Politică

Ministrul bugetului vrea să ducă în iunie lista investiţiilor prioritare în Guvern

Ministrul bugetului vrea să ducă în iunie lista...

Autor: Claudia Medrega

06.03.2014, 14:08 290

Normele metodologice pentru prioritizarea investiţiilor publice ar trebui să fie aprobate în martie, pentru ca până în luna mai ministerele să trimită la Finanţe toate proiectele prioritare, iar în iunie să fie discutată în Guvern lista investiţiilor prioritare şi a celor care se sistează, Executivul urmând să adopte sau să respingă lista în totalitate, a declarat Liviu Voinea, ministrul pentru buget.

“Motivul pentru prioritizarea proiectelor de investiţii publice este următorul: 25% din proiecte au 90% din bani, dar în următorii ani este nevoie de 70 mld. lei pentru a finaliza aceste proiecte. În câţi ani poate bugetul să pună 70 mld. lei? Ne putem permite să stăm nouă ani cu proiecte de infrastructură de transport? Nu ne putem permite. Şi atunci ce facem? În condiţiile veniturilor actuale trebuie să terminăm nişte proiecte”, a declarat Voinea la şedinţa Comisiei de Dialog Social (CDS), organizată pentru dezbaterea proiectului de hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind prioritizarea proiectelor de investiţii publice.

Voinea şi-a asumat la sfârşitul anului 2012, când a venit la guvernare, proiectul pentru prioritizarea investiţiilor publice.

Ministrul bugetului a iniţiat un proiect de hotărâre în care sunt stabilite criterii pentru prioritizarea proiectelor de investiţii publice. În funcţie de un punctaj realizat pe bază de oportunitate, justificare economică şi socială, suportabilitatea şi sustenabilitatea financiară şi performanţă în implementarea va fi realizată o listă cu cele mai importante obiective de investiţii.

“Bugetul anul viitor şi rectificările de anul acesta nu pot fi făcute în lipsa acestei liste de proiecte prioritare. Acele proiecte care vor obţine punctajele maxime în urma aplicării criteriilor vor primi cei mai mulţi bani pentru a fi terminate investiţiile", a mai spus Voinea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO