Politică

Macovei cere anchetarea unor numiri de notari de catre predecesorii sai

07.04.2006, 00:00 187

Ministrul justitiei Monica Macovei i-a cerut procurorului general al Romaniei Ilie Botos declansarea cercetarilor fata de predecesori ai ei, precum si fata de fosti secretari de stat in aceeasi institutie, pentru modul in care au fost semnate ordine de numire in functie a unor notari.

In nota inaintata de ministrul justitiei procurorului general se regasesc numele Rodicai Stanoiu, al lui Cristian Diaconescu, Ion Predescu si Gavril Iosif Chiuzbaian- fosti ministri ai justitiei, precum si a unor secretari de stat.

Cererea ministrului Macovei survine controlului facut de Corpul de Inspectie al ministrului la Directia de publicitate mobiliara, notari publici, executori, traducatori si interpreti din cadrul Ministerului Justitiei, "avand ca obiectiv, printre altele, si verificarea dosarelor profesionale ale unor notari publici, sub aspectul legalitatii numirii in functie a acestora". In unele cazuri procedura legala de numire in functia de notar public nu a fost respectata.

Mai exact, in unele cazuri, ordinele au fost semnate de secretarii de stat in Ministerul Justitiei si nu de ministru, asa cum prevede legea. Surse din Ministerul Justitiei sustin ca avizarea ordinelor de notar se semnau, de regula, de catre secretarii de stat, acest lucru devenind o cutuma.

De altfel, in februarie 2006, Ministerul Justitiei - sub semnatura secretarului de stat Katalin Kibedi - a emis ordinele de numire ca notari pentru Niculina Iorgovan (sotia lui Antonie Iorgovan) si Lucia Popescu (sotia fostului general SRI Gioni Popescu) - foste judecatoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Primul demers al lui Macovei impotriva notarilor numiti de fostele guvernari a fost in septembrie 2005, cand a cerut revocarea ordinelor de numire in functia de notar public pentru Corina Adriana Dumitrescu - fost secretar general al Ministerului Justitiei in guvernarea PSD, dar si pentru Doinel Dinuica - fost magistrat si consilier personal pe probleme speciale al ministrului Cristian Diaconescu.

Un ordin similar l-a vizat pe chestorul-sef Florin Sandu - fost secretar de stat pentru integrare si relatii internationale la Ministerul Administratiei si Internelor si fost sef al Politiei Romane, Macovei contestand in instanta si ordinele de numire a altor noua notari: Mariana Dumitru, Aurel Stirbu, Petruta Popa, Carmen Dumitriu, Florina Jipa, Marius Amzulescu, Aurelia Madis Albu, Ana Boar (judecator care si-a dat demisia in 1999 si care a detinut, la un moment dat, sefia Consiliului Superior al Magistraturii) si Manuela Mitrea (sotia fostului ministru al transporturilor Miron Mitrea).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO