Politică

Lupte electorale grele in marile orase

Lupte electorale grele in marile orase

Click pentru imaginea marita

06.05.2008, 19:27 17

Batalia electorala din 1 iunie se da in 3.141 de localitati, inclusiv Bucuresti, aproximativ 31.000 de candidati urmand sa intre in arena la alegerile locale.
Numarul candidatilor la alegerile locale din acest an nu este inca centralizat, desi campania a inceput de patru zile, a admis ieri purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet, care a explicat ca este dificil sa afli numarul celor intrati in cursa, in conditiile in care sistemul de inscriere si validare a candidaturilor nu este computerizat.
Presupunand ca in medie sunt 10 candidati (avand in vedere ca in orasele mari nu gasim un numar mai mic de candidati - de pilda la Primaria Generala a Capitalei sunt 19 competitori) rezulta ca pentru 3.141 de posturi de primari scoase la concurs s-au inscris peste 31.000 de candidati. Acestia, alaturi de presedintii de Consilii Judetene, intra, asadar, intr-o cursa pentru gospodarirea a peste 10 miliarde de euro, suma la care se ridica bugetul intregii administratii publice locale din Romania.
In afara Bucurestiului, al carui buget poate ajunge la 1,3 miliarde de euro, o batalie dura se da si pentru cele mai mari 10 orase ale Romaniei. Timisoara, Clujul, Constanta, Galatiul, Iasi, Craiova, odata castigate, constituie repere importate in marea batalie de la alegerile parlamentare.
In 2004, Alianta PNL-PD a obtinut un important avans electoral odata cu castigarea Bucurestiului, Clujului sau Brasovului.
In cursa de la Timisoara, batalia este pe jumatate castigata de actualul primar in functie Gheorghe Ciuhandu, care beneficiaza nu numai de sprijinul PNTCD, formatiune in care s-a inscris din 1990, ci si de cel al liberalilor si al Forumului German. Impotriva lui Ciuhandu, care candideaza pentru al patrulea mandat, s-au mai inscris in cursa fostul subprefect PD-L Gheorghe Ciobanu si fostul prefect PSD Ioan Raducanu. Un avans incontestabil are la Cluj-Napoca si actualul primar Emil Boc, seful PD-L. PSD l-a aruncat in cursa pe seful organizatiei locale Remus Lapusan, in vreme ce liberalii mizeaza pe doctorul Manuel Chira, care a de-clarat recent ca va continua sa profeseze chiar daca va castiga Primaria Cluj-Napoca. Fostul primar PRM al muni-cipiului Gheorghe Funar a intrat si el in competitie, pentru a-si recupera scaunul de primar pe care l-a ocupat timp de trei mandate. Radu Mazare, primarul de la Constanta, are la randul sau o pozitie consolidata si candideaza pentru a treia oara la fotoliul de primar. In 2004, el a castigat primaria fara drept de apel din primul tur, in ciuda scandalurilor de coruptie care nu au fost lamurite in justitie nici acum. Impotriva sa PNL l-a aruncat in lupta pe Victor Manea, care s-a lansat in campania electorala insotit de un elefant si de o trupa de circ, iar PD-L pe senatorul Dorel Constantin Onaca (fost PC, fost PRM), care este scafandru profesionist.
Nume importante incearca sa castige Iasiul, unde primar este din 2004 Gheorghe Nichita (PSD), care merge in tandem cu fostul primar al orasului Constantin Simirad, propus la presedintia Consiliului Judetean. Ministrul educatiei Cristian Adomnitei este propunerea PNL, in vreme ce democrat-liberalii merg pe mana lui Dumitru Oprea, fost rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza si actual europarlamentar in grupul popularilor europeni.
La Craiova, actualul primar este Antonie Solomon, fost membru al PSD, care s-a inscris in PD-L in urma cu doi ani. El este cel mai bine plasat in sondajele de opinie si va candida la Consiliul Judetean cu Radu Berceanu, fost senator. In orasul considerat pana recent fieful PSD, social-democratii il arunca in cursa pe Ionut Mircea Dascalu, iar liberalii pe Ion Groza.
Senatorul Daniel Savu este propus de organizatia PSD la Primaria Ploiestiului, in locul lui Emil Calota, care a fost primar timp de doua mandate. PD-L l-a propus pe Andrei Volosevici, un avocat de 32 de ani, iar PNL pe Gratiela Gavrilescu, fost membru al PC.
Gheorghe Scripcaru (PD-L) candideaza din nou pentru Primaria Brasov, pe care a mai castigat-o in 2004. Cei mai importanti contracandidati ai sai sunt senatorul PNL Carmen Tanasescu, fost sef al Inspectoratului Scolar, si liderul filialei municipale a PSD Mihai David.
La Galati, primarul PSD Dumitru Nicolae, care administreaza orasul de la Dunare din 2000, ii va infrunta in lupta electorala pe fostul primar PDSR Eugen Durbaca (acum membru al PC) si pe democrat-liberalul Andrei Lisinschi, om de afaceri.
Vecinii din Braila vor avea de ales intre actualul primar Constantin Cibu (PNL), social-democratul Aurel Simionescu, fost presedinte al Consiliului Judetean, si Eugen Badalan (PD-L), fost sef al Statului Major General al Armatei Romane intre 2004 si 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO