Politică

Ministrul justitiei pierde meciul cu DNA la masa arbitrilor din CSM

Ministrul justitiei pierde meciul cu DNA la masa arbitrilor din CSM

Procurorul Tulus (dr.) ramane in functie deocamdata in ciuda insistentelor ministrului Chiuariu (stg.) ca el sa fie demis

19.10.2007, 21:09 21

Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins ieri cererea ministrului justitiei Tudor Chiuariu de revocare din functie a procurorului Doru Tulus, care coordoneaza anchetele in dosarele mai multor politicieni, intre care si cel referitor la terenurile Postei in care sunt implicati Chiuariu si fostul ministru al comunicatiilor Zsolt Nagy.
Avizul CSM este consultativ, ultimul cuvant urmand sa-l aiba presedintele Traian Basescu. Sectia de procurori, din care fac parte ministrul justitiei si procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a respins cu 6 la 1 cererea de demitere. Tulus a declarat dupa sedinta CSM ca sunt oameni care vor sa scape de el "cu orice pret".
Chiuariu a anuntat ca ii va cere sefului statului sa-l demita pe Tulus. "Dupa parerea mea, e de neinteles: ce am aprobat acum o saptamana, Raportul Inspectiei care constata deficiente majore la Sectia a II-a si astazi dam un astfel de aviz", a spus ministrul.
Potrivit legilor privind magistratii, ministrul Justitiei are dreptul de a cere CSM revocarea sau numirea procurorilor sefi ai DNA, DIICOT, adjunc-tilor acestora, a procurorului general al Romaniei si ai adjunctilor acestuia, avizul Consiliului fiind consultativ. Presedintele tarii este cel care decide asupra cererii ministrului Justitiei.
Chiuariu a cerut demiterea lui Tulus in 8 mai, la o luna de zile dupa instalarea in functie a guvernului Tariceanu II, invocand grave deficiente de management si intarzieri in solutionarea dosarelor si distribuirea cauzelor.
Tulus avea in lucru in acel moment dosarele mai multor politicieni, intre care deputatii social-democrati Ion Dumitru, Mihai Sireteanu, Ion Stan, seful Consiliului Judetean Suceava Gavril Marza, liberalul Dan Ilie Morega, George Copos, Dan Voiculescu si Camelia Voiculescu (Partidul Conservator) sau vicepremierul Marko Bela.
Ulterior, in atentia sectiei a II-a din DNA, condusa de Tulus, a intrat si dosarul lui Tudor Chiuariu, acuzat ca a avizat o hotarare de guvern prin care un teren, care apartinea domeniului privat al statului, a fost trecut in proprietate publica, a fost subevaluat si a intrat in asociere cu firme private.
Inspectia judiciara din CSM a intocmit un raport critic referitor la activitatea Departamentului National Anticoruptie, din care Chiuariu a citit ieri in fata sectiei de procurori a CSM. Sectia de procurori a CSM si-a insusit in urma cu o saptamana raportul despre activitatea DNA.
Chiuariu a spus ca DNA a demarat anchete dupa bunul plac al sefului acesteia, procurorul Doru Tulus, si a vorbit despre o serie de incalcari ale normelor legale: blocarea anchetelor de catre serviciile de investigatii, plangeri, necomunicari ale solutiilor de neincepere a urmaririi penale partilor vatamate pentru a nu putea face contestatii, nedistribuirea aleatorie a cauzelor, ci dupa bunul plac al procurorilor.
Chiuariu a mai spus ca au fost depistate de Inspectia Judiciara a CSM acte procedurale neconforme, precum 118 dosare mai vechi de un an de la sesizare si 41 de dosare mai vechi de sase luni in care urmarirea penala a fost declansata.
Ministrul justitiei a aratat ca Sectia a II-a a DNA a facut raportari false catre inspectori, sustinand ca sunt 67 de dosare mai vechi de un an, in realitate fiind 118 si 36 de cauze mai vechi de sase luni in care ancheta fusese declansata, in loc de 41.
"Ma asteptam la o decizie corecta. Parerea mea este ca trebuie sa se scape cu orice pret de mine. Este o intelegere cu spectru mult mai larg", a declarat ieri procurorul-sef Doru Tulus dupa sedinta CSM.
Intrebat de jurnalisti de ce nu spune direct motivul pentru care s-ar dori eliminarea sa, Doru Tulus a declarat: "Nu spun pe fata, pentru ca eu sunt obisnuit ca atunci cand spun ceva sa am probe palpabile. Nu am atat timp acum ca sa va spun cine vrea eliminarea mea", a spus Tulus.
Seful sectiei a doua din DNA a fost acuzat de partidele la putere ca instrumenteaza politic dosare, cu scopul de a decredibiliza Guvernul. Relatiile dintre procurori si Guvern s-au deteriorat dupa plecarea din Executiv a fostuilui ministru al justitiei, Monica Macovei - o apropiata a lui Traian Basescu.
Macovei i-a propus in functie pe Daniel Morar - la Departamentul National Anticoruptie si pe Codruta Kovesi la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Tensiunea a ajuns la cote maxime in urma cu doua saptamani, cand Guvernul a desfiintat prin ordonanta de urgenta comisia prezidentiala prin care era avizata urmarirea penala impotriva ministrilor - care, potrivit legii, poate fi ceruta doar de DNA.
Ieri, CSM a decis componenta noii comisii care va aviza urmarirea penala a ministrilor. Cei cinci membri sunt Gheorghe Diaconu, judecator la Curtea de Apel Pitesti, Nicoleta Grigorescu, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Mihai Pop Cerneanu, judecator la Tribunalul Mehedinti, Floarea Grosu, judecator la Curtea de Apel Targu-Mures, si Liviu Herghelegiu, judecator la Curtea de Apel Galati. Basescu a acuzat recent Guvernul ca intentioneaza sa desfiinteze DNA pentru a "ingropa" dosarele de coruptie ale ministrilor liberali - Decebal Traian Remes, Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO