Politică

Ministrul apararii, la prima aparitie in fata judecatorilor sai de la Cotroceni

27.07.2006, 19:58 16

Ministrul apararii Teodor Atanasiu (PNL) a fost audiat ieri la comisia speciala de la Palatul Cotroceni, care va decide daca responsabilul va fi sau nu anchetat ca urmare a plangerilor penale depuse impotriva sa de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si de deputatul PSD Eugen Bejinariu.
Atanasiu nu a facut declaratii dupa audiere, insa, potrivit unor surse apropiate comisiei, ministrului i-a fost prezentat dosarul. Acesta contine plangerea deputatului PSD, articole din ziare in care ministrul este citat si inregistrarea emisiunii televizate in care Atanasiu s-a referit la Adriana Saftoiu.
Plangerea consilierului prezidential se refera la declaratia ministrului potrivit caruia Adrian Saftoiu ar fi manipulat presa prin difuzarea de informatii "off the record", in timp ce Bejinariu il acuza pe Atanasiu de "abuz in serviciu".
Seful comisiei speciale, consilierul prezidential Stefan Deaconu, a spus ieri ca Atanasiu va trebui sa aduca documente si puncte de vedere in apararea sa, in functie de rapiditatea transmiterii acestora urmand sa se incheie si activitatea comisiei.
Consilierul prezidential a mai declarat ca Teodor Atanasiu ar mai putea sa fie audiat din nou la comisie, dupa transmiterea documentelor solicitate.
Insa, potrivit unor surse liberale citate de Mediafax, Atanasiu ar putea sa nu mai dea curs invitatiei la audierile de la comisia speciala de la Cotroceni, considerand ca solicitarea Parchetului este ilegala. "Avand in vedere ca la dosarul lui Atanasiu nu exista probe - cel putin in cazul plangerii lui Bejinariu - ministrul PNL al apararii ar putea sa nu mai participe la audieri, considerand solicitarea de constituire a comisiei de la Cotroceni ilegala", au sustinut aceleasi surse.
Cele doua plangeri au spete diferite, insa ambele au fost provocate ca urmare a anuntului ministrului privind retragerea trupelor romanesti din Irak.
Saftoiu si Atanasiu au avut un schimb de replici prin intermediul mass-media, dupa ce consilierul prezidential a sugerat ca ministrul ar fi trebui sa-si dea demisia dupa ce Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a respins propunerea liberalilor de retragere a trupelor romanesti din Irak.
Dupa aceea a urmat declaratia lui Atanasiu: "Am si eu, va repet, am si eu o Directie intreaga de informatii, care imi spunea ce pleaca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni pe surse credibile din preajma Palatului... Deci, nu e cazul sa-mi spuneti ce se difuzeaza de acolo".
Ca urmare a acestei declaratii din care reiese ca Saftoiu ar fi manipulat presa prin informatii oferite "off the record", consilierul prezidential a demarat actiunea penala la Parchetul Instantei Supreme. Deputatul PSD Eugen Bejinariu l-a reclamat pe Atanasiu la Parchetul General dupa ce ministrul a fost audiat la Parlament tot pe tema retragerii trupelor romanesti din Irak.
In timpul discutiilor, parlamentarii l-au intrebat pe ministru si despre veridicitatea unor informatii aparute in presa cu privire la o circulara la MApN.
Potrivit acestei circulare, parlamentarii si oamenii de afaceri erau pusi sub supraveghere de catre serviciul secret al Armatei. Bejinariu a depus o plangere la Parchet pentru abuz in serviciu impotriva lui Atanasiu.
Potrivit legii privind raspunderea ministeriala, Parchetul este cel care inainteaza plangerile impotriva membrilor Guvernului unei comisii speciale la Cotroceni, iar in urma concluziilor acesteia presedintele hotaraste asupra raportului: daca merge mai departe la Parchet sau, daca este cazul, este inchis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO