Politică

"Nu putem iesi singuri din criza, obiectivul trebuie sa fie diminuarea efectelor crizei"

"Nu putem iesi singuri din criza, obiectivul trebuie sa fie diminuarea efectelor crizei"

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Obiectivul Guvernului nu este iesirea din criza, ci diminuarea efectelor acesteia. (...) Un program de iesire din criza ar fi atat de scump, incat nu merita, trebuie sa adoptam masuri pentru diminuarea efectelor crizei. Nu suntem nici SUA, nici Germania.

23.07.2009, 19:00 29

Romania nu trebuie sa fie "impovarata" de datorii atunci cand va iesi din criza si va relua cresterea economica, iar obiectivul Guvernului este diminuarea efectelor crizei, considera Traian Basescu.

"Romania nu trebuie sa fie 'impovarata' de datorii la momentul iesirii din criza si reluarea cresterii economice. Romania nu poate iesi singura din criza. Obiectivul Guvernului nu este iesirea din criza, ci diminuarea efectelor acesteia", a spus Basescu in conferinta de presa: "Un program de iesire din criza ar fi atat de scump, incat nu merita, trebuie sa adoptam masuri pentru diminuarea efectelor crizei. Nu suntem nici SUA, nici Germania", a apreciat seful statului.

La sfarsitul lunii mai datoria publica a ajuns la 120,7 mld. lei, in urcare cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Nivelul reprezenta 22,7% din PIB.

Ministerul Finantelor Publice a revizuit in crestere nivelul platilor in contul datoriei publice, acesta urmand sa ajunga la sfarsitul anului la aproape 59 mld. lei. In conditiile scaderii incasarilor la buget, Ministerul Fi-nantelor s-a imprumutat agresiv de pe piata locala in acest an.

Trezoreria a atras aproape 50 de miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat.

 

"Nu sustin taieri masive de salarii"

Intrebat de ZF daca va sustine, eventual, un guvern de tehnocrati asemenea Ungariei care, dupa ce a adoptat aceasta solutie, in urma cu aproape doua luni, a reusit sa redea increderea investitorilor, seful statului a afirmat ca acest lucru nu este o solutie. El a facut aceste aprecieri la doua zile dupa ce ZF a prezentat comparat situatia celor doua tari din care reiese ca Ungaria merge mult mai bine dupa aducerea in Executiv a unor experti si economisti.

"Ungaria a adoptat solutia taierii masive de salarii. Nu sunt adeptul unei asemenea solutii. Cea mai usoara solutie ar fi sa reducem cheltuielile bugetare, dar atat timp cat exista si alte solutii, cred ca trebuie sa evitam acest lucru."

Presedintele Traian Basescu a comentat raportul Comisiei Europene privind starea Justitiei, publicat miercuri, apreciind ca este o certitudine ca Romania a facut progrese in domeniu, fapt ce a facut sa nu i se aplice clauza de salvgardare si nici masuri financiare restrictive in utilizarea banilor de la Bruxelles.

 

"Geoana, sef peste bostanarie"

Basescu a spus ca nu se dezice de responsabilitatile legate de mentinerea monitorizarii Comisiei pe Justitie, spre deosebire de liderul PSD Mircea Geoana care, a sustinut seful statului, fiind "sef peste bostanarie", nu are responsabilitati pentru intarzierea dosarelor politicienilor din Parlament.

"Inteleg ca Mircea Geoana, lucrand la Dabuleni si fiind sef peste bostanarie, nu are nicio responsabilitate pentru intarzierea dosarelor in Parlament", a spus presedintele. Geoana afirmase miercuri ca vinovat de punctele ne-gative din raportul Comisiei este Traian Basescu.

 

"Fac apel la barbatul Adrian Nastase"

Referindu-se la criticile din raport, potrivit carora Parlamentul tergiverseaza aprobarea cercetarii unor parlamentari fosti membri ai guvernului, seful statului a facut un apel catre Adrian Nastase sa nu se mai ascunda, spune el, in spatele Parlamentului si sa se prezinte in fata procurorilor, pentru ca altfel face un mare deserviciu Romaniei.

"Fac apel la barbatul Adrian Nastase sa nu se mai ascunda in spatele Parlamentului", a spus Basescu, apre-ciind ca atat timp cat va fugi de pro-curori, Nastase va face "un mare deser-viciu" Romaniei.

 

"Predoiu si-a facut treaba"

Legat tot de raportul Comisiei, presedintele a declarat ca nu este de acord cu remanierea ministrului justitiei, Catalin Predoiu, apreciind ca acesta si-a facut treaba si ca in niciun caz nu trebuie adus "un politruc" la Justitie, iar Predoiu nu ii da aceasta impresie: "PSD ar vrea

s-o puna pe domna Stanoiu (Rodica Stanoiu, fost ministru al justitiei intre 2000-2004 - n.n.). Nu sunt de acord cu remanierea ministrului Predoiu, si-a facut treaba. Nu putea sa se duca in Parlamentul Romaniei sa voteze inceperea urmaririi penale pentru diferitele cazuri si nici nu putea sa faca unificarea jurisprundentei in locul Inaltei Curti de Casatie si Justitie".

Seful statului a comentat si ultimul scandal legat de Universitatea Spiru Haret. Basescu a declarat ca ministrul Andronescu face compromisuri inadmisibile in reforma educatiei din interese electorale, iar sindicatele sunt elementul principal de blocaj al procesului de imbunatatire a sistemului de invatamant.

El a mentionat ca, asa cum a mai spus, blocajul reformei in educatie este responsabilitatea egala a politicienilor si sindicatelor.

Basescu a spus ca sindicatele sunt elementul central al blocajului reformei. De asemenea, presedintele a spus ca ministrul Andronescu, pentru a nu deranja bazinul electoral al partidului sau, face compromisuri inacceptabile in reforma educatiei, referindu-se la faptul ca ministrul a anuntat ca diplomele obtinute la specializari neacreditate la Universitatea Spiru Haret raman valabile.

In replica, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, a declarat pentru Mediafax ca presedintele Basesc nu stie ce spune cand acuza sindicatele ca blocheaza reforma in educatie, deoarece federatiile au contribuit la strategia privind reforma cuprinsa in raportul Miclea (strategia privind educatia elaborata de fostul ministru al educatiei Mircea Miclea la cererea lui Basescu).

 

"Cand voi decide daca voi candida, voi anunta public"

Presedintele a declarat ca nu a decis inca daca va candida sau nu pentru un nou mandat, insa a dat asigurari ca in momentul in care se va hotari, va anunta public: "In ceea ce priveste candidatura, va asigur ca, atunci cand ma voi hotari, o voi face public. Deocamdata n-am luat decizia".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO