentant al Executivului, dar face parte si din autoritatea judecatoreasca. Dansa a avut nenumarate pozitii publice impotriva Consiliului. (...) Dar cate pozitii publice a avut in ultimul an doamna ministru fata de celalalt organ din care face arte?", a mai spus Lupascu.

Ministerul Justitiei a respins acuzatiile lui Lupascu si a calificat "in cea mai mare parte eronate" afirmatiile facute de acesta.

Presedintele CSM "ar trebui sa cunoasca realitatea si sa o prezinte obiectiv", se arata intr-un comunicat de presa al ministerului.

Astfel, MJ afirma ca ministrul justitiei a cautat si a gasit solutii de finantare, una dintre acestea fiind acordul in valoare de 110 milioane de euro semnat cu Banca Mondiala pentru modernizarea unor sedii de instante si pentru construirea altora noi, precum si pentru dotarea acestora cu computere. MJ aminteste ca a platit anul acesta restantele salariale catre judecatori, iar Ministerul Public va plati procurorilor aceste drepturi restante pana la sfarsitul anului. In ceea ce priveste schimbarile legislative, MJ aminteste ca acestea au fost apreciate in Raportul de Monitorizare al Comisiei Europene. "Dan Lupascu lanseaza o acuzatie grava, aceea ca ministrul Justitiei ar avea, citam, Ço misiune foarte clara: sa puna intr-o lumina proasta aceasta institutieÈ. Nimic mai fals. Ministrul justitiei a dorit si doreste in continuare ca CSM sa fie o institutie puternica si credibila, capabila sa-si indeplineasca rolul important in reformarea justitiei si sa gestioneze in mod responsabil cariera magistratilor", se afirma in comunicatul MJ. CSM mai are "pasi importanti de facut pentru propria eficienta si credibilitate si pentru reformarea sistemului judiciar", se mai arata in comunicatul MJ, care citeaza din Raportul de Monitorizare al Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO