Politică

Moda face ravagii in parlament

11.08.2003, 00:00 29



Secretarul general al PSD Dan Matei Agathon si deputatul PSD Madalin Voicu s-au certat recent dintr-un motiv mai putin obisnuit: bijuteriile care se asorteaza statutului de parlamentar. Nu este pentru prima oara cand politicienii se cearta din cauza felului in care se imbraca lumea in Parlament. Pe buna dreptate! Stilul vestimentar al parlamentarilor este inca in formare.





Sacou de imprumut



Politica nu inseamna numai negocieri si votarea legilor. De multe ori oamenii descopera ca trebuie sa mearga la receptii, la intalniri oficiale unde prima recomandare inaintea vorbelor sunt hainele. Politicienii romani, in general, invata pe parcurs sa se adapteze normelor exterioare ale meseriei. Unii o fac chiar cu greutate, sau improvizeaza din mers. Spre exemplu, Radu Vasile, pe vremea cand era vicepresedinte al Senatului, si-a amintit, in timp ce juca tenis de camp ca trebuie sa mearga la aeroport sa primeasca un inalt oficial european. In cartea sa "Cursa pe contrasens", povesteste cum pentru a se adapta situatiei a imprumutat de la soferul sau "sacoul de bugetar" si l-a asortat unor pantaloni de strada. #leadend#





PSD evita bijuteriile



Dupa ce Madalin Voicu a facut tandem cu deputatul PD Paula Ivanescu, indemnandu-si colegii sa descopere apa si sapunul, deputatul PSD s-a lansat intr-un nou conflict, de aceasta data cu Dan Matei Agathon. Madalin Voicu a recomandat recent membrilor PSD sa renunte la a mai purta bijuterii opulente sau de prost gust. Iritat, secretarul general al PSD i-a raspuns, intr-un comunicat: "Eu nu cred ca IQ-ul unei persoane, fie ca este vorba chiar despre domnul Madalin Voicu, se masoara in carate, notorietatea in grame si gradul de incredere al populatiei in numarul de ghiuluri. (...) In Codul bunelor maniere (capitolul 3) recomandat a fi citi la 14 ani, sunt prezentate bijuteriile pe care un barbat poate sa le poarte la ocazii speciale: verigheta, ceas, ac de cravata si butoni. Domnul Madalin Voicu ar trebui sa profite de vacanta in care se afla si sa citeasca acest Cod, precum si statutul PSD". Ieri, Madalin Voicu a spus ca nu stie de ce s-a ofuscat Dan Matei Agathon si a alimentat aceasta discutie.





Madalin Voicu: Parlamentarii nu pot aparea fara ciorapi sau in slip



"Mi-ar fi greu sa ma pronunt, sa enunt o tipologie. E vorba de bunul simt. Agathon facea trimitere la Codul bunelor maniere. Codul bunului simt este mai important decat cel al bunelor maniere Daca cineva incearca sa se imbrace cu pentru a impresiona, greseste. Important este cum te prezinti in public. Prestatia, atitudinea si felul in care stii sa convingi conteaza. In momentul in care lucram in comisii, ne putem permite sa ne imbracam mai relaxat. Daca este sedinta in Parlament iar Guvernul vine sa sustina legi, ori participam la o intalnire protocolara se impune o anumita tinuta. Nu cred ca parlamentarii nostri inteleg asta. Multi dintre ei, care nu sunt profesionisti in politica, incearca sa ascunda asta prin modul in care se imbraca. Cel putin jumatate dintre demnitari folosesc o vestimentatie eleganta dar nu sunt decat niste schelete. Un politician care se respecta trebuie sa fie bine pus la punct, sa fie pregatit, nu numai elegant".



Madalin Voicu a refuzat sa dea exemple de "schelete" - parlamentari care nu au nimic de spus - precum si deparlamentari prost imbracati. Madalin Voicu are si cateva sfaturi pentru colegii sai de breasla: "Nu poti sa vii fara sosete sau in slip. In materie de bijuterii, nu poti sa te impodobesti ca un brad de Craciun. Eu, spre exemplu, nu port verigheta, dar port o bratara din piele la mana stanga, inelul, care este o bijuterie de familie, iar ieri mi-am cumparat o bratara, care se potriveste cu ceasul: este de otel, cu doua bucatele de aur. Am si numit-o bratara Agathon".



Pentru ca este "dependent de sexul frumos", Madalin Voicu are cateva sfaturi si pentru doamnele-parlamentar: "Trebuie sa se imbrace onorabil si sa le avantajeze. O femeie care nu are sani, nu poate purta decolteu. Cea care are, nu trebuie sa poarte un decolteu prea mare pentru ca devine vulgara. Admiratia mea pentru femei este cu atat mai mare cu cat ele stiu sa se imbrace in functie de situatie".



Deputatul PSD recunoaste ca in Parlament sunt oameni politici care isi pun pantofi maron, cravata verde si sacou bej: " ti se strepezesc dintii cand ii vezi".



Daca s-ar face un top al celor mai bine imbracati oameni politici, Madalin Voicu i-ar nominaliza pe Calin Popescu-Tariceanu, Mircea Geoana, Adrian Nastase, Ion Iliescu.





Emil Boc: Fara rosu strident



"In cadrele oficiale trebuie o tinuta sobra si decenta, fara exagerari in materie de bijuterii sau tinuta vestimentara. In cazul unui parlamentar, nu cred ca trebuie sa poarte mai mult de verigheta, daca este casatorit, si, eventual, un medalion sau o bratara, daca acestea au relevanta personala. Insa tebuie sa fie discrete. In privinta doamnelor, la fel se impune: o tinuta decenta si optimista. Nu tebuie sa poarte rosu strident, ci mai degraba culori deschise, pastelate. La capitolul bijuterii: eleganta si maturitatea unei femei se pot decela din modul in care stie sa-si aleaga bijuteriile potrivite. Nu poti veni cu bratari care sa te incurce cand lucrezi sau cercei cat cercurile. O brosa sau o bratara discreta consider ca sunt de ajuns. Nu vreau sa ma pronunt si sa dau exemple de parlamentari prost imbracati, dar consider ca este neadecvat sa vii in blugi chiar si la lucrarile comisiilor parlamentare. Pot sa spun, in schimb, cine imi place cum se imbraca: colegul nostru Adrian Videanu, Calin Popescu-Tariceanu, Vasile Puscas, Ion Neagu".





Anghel Stanciu, deputat PRM: Prefer sa vad bijuteriile la doamne



"Felul in care te imbraci este o chestiune de gust, de stil. Unii exagereaza pentru a-si completa alte lipsuri. Dar eu cred ca un costum clasic, decent, este potrivit pentru un parlamentar. In privinta bijuteriilor, eu nu le agreez. Prefer sa vad la doamne o bijuterie discreta, eleganta, cu o lucratura deosebita. Moda nu este una din preocuparile mele, dar cred ca in ceea ce ma priveste, un costum clasic este ceea ce-mi vine, mai ales ca sunt mai plinut. Admir oamenii politici care stiu sa se imbrace: presedintele nostru, Corneliu Vadim Tudor, Adrian Nastase, Dan Matei Agathon, Dinu Patriciu, Madalin Voicu. In privinta celor prost imbracati nu vreau sa ma pronunt pentru ca nu am ochiul format".





Viorica Afrasinei, deputat PSD: Nu faci o impresie buna cu kilograme de bijuterii



"Si Dan Matei Agaton si Madalin Voicu au dreptate dar ambii pe jumatate. Nu poti face o impresie buna, impopotonat cu kilograme de bijuterii. Pe de alta parte, nici gesturile de imagine nu-si au rostul: ai o bijuterie frumoasa la care tii foarte mult este, eventual, o amintire de familie, dar o ascunzi in casa doar ca sa pari modest! Un parlamentar trebuie sa se poarte firesc, si potrivit asteptarilor celor care l-au ales. Gesturile de modestie nu pot ajunge pana la absurd, altcumva ne degradam ca oameni. Fiecare dintre noi intelegem sa facem economie dar asta nu inseamna ca trebuie sa intram intr-o zona care nu ar face bine electoratului. (Dumneavoastra, personal ce va permiteti sa cumparati din salariul de deputat? - n.n.) Admir lucrurile de firma dar, in general, nu mi-am cumparat nu pentru ca nu am dorit ci pentru ca nu intotdeauna mi-am permis am o familie, am copii, si alte prioritati.



Am o croitoreasa foarte buna care lucreaza la preturi acceptabile. Ma imbrac nu foarte elegant dar la un standard acceptabil pentru un parlamentar".





Vajda Borbala, senator UDMR: Parlamentarii PSD, cel mai bine imbracati



"Daca esti la o receptie iti poti permite si o bijuterie chiar daca esti senator sau deputat. In sala de sedinte e nevoie de o tinuta sobra. In ceea ce priveste bijuteriile, tine de gust. Bijuteria este un obiect care vine in <<prelungirea>> tinutei. Dar exista un cod al bunelor maniere si nu-mi permit, drept urmare, sa fac eu recomandari. Eu as purta ceva cat mai discred care sa se asorteze cu ceea ce am. Nu-mi pot permite un Armani si nici bijuterii de nu stiu care. Daca mi-as permite, mi-as lua. Deocamdata ma imbrac din comert, nu dau mai mult de 3-4 milioane pentru un costum. Cred ca sunt destul de bine imbracata pentru ca nimeni nu mi-a spus ca nu sunt bine imbracata. (Care dintre colegii dvs. din Senat sunt cei mai eleganti? - n.n.). Opozitia sta ceva mai prost din punctul de vedere al elegantei. Cei de la PSD sunt mai eleganti, au probabil si mai multi bani. In general doamnele sunt foarte elegante, doamna Fevronia Stoica (PSD n.n.) de exemplu. Dintre domni cred ca Traian Rece este foarte elegant. Are niste costume, niste bijuterii..."







Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO