Politică

Nastase nu vrea cetatenie dubla pentru maghiari

03.12.2004, 00:00 14

Premierul Adrian Nastase a anuntat ca este impotriva ideii ca maghiarii din Romania sa obtina o a doua cetatenie, cea ungara, apreciind ca dubla cetatenie pe criterii etnice nu este conforma cu normele europene.
Adrian Nastase a declarat ca intentiile unor politicieni de la Budapesta de a introduce dubla cetatenie pentru etnicii maghiari din afara grenitelor Ungariei fac parte din "anumite jocuri electorale".
"Este vorba de jocuri politice ale FIDESZ, cu doi ani inainte de alegerile din aceasta tara. Dubla cetatenie implica drepturi politice de a fi ales si de a putea alege, e un joc electoral", a afirmat Nastase. El a adaugat ca nu poate fi de acord ca maghiarii din Romania sa aiba o a doua cetatenie.
"Ne trezim apoi ca toti pleaca din Romania, pentru ca au acest drept. Dubla cetatenie pe criterii etnice nu este conforma nici cu normele europene, iar Ungaria nu poate sa impuna Romaniei reguli pe care le stabileste in urma unui referendum", a spus Nastase.
Declaratia lui Adrian Nastase are legatura cu turul al doilea al alegerilor prezidentiale. La prima vedere tinteste electoratul maghiar, dirct afectat de acordarea sau nu a dublei cetatenii de catre statul ungar. La o privire mai atenta, declaratia ar putea avea ca tinta si electoratul PRM, care are prezidentiabilul, pe Corneliu Vadim Tudor, descalificat din primul tur. Cum acest electorat ar numara circa 13% dintre cetatenii care s-au preentat la 28 noiembrie la vot, ar putea stabili invingatorul din competitia pentru Cotroceni.
Corneliu Vadim Tudor le-a cerut alegatorilor sai sa boicoteze cel de-al doilea tur de scrutin, acuzand fraudarea scrutinului de duminica tracuta. Nu si-a indreptat voturile spre Nastase sau spre Basescu, dar se poate spune ca l-a avantajat pe candidatul Aliantei cata vreme l-a criticat pe liderul PSD.
La randul lor, liderii UDMR au reactionat cu prudenta la declaratia lui Nastase. Gyorgy Frunda, unul dintre strategii Uniunii, a spus ca spusele lui Nastase au o natura mai degraba electorala. El i-a reamintit liderului PSD ca Romania a militat ea insasi pentru acordarea cetateniei duble celor din Republica Moldova si minoritatii romanesti din Ucraina.
De asemenea, UDMR a mai anuntat ca va stabili cu cine anume se va alia in curand, dar si-a facut mai clare ca niciodata intentiile de a intra la guvernare. UDMR, la nivelul liderilor, sustine ca are solicitari precise privind autonomia, precum si o serie de cereri concrete. Una dintre ele este ca in Covasna prefectul sa fie maghiar. Liderul de Covasna al PSD a declarat ca se opune unei astfel de cereri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO