Politică

Numaratoarea voturilor a luat sfarsit, partidele cauta "vinovatii"

28.11.2007, 18:27 16

Rezultatele finale la numaratoarea voturilor pentru alegerile europene confirma victoria PD si ierarhia anuntata in zilele anterioare, insa atribuirea mandatelor este amanata cel putin pana astazi, cand Biroul Electoral Central (BEC) urmeaza sa decida asupra mai multor contestatii. Potrivit rezultatelor anuntate ieri de BEC, PD a obtinut la euroalegeri 28,81% din voturi, dupa numararea voturilor din toate sectiile de votare, dar care nu au fost inca validate in totalitate.
Conform BEC, clasamentul este urmatorul: PD - 28,81%, PSD - 23,11 %, PNL - 13,44%, PLD - 7,78 %, UDMR - 5,52%, PNG - 4,85%, PRM - 4,15%, Laszlo Tokes - 3,44%, PC - 2,93%, PIN - 2,43%, PNTCD - 1,38%, Partida Romilor "Pro Europa" - 1,14%, Partidul Alianta Socialista - 0,55%, Partidul Verde - 0,38%.
Au intrat, asadar, in Parlamentul European primele cinci formatiuni din clasament si candidatul independent Laszlo Tokes care a obtinut 176.533 din voturile alegatorilor, cu aproximativ 30.000 de voturi mai mult decat era necesar.
Democratii ar urma sa obtina 13 mandate de europarlamentar, PSD zece mandate, PNL sase mandate, PLD trei mandate, UDMR doua, iar ultimul loc din cele 35 care revin Romaniei va fi obtinut de Tokes.
Reprezentantii PD, PLD, UDMR si Tokes vor merge la grupul popularilor din Parlamentul European, ceea ce inseamna un castig de 19 locuri pentru cel mai important grup din Legislativul de la Bruxelles, pana la validarea alegerilor in Partidul Popularilor Europeni fiind doar noua reprezentanti romani. Liberalii europeni vor avea sase reprezentanti romani fata de opt in prezent (in grupul ALDE erau inscrisi si reprezentantii Partidului Conservator care nu au trecut pragul electoral), in timp ce socialistii europeni au pierdut si ei doua locuri de eurodeputati, de la 12, cat au in prezent, la 10, cat a obtinut PSD.
In aceeasi vreme, partidele care au inregistrat esecuri purced la decapitarea filialelor care au obtinut rezultate proaste, insa cel putin doua demisii anuntate nu au mai avut loc.
Liderul Partidului Romania Mare Corneliu Vadim Tudor a revenit ieri asupra anuntului de duminica seara privind demisia din Senat, ca urmare a esecului formatiunii sale la alegerile europene, afirmand ca a primit rugaminti "insistente" din tara si din strainatate pentru a nu demisiona. El a spus ca a primit scrisori si din partea membrilor conducerii partidului, precum si din partea liderilor de filiale prin care i se cerea sa nu demisioneze din Legislativ. CV Tudor a negat ca aceste scrisori ar fi fost trimise in urma unor presiuni. Liderul PRM a reluat ideea conform careia alegerile au fost fraudate.
Si liderul PC Dan Voiculescu a evitat ieri sa vorbeasca despre demisie, desi in campanie a spus ca va pleca daca formatiunea sa nu va trece pragul electoral. Conservatorii au obtinut 2,93% dintre voturi, cu mai bine de doua procente sub pragul electoral. Voiculescu a cerut insa sefilor de filiale sa demisioneze, iar indemnul sau a fost urmat de liderii din Cluj si Constanta. Si in PD au inceput sa se agite apele, pentru ca formatiunea a obtinut un scor mult sub asteptari, desi a castigat alegerile de duminica. Principalii vizati sunt liderii de organizatii care au obtinut la euroalegeri un scor sub media partidului, urmand ca o prima evaluare sa aiba loc saptamana viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO