Politică

Marko Bela si Dan Voiculescu, pusi la zid de partenerii din Alianta D.A.

20.06.2005, 19:33 17

PNL si PD cer partenerilor din arcul guvernamental sustinere totala pentru preluarea conducerii celor doua camere ale parlamentului si a serviciilor deconcentrate.

Altfel, nu mai exista cale de intoarcere si se fac alegeri anticipate, a declarat, ieri, la Cluj, liderul interimar al PD, Emil Boc.

Este pentru prima data cand fidelitatea UDMR si a Partidului Conservator (PC) fata de interesele acestui executiv este pusa la indoiala, in mod public, de catre principalele partide din guvern, PNL si PD.

Cele doua formatiuni au termen de gandire pana in iulie pentru a decide daca vor la putere sau in opozitie.



Alianta cere puterea de la partenerii din coalitie

"Vom cere un calendar expres celor doua partide din coalitie, pentru a prelua in acest mandat guvernarea Romaniei si la nivelul Parlamentului si la cel al serviciilor deconcentrate. Sa se decida daca guverneaza cu Alianta D.A. sau cu PSD. Nu le cerem sa iasa de la guvernare, dar dorim sa ne asumam actul de guvernare pe parcursul mandatului. Acest act nu poate fi exercitat daca nu trag toti partenerii din coalitie pentru acelasi obiectiv. Solicitam celorlalti colegi din coalitie sa guvernam cu adevarat Romania, pe parcursul celor patru ani, pentru ca aceasta duplicitate de a fi si la putere si in opozitie nu este benefica si eficienta pentru tara", a spus Emil Boc.

Un mesaj identic fusese transmis, cu o zi inainte, de liberali. Vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur a declarat ca, dupa testul motiunii de cenzura, coalitia va trebui sa dea un nou examen pentru a dovedi ca functioneaza, schimbarea prin joc democratic a presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si a presedintilor consiliilor judetene din afara arcului guvernamental. Membrii coalitiei care "se joaca" si vor face accidente de parcurs "vor lua cate o pauza", a avertizat Flutur.

"Sunt adeptul sa ne manifestam puterea pana la capat si nu prin jocuri de conjunctura sa pastram pe unii oameni care mimeaza un fel de bunavointa acum, dar care vor sa ramana presedinti. Daca majoritatile arata altceva, eu sunt pentru schimbarea rapida a presedintilor de consilii judetene, prin jocul democratic, cum acelasi lucru ar trebui si la cele doua Camere ale Parlamentului (...) Testul pentru Alianta, urmatorul dupa legile proprietatii, daca avem sange in noi de oameni la putere, este sa avem puterea pana la capat. Asta inseamna viabilitatea coalitiei. Pentru ca altfel vom asista ca noi am fost la putere, dar in judete au fost aceiasi ingerasi ai PSD", a mai spus Flutur.

La mijlocul saptamanii trecute, Boc a dat semnalul pentru preluarea "definitiva" a puterii la conducerea Parlamentului si a serviciilor deconcentrate. A urmat o reuniune a liderilor coalitiei in care nici un reprezentant al celor patru formatiuni de guvernare nu s-a opus preluarii puterii, doar termenul dat de liderul PD, sfarsitul lunii iulie, nu a convenit.



Marko Bela: UDMR nu santajeaza, negociaza

In opinia presedintelui UDMR, Marko Bela, schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamenului este o discutie care poate fi amanata pana la toamna. "Avem motiunea de cenzura pentru saptamana viitoare, dupa aceea trebuie sa rezolvam problema conducerii televiziunii si radioului, ceea ce se va rezolva probabil nu saptamana viitoare, ci cealalta, si cu aceste masuri si cu aceste deziderate am si finalizat sesiunea de primavara a Parlamentului. Problema modificarii regulamentuluui, o eventuala schimbare a presedintilor camerelor putem sa discutam la toamna", a afirmat Marko Bela.

Presedintele Uniunii a negat totodata informatiile aparute in presa potrivit carora reprezentantii comunitatii maghiare ar conditiona votul pentru inlocuirea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase de sprijinul partenerilor din coalitie pentru legea minoritatilor sau de investitiile la autostrada Bechtel. "De obicei, noi nu umblam cu monede de schimb. Nu negociem astfel in coalitie. In orice coalitie au loc negocieri, discutii intelegeri. De data aceasta noi am spus pur si simplu ca avem alte prioritati", sustine liderul UDMR.

Nici presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, nu s-a aratat mai intelegator cu nevoia imediata de putere a aliatilor PNL si PD. PC nu sustine schimbarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, a spus Voiculescu, care s-a lansat ulterior intr-un atac la "legitimitatea" liderului interimar al PD Emil Boc. "In pofida repetatelor noastre apeluri pentru respectarea protocolului coalitiei, care prevede discutarea tuturor problemelor in cadrul CNC, liderul interimar al PD se lanseaza periodic in diverse afirmatii la adresa partenerilor de coalitie. Nu inteleg autoritatea cu care presedintele interimar al PD, Emil Boc, stabileste termene si emite judecati pentru alti parteneri de coalitie", spune liderul Partidului Conservator. "Ce-ar mai trebui sa stie domnul Boc este ca noi ne-am angajat ca vom sustine in urmatorii patru ani intreg programul de guvernare al cabinetului Tariceanu, si nu Partidul Democrat. Din acest punct de vedere, nu exista nici o initiativa a Guvernului pe care sa nu o fi sustinut in plenul Parlamentului", mai spune Voiculescu. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO