Politică

Ministrul justitiei: Senatorii care au mutilat legea averilor au votat impotriva intereselor tarii

22.04.2005, 21:28 11

Ministrul justitiei Monica Macovei afirma ca Senatul a votat impotriva intereselor Romaniei si a integrarii in Uniunea Europeana atunci cand s-a pronuntat pentru adoptarea legii privind controlul averilor demnitarilor intr-o varianta restrictiva.

"Senatorii care au mutilat legea declararii averilor au votat impotriva interesului acestei tari, care are nevoie de mecanisme eficiente in lupta impotriva coruptiei", a declarat ieri ministrul justitiei, aratand ca Senatul a votat astfel impotriva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Plenul Senatului a adoptat miercuri, cu 100 de voturi "pentru" si trei "abtineri" proiectul de lege privind modificarea declaratiilor de avere si de interese, cu amendamente majore fata de forma actului normativ emisa de Guvern.

La inceputul lunii martie, Guvernul modificase si completase continutul formularelor declaratiilor de avere si de interese, pe care trebuia sa le depuna demnitarii, extinzand sfera bunurilor ce trebuia declarate. Responsabilii UE au spus, in repetate randuri, ca declaratiile de avere ce trebuia depuse de demnitarii romani sunt prea evazive si, prin urmare, insuficiente pentru a face lumina in eventuale cazuri de coruptie.

Cu modificarile aduse de senatori, legea devine cvasiinutila. Este o varianta mult mai proasta decat cea elaborata de Guvernul Adrian Nastase. Averile demnitarilor nu mai sunt publice, demnitarii nu mai raspund in fata legii daca mint in declaratii.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca spera ca deputatii sa voteze varianta Guvernului si nu pe cea a Senatului. El nu a exclus posibilitatea ca ca proiectul sa fie retrimis Parlamentului de catre presedintele Romaniei, inaintea promulgarii, daca deputatii nu adopta varianta Executivului.

Amendarea legilor privind averile si interesele demnitarilor - in sensul unui control deplin al conflictelor de interese si al averii - a fost unul din obiectivele anuntate de Monica Macovei la preluarea mandatului de ministru al justitiei, obiectiv necesar in indeplinirea conditiilor cerute de oficialii europeni pentru inchiderea Capitolului 24 Justitie si Afaceri Interne.

Macovei a aratat ca legea - in forma promovata de Ministerul Justitiei si adoptata de Guvern - a fost "bine apreciata" la Bruxelles. "Sper ca legea va fi indreptata la Camera Deputatilor si ca va reveni la forma initiala. Ministerul Justitiei va sustine in continuare legea asa cum a fost adoptata in Guvern. Singura concesie pe care o vom face va fi in sensul inaspririi prevederilor legale", a declarat ministrul.

Monica Macovei si-a sustinut, in continuare, punctul de vedere, anume ca este necesar sa fie sustinute declaratii de avere cat mai detaliate.

Acest fapt nu constituie un moft al ministerului pe care il conduce sau al Guvernului, ci reprezinta un instrument necesar si eficient de control si de lupta impotriva coruptiei.

"Cu ele putem masura un demnitar sau un functionar public", a spus Macovei. In opinia ministrului, cei care au "mutilat" aceasta lege arata ca au ceva de ascuns si ca se tem de transparenta. "Asa cum a fost modificata, legea s-a transformat dintr-un instrument de masura intr-o gluma proasta, intr-o lege a secretizarii averilor", a sustinut ministrul.

Macovei a aratat ca, de exemplu, Senatul a votat impotriva mentionarii valorii estimate a bunurilor mobile (colectii de arta, bijuteri), astfel ca, la finalizarea mandatului unui demnitar, magistrat sau functionar nu se va sti daca acesta a obtinut sau nu ilicit bunuri.

Totodata, senatorii au scos din fomularul de avere precizarea valorii de impozitare a constructiilor detinute. "La inceput de mandat pot declara ca detin o casa, o bojdeuca, iar la sfarsit de mandat pot avea o vila. Daca nu vom avea trecuta rubrica privind valoarea constructiei, nu vom sti, la sfarsitul mandatului, valoarea casei", a spus Macovei.

De asemenea, Macovei a criticat eliminarea din formularul de declarare a averii a rubricilor privind persoanele catre care sunt instrainate bunurile sau obligativitatea de a declara veniturile care vin pe numele copilului celui care face declaratia.

"Daca si deputatii vor accepta sa fi eliminata din formularele declaratiilor de avere valoarea de impozitare a terenurilor si cladirilor si valoarea estimata a bijuteriilor si colectiilor de arta, atunci cum mai putem masura averea demnitarilor? Daca nu vom sti cui au fost instrainate bunurile, cum vom mai preveni dosirea averilor pe numele rudelor apropiate?", a adaugat Monica Macovei.

Ministrul justitiei a subliniat ca insasi formularul este foarte important, pentru ca si comportamentul celui care il completeaza se va schimba. Ministrul a refuzat sa comenteze faptul ca si senatori ai Aliantei PD-PNL au votat eliminarea amendamentelor privind transparenta declaratiei de avere. Premierul Tariceanu a declarat ca va solicita structura votului exprimat miercuri in Senat, sustinand insa ca, din ce s-a observat in timpul dezbaterilor, rezulta ca problemele nu au fost la nivelul Coalitiei.

Plenul Senatului a votat, miercuri, cu 100 de voturi "pentru" si trei "abtineri", proiectul de lege privind modificarea declaratiilor de avere si de interese. In discutiile din Comisia juridica, senatorii, si cei de la putere si cei din opozitie, au jignit-o si au glumit pe seama ministrului de resort, care sustinea punctul de vedere al Guvernului.

Primul amendament, asa cum a trecut el de votul Senatului, prevede neincluderea in declaratia de avere a valorii estimate a bunurilor mobile, respectiv bijuterii si colectii de arta. Un alt amendament prevede eliminarea din textul legii a articolului conform caruia declaratiile de avere sunt acte publice si raspund legii penale pentru inexactitati sau caracterul incomplet.

Un al treilea amendament aduce insa modificari majore ordonantei Guvernului. Este vorba despre amendamentul senatorului PSD Serban Nicolae, care prevede sa nu se mai includa in declaratia de avere veniturile din salarii realizate de copiii declarantului.

Potrivit formei proiectului elaborat de Guvern, demnitari, alesii locali si functionarii publici trebuie sa depuna declaratii de avere la preluarea si la incetarea functiei. Astfel, demnitarii, magistratii, functionarii publici si persoanele cu functii de conducere si de control ar trebui sa prezinte in declaratiile de avere nu numai terenurile, casele si vehiculele detinute, dar si bijuteriile, colectiile de arta si obiectele de numismatica.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO