Politică

Motiunea de cenzura mananca atentia parlamentarilor

Motiunea de cenzura mananca atentia parlamentarilor

Soarta cabinetului condus de Tariceanu se joaca in debutul sesiunii parlamentare. Bugetul si votul uninominal sunt teme care mai pot sa astepte

03.09.2007, 18:35 16

Teoretic, sansele ca motiunea sa fie adoptata sunt foarte mari, dupa ce conducerile PSD, PD si PLD, partide care au impreuna mai multi parlamentari decat numarul minim pentru demiterea guvernului, au anuntat ca o sustin, insa negocierile si calculele personale ale parlamentarilor pot mentine in picioare actualul cabinet PNL-UDMR. Insa, daca motiunea trece, vom avea pana la Craciun un nou premier si posibil un nou parlament rezultat din alegerile anticipate.
Tensiunea care precede dezbaterea documentului, care poate avea loc pana la sfarsitul lunii septembrie, pune in plan secundar activitatea legislativa.
Guvernul urmeaza sa prezinte in aceasta saptamana legea bugetului de stat pe 2008, pentru care Parlamentul trebuie sa-si dea acordul, iar PSD, principalul partid de opozitie, a anuntat deja ca va face presiuni pentru alocarea unor sume importante pentru proiecte sociale - dupa metoda brevetata deja in sesiunea din primavara lui 2007. Social-democratii au santajat Guvernul cu demiterea daca initiative social-democrate, precum majorarea punctului de pensie, nu vor fi adoptate.
Presedintele Traian Basescu si democratii sustin de altfel ca motiunea, desi sustinuta in public de majoritatea parlamentarilor social-democrati, va fi in cele din urma respinsa ca urmare a intelegerilor subterane dintre guvern si opozitie. Public, atat PNL, cat si PSD au negat varianta negocierii.
Liberalii care asigura guvernarea impreuna cu UDMR spun ca bugetul pe 2008 va fi unul al "dezvoltarii", insa experienta anilor trecuti arata ca in perioade electorale sume importante merg catre proiecte sociale si cu mare vizibilitate. De altfel, potrivit unei rezolutii adoptate de liberali la sfarsitul saptamanii trecute, majorarea pana la 6% a procentului din PIB acordat educatiei, majorarea alocatiilor pentru sanatate, cercetare, agricultura si investitiile in infrastructura sunt principiile care stau la baza bugetului de anul viitor.
Pana la sfarsitul anului viitor, romanii vor fi chemati la vot de trei ori: la sfarsitul acestei toamne, pentru europarlamentare, in vara lui 2008 pentru alegerile locale si in toamna urmatoare pentru alegerile legislative.
Si celelalte partide parlamentare, in special democratii si conservatorii, au anuntat initierea unor proiecte de legi cu bataie electorala: PD spune ca se va concentra pe legi cu impact direct asupra cetateanului: in domenii precum sanatatea, agricultura, invatamantul si pensiile, iar Partidul Conservator cere neimpozitarea profitului reinvestit, infiintarea unui fond de solidaritate pentru pensionari si reducerea TVA la alimentele de baza.
Votul uninominal este un alt punct dificil al sesiunii de toamna, dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca va declansa referendumul chiar in ziua alegerilor europene daca legea electorala nu va fi promulgata pana in 25 octombrie.
Perspectiva unei noi campanii la care sa participe presedintele Traian Basescu - acesta ar avea la dispozitie 30 de zile pentru a promova votul uninominal, in aceeasi perioada in care partidele isi vor sustine candidatii pentru alegerile europene - i-a pus pe ganduri pe liderii partidelor adverse sefului statului.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus ca nu este nevoie de un referendum si a vorbit despre posibilitatea asumarii raspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind introducerea votului uninominal. Pasul este, insa, riscant.
La nivel declarativ, partidele sustin votul uninominal, insa sunt numerosi parlamentari, in special din PSD, care spun ca nu vor vota legea, iar asumarea raspunderii pe un proiect pentru care partidele inca nu s-au pus de acord ar insemna "moarte sigura" pentru cabinetul minoritar PNL-UDMR si declansarea unei crize politice in preajma alegerilor europene.
Legea cetateniei - prin care romanii de peste granita ar urma sa primeasca mult mai simplu cetatenie si implicit drept de vot - este unul dintre proiectele cerute cu insistenta de la Cotroceni dupa izbucnirea crizei vizelor la Chisinau. Proiectul se afla in lucru la Ministerul Justitiei si urmeaza sa fie trimis Parlamentului.
Statutul minoritatilor nationale, legea lustratiei si pachetul legislativ privind siguranta nationala asteapta si ele un raspuns din partea Legislativului. Insa adoptarea lor depinde in mare masura de ceea ce se va intampla in debutul sesiunii parlamentare cu motiunea anuntata de PSD.

Iliescu: Motiunea de cenzura poate arunca din nou PSD in izolare
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a criticat la Scoala de vara a tineretului PSD initiativa anuntarii motiunii de cenzura, despre care a spus ca are loc intr-un moment delicat. Iliescu a spus ca, dupa cateva momente importante consumate in cursul anului 2007, prin care social-democratii au reusit sa iasa din izolarea politica impusa de presedintele Traian Basescu dupa alegerile din 2004, PSD risca, prin depunerea motiunii de cenzura, sa intre din nou in izolare. Iliescu si-a explicat pozitia precauta prin aceea ca trebuie stabilit de catre liderii PSD ce pasi politici urmeaza votului asupra motiunii de cenzura, el plecand de la premisa ca "nu este mare scofala sa darami" actualul guvern. "Sa nu ne facem iluzii ca presedintele este sensibil la apeluri la buna-credinta si ca va apela la partidul cu cea mai mare pondere parlamentara, ca va fi receptiv si va desemna un premier din PSD. Singura idee a lui Basescu este sa declanseze imediat alegerile preliminare (anticipate - n.n.). Sigur, intram in anticipate, dar se pune intrebarea: Suntem noi pregatiti de anticipate? Evident ca nu", a declarat presedintele de onoare al PSD. El a explicat aceasta ultima asertiune prin problemele de credibilitate pe care le mai are inca PSD, prin lipsa unor purtatori optimi de mesaje si, nu in ultimul rand, prin lipsa de experienta in activismul politic a unora dintre liderii centrali ai PSD. "Din pacate, noi avem unii care s-au trezit sefi fara a avea activitate politica si la nivel central le-a intrat sefia in cap", a continuat Iliescu fara a face referiri concrete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO