Politică

Naveta Bucuresti-Bruxelles pentru un vot pozitiv pe Tratat

08.04.2005, 21:27 23

Administratia de la Bucuresti a declansat, in ultimele zile, o campanie in regula pentru a-i convinge pe membrii Parlamentului European sa voteze favorabil Tratatul de aderare al Romaniei.

In ultimele doua zile a fost, la Bucuresti, o delegatie a Partidului Popular European condusa de secretarul general al acestul grup din Parlamentul European, Antonio Lopez.

In paralel, o delegatie a Comitetului Parlamentar Mixt Romania-Uniunea Europeana a venit si ea la Bucuresti si a avut intalniri la Guvern, s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu si cu parlamentarii romani din Comisia de integrare. Subiectul a fost votul Parlamentului asupra Tratatului de aderare, care va fi exprimat la 13 aprilie.

De fapt, in ultima luna s-a organizat aproape o naveta pe ruta Bucuresti-Bruxelles, aici au venit presedintele Parlamentului, Josep Borrel, raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, iar la Bruxelles au mers premierul Calin Popescu Tariceanu, membri ai guvernului si mai multe delegatii parlamentare romane. Vizita delegatiei de la PPE, cel mai puternic grup din PE este, in felul ei, semnificativa pentru ca, in acest grup, se inregistreaza si cele mai mari retineri in legatura cu Romania.

Ieri, dupa o intalnire cu ministrul de stat Marko Bela (cu premierul Lopez s-a intalnit miercuri), secretarul general al PPE a asigurat Romania de sprijinul acestui grup. De altfel si fractiunea crestin sociala germana, afiliata la PPE, a promis ca nu se va opune semnarii Tratatului de aderare. Germanii din PPE erau cei mai reticenti in privinta aderarii Romaniei. Liberalii din Parlament au declarat recent ca sprijina fara rezerve Romania si vor vota in majoritate pentru Tratat.

Socialistii, al doilea grup ca pondere, au spus ca nu se opun aderarii Romaniei. Este important ca pentru Tratat sa existe cat mai multe voturi "pentru" pentru ca, apoi, Tratatul va fi supus ratificarii votului parlamentelor nationale.

Un vot la limita in PE ar putea determnia parlamentele nationale sa fie mai exigente atunci cand va trebui sa ratifice documentul. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO