Politică

Ofensiva rusa pentru sustinerea South Stream ia amploare. Gazprom a trecut la o campanie mediatica, inclusiv in Romania. Cum comentati?

Ofensiva rusa pentru sustinerea South Stream ia amploare. Gazprom a trecut la o campanie mediatica, inclusiv in Romania
23.04.2009, 00:00 22

Intr-un punct de vedere transmis Ziarului Financiar, publicat in editia de miercuri, 22 aprilie, Alexander Medvedev, vicepresedintele Gazprom, spune ca participarea Romaniei in South Stream "va transforma tara intr-un centru energetic important si o tara de tranzit cu responsabilitati vaste pentru securitatea energetica a tarilor europene". Aceasta a fost pentru prima data cand Gazprom a publicat un punct de vedere in presa romaneasca.
Subiectul va fi abordat probabil si la forumul economic Europa-Rusia care se va desfasura intre 25 si 27 mai la Bucuresti sub patronajul Presedintiei Romaniei.
Gazprom a anuntat la inceputul saptamanii, prin vocea aceluiasi Alexander Medvedev, ca va semna in acest an acorduri cu Bulgaria, Serbia si Grecia pentru dezvoltarea gazoductului South Stream, alternative la un alt gazoduct sustinut de Uniunea Europeana, Nabucco, a carui constructie ar urma sa inceapa in 2010 si costa 7,9 mld. euro. Proiectul Nabucco ar urma sa treaca prin Romania, ceea ce ii va aduce beneficii economice. Proiectul initial al South Stream ocolea Romania, dar acest lucru se schimba daca Bucurestiul participa la proiect.
Diferenta dintre cele doua proiecte este esentiala, pentru ca Nabucco ar urma sa aduca gaze din Marea Caspica, ocolind Rusia, in vreme ce South Stream aduce gaze rusesti. Acesta a fost proiectat sa transporte 31 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din Asia Centrala si Rusia spre Balcani si alte state europene, ocolind insa Ucraina (principalul teritoriu de trazit al gazului rusesc spre Europa), tara pe care Moscova o acuza ca ii fura din conducte. Capacitatea conductei rusesti ar putea fi marita cu 16 miliarde de metri cubi, potrivit Gazprom. Proiectul implica participarea Bulgariei, Serbiei, Ungariei si Greciei.
Concurentul european al South Stream, Nabucco, vizeaza legarea zonei centrale a Asiei, bogata in gaze naturale, de Europa. Gazoductul este proiectat sa tranziteze Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Romania, Ungaria si Austria, ocolind Rusia si Ucraina. Conflictul dintre Moscova si Kiev, cu puternice accente politice, a lasat in 1996 si la inceputul acestui an o parte a Europei fara gaze.
Rusia si Gazprom insista ca UE trebuie sa-si rezolve problema dependentei fata de reteaua de transport, adica fata de Ucraina, prin care sunt tranzitate 80% din gazele care ajung in vest, insa UE incearca sa sparga de fapt prin Proiectul Nabucco monopolul rusesc de furnizare al gazelor.
In ciuda supararii europenilor, Rusia a asigurat deja participarea Bulgariei, Ungariei si Greciei la proiectul South Stream. Totodata, a castigat dreptul ca South Stream sa tranziteze teritoriul Serbiei. Constructia gazoductului este evaluata de la 10 miliarde de euro la 25 de miliarde de euro.
Guvernul Bulgariei a solicitat autoritatilor ruse sa nu ia in calcul reteaua locala de gaze naturale in dezvoltarea proiectului, ceea ce inseamna ca Rusia trebuie sa construiasca un sistem separat de conducte pe teritoriul bulgar.
In luna ianuarie, in timpul conflictului gazului dintre Rusia si Ucraina partea rusa a propus implicarea Romaniei in South Stream.
In articolul scris pentru ZF vicepresedintele Gazprom insista ca Romania sa participe la proiect. A pierdut "Gazprom" startul si vrea sa recupereze terenul?
"Este vorba despre o tatonare a Gazprom-ului si a Rusiei la adresa Romaniei, pentru a vedea daca aceasta renunta sau nu la Nabucco", a declarat pentru ZF fostul ministru roman de externe Adrian Cioroianu, care a adaugat ca se poate discuta si de o ofensiva la adresa Nabucco.
"Gazprom se afla intr-o campanie de PR momentan sau, cum se mai spune, de soft power, pentru a atrage Romania in acest proiect. Acelasi lucru l-a facut si in 2005 cu Germania, cand l-a angajat pe fostul cancelar german Gerhard Schroeder la conducerea conductei Nord Stream", a mai spus Cioroianu.
Ce va face Romania? Actualul ministru de externe Cristian Diaconescu spunea, in timpul conflictului din iarna intre Kiev si Moscova ca Romania trebuie sa se decida rapid ce va alege - South Stream sau Nabucco, in care a insistat de ani de zile sa fie implicata.
Pana la a se hotari definitiv, Romania a blocat pentru o vreme o solutie a UE in privinta energiei tocmai de teama ca va fi lasata la periferie.
Discutiile la nivel european despre Nabucco sunt in impas, lucru ce permite Rusiei sa-si desfasoare aceasta campanie de promovare a South Stream.
Uniunea Europeana a aprobat saptamana trecuta, dupa luni de certuri intre ministrii statelor membre, o finantare de 5 miliarde de euro pentru securitatea energetica.
Din aceasta suma, 200 de milioane urmeaza sa fie alocate pentu Nabucco, intr-o prima faza de finantare.
Luna trecuta, Romania a fost cea care a blocat un consens in aceast sens la Consiliul Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), nemultumita ca sintagma "proiectul Nabucco" fusese inlocuita de "coridoare energetice sudice". Acest lucru a nemultumit Romania, care si-a utilizat voturile pentru a bloca posibilitatea obtinerii unui consens.
Cum va proceda Romania in continuare? Nu va fi o decizie usoara, crede istoricul Armand Gosu. Moscova a apelat in trecut la serviciile unor companii de PR. Financial Times scria inca din 2006 ca Rusia a semnat un contract de mai multe milioane cu Ketchum, o firma de PR din Statele Unite pentru a avea grija de imaginea sa cat timp a detinut in acel an presedintia G8 (grupul celor mai industrializate state din lume).
In 2006, buna imagine a Rusiei a fost asigurata de Ketchum in colaborare cu GPlus Europe, care are sediul la Bruxelles.
GPlus Europe, condusa de doi fosti purtatori de cuvant ai Comisiei Europene, se ocupa in prezent si de imaginea Gazprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO