Politică

Ministrul justitiei si seful SRI nu vor autoritate parlamentara pentru interceptari

Ministrul justitiei si seful SRI nu vor autoritate parlamentara pentru interceptari

Macovei se teme ca parlamentarii ar putea abuza daca au acces la numele celor interceptati

26.03.2007, 19:21 17

Ministrul justitiei, Monica Macovei, sustine ca infiintarea unei Agentii Nationale de Inregistrare si Interceptare (propusa de PNL si PSD - n.n.), aflata sub control parlamentar total, nu este "o solutie" in prezent, o idee similara fiind exprimata si de seful SRI George Maior.
Macovei sustine ca ideea nu poate fi pusa in practica, intrucat unii parlamentari ar putea avea acces la numele celor interceptati. "Sigur ca nu exclud controlul parlamentar, fiindca si azi exista control cu privire la serviciile secrete, dar o agentie aflata sub control total parlamentar nu cred ca e solutia in acest moment in Romania", a spus Macovei. Punctul de vedere al Ministerului Justitiei a fost trimis la Guvern si se va regasi intre comentariile si observatiile referitoare la aceasta agentie, pe care le va inainta Parlamentului.
Macovei a explicat ca o noua autoritate ar afecta circuitul judiciar dintre procuror si judecator, opinand ca, in conformitate cu o recomandare a Consiliului European, interceptarile trebuie sa fie efectuate de cei care pun in aplicare legea, adica de procurori, care sunt beneficiarii acestor informatii.
Totodata, Macovei a spus ca nu este nevoie ca in acest circuit judiciar (procuror care face cererea de interceptare si judecator care o autorizeaza) sa fie introdusa o alta autoritate, aflata sub un control total parlamentar.
"Noua autoritate ar putea afecta acest circuit judiciar care trebuie sa existe intre judecator si procuror. Imaginati-va ce se intampla daca unii parlamentari au acces chiar la numele celor interceptati. In acest moment nu o vad ca lucru util si care sa creasca eficienta in cercetarea criminalitatii in general", a conchis ministrul justitiei. Seful SRI a spus intr-un interviu pentru Mediafax ca o asemenea autoritate risca sa devina un nou serviciu de informatii. "Sper ca fortele politice parlamentare sa nu legifereze prin aceasta un nou serviciu de informatii. As sugera mai degraba precizarea mai riguroasa a tipului de control asupra serviciului, inclusiv in zona extrem de sensibila a interceptarii comunicatiilor, care este si trebuie sa ramana oricum supusa aprobarii judecatoresti", a spus Maior. El sustine ca serviciul pe care il conduce va sustine o eventuala comisie parlamentara privind interceptarile, pentru care majoritatea fortelor parlamentare s-au pus de acord ca urmare a declaratiilor fostului sef al Serviciului de Informatii Externe, Claudiu Saftoiu. Acesta afirmase ca SIE cere procurorilor si nu judecatorilor aprobarea privind interceptarile telefonice, iar in urma acestei declaratii a demisionat la inceputul saptamanii trecute.
Pe de alta parte, Maior a anuntat ca SRI va infiinta in cadrul Directiei Juridice o structura de urmarire a respectarii drepturilor omului, care va aviza suplimentar actiuni ale institutiei cu un grad mai sporit de sensibilitate. El a sustinut ca punerea in opozitie a drepturilor omului cu securitatea nationala este o abordare falsa, care nu concorda cu dezbaterile euroatlantice. "In UE si SUA cele doua aspecte sunt complementare. Trebuie sa tinem cont ca securitatea nationala are si o componenta axiologica, o suma de valori ce trebuie protejate", a spus Maior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO