Politică

Mitrea si Nastase, reactivati in conducerea PSD

14.02.2008, 20:35 14

Vechea garnitura a PSD se pregateste sa revina in conducerea partidului inaintea alegerilor locale din vara acestui an, conducerea social-democrata oferindu-i lui Miron Mitrea, fost secretar general, pozitia de coordonator al campaniei electorale - pe care a acceptat-o. In aceeasi vreme, fostului presedinte al partidului Adrian Nastase i s-a propus sa redacteze oferta electorala a PSD.
Nastase nu a dat inca un raspuns, in conditiile in care ia in calcul candidatura la pozitia de presedinte al Consiliului National al PSD la reuniunea liderilor PSD care va avea loc la finele lui februarie.
"Eu am facut propunerile. Am facut un lucru care este firesc intr-un an electoral. Avem nevoie de toti soldatii apti, combatanti ai partidului nostru si oameni care au experienta este bine sa fie alaturi de noi pentru a munci impreuna pentru castigarea alegerilor", a declarat ieri, dupa sedinta Comitetului Executiv, presedintele PSD MIrcea Geoana.
Votul asupra candidaturii la Consiliul National poate reprezenta un raspuns in privinta sustinerii pe care fostul premier Adrian Nastase o are in PSD in privinta candidaturii la alegerile prezidentiale din 2009. Nastase a mai candidat la prezidentiale in 2004, unde a pierdut in turul doi in fata lui Traian Basescu. In 2005, cand Mircea Geoana l-a infrant pe Ion Iliescu la alegerile pentru sefia partidului, Nastase a fost ales presedinte executiv, iar Miron Mitrea secretar general. Nastase a renuntat la pozitia din partid si s-a retras din viata publica un an mai tarziu, dupa ce procurorii anticoruptie au declansat anchete impotriva sa, fiind acuzat de luare de mita in dosarul Zambaccian, in care fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea este acuzat de dare de mita.
Fostul premier a anuntat la finele anului trecut ca este interesat de candidatura la presedintia Romaniei si de revenirea in conducerea partidului prin preluarea functiei de presedinte al Consiliului National.
Miron Mitrea a pierdut alegerile pentru secretar-general la congresul partidului din 2007, in fata lui Titus Corlatean, unul dintre apropiatii lui Mircea Geoana. El a revenit la inceputul acestei sesiuni parlamentare in conducerea Camerei Deputatilor, fiind ales vicepresedinte. De altfel, alegerea sa la conducerea Camerei, care inseamna revenirea in ierarhia partidului, a fost precedata de un schimb de replici violent intre unul dintre locotenentii sai ? primarul Constantei, Radu Mazare, si Titus Corlatean.
De altfel, Corlatean a anuntat ieri ca a luat in calcul varianta demisiei, dupa duelul verbal pe care l-a avut cu Mazare, el insa isi va pastra cea de-a treia pozitie in ierarhia partidului.
Cei doi fosti lideri ai PSD se afla in mijlocul unei dispute juridice, ambii fiind anchetati in afacerea Zambaccian (Nastase pentru luare de mita, Mitrea pentru dare de mita), insa dosarele lor sunt in continuare blocate, intrucat conducerea Camerei Deputatilor - ambii sunt parlamentari - insista pentru un aviz al Legislativului la anchetarea lor in justitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO