Politică

ONG-urile candva apropiate presedintelui acuza ca Basescu “triseaza” in alegerile viitoare

29.10.2009, 23:15 19

Patru organizatii non-guvernamentale - Asociatia Pro Democratia,Centrul pentru Resurse Juridice, Transparency International Romaniasi Agentia de Monitorizare a Presei - au cerut Avocatului Poporuluisa sesizeze Curtea Constitutionala referitor la convocareareferendumului odata cu alegerile prezidentiale.

Cele patru ONG-uri sunt si cele mai influente din spatiul publicromanesc si adesea au avut pozitii pozitive fata de deciziile luatede seful statului, fara sa admita vreodata ca sunt partizane. Acum,fara sa ia o pozitie explicita impotriva sefului statului, elearata ca prin convocarea referendumului odata cu alegerileprezidentiale s-ar putea incalca prevederile articolului 57,potrivit caruia "cetatenii romani, cetatenii straini si apatriziitrebuie sa-si exercite drepturile si libertatile constitutionale cubuna-credinta, fara sa incalce drepturile si libertatilecelorlalti".

Reprezentantii ONG-urilor sustin ca doar presedintele poateconvoca referendumul, dar in situatia prezenta, Traian Basescu aredoua atuuri, deoarece, in calitate de sef de stat, poate convocareferendumul, el fiind totodata si candidat la alegerileprezidentiale. Astfel, Basescu apare pe doua afise, atat pe celpentru alegerile prezidentiale, cat si pe cel privind referendumul,si se creeaza inechitate fata de ceilalti candidati laprezidentiale.

Victor Alistar, liderul Transparency International Romania(TI-Ro), a declarat ca prin modalitatea de organizare a alegerilordin 22 noiembrie exista un risc foarte ridicat de fraudare in masa,mai mare chiar decat turismul electoral. Liderul TI-Ro a spus caeste ingrijorat de modalitatea propriu-zisa de organizare aalegerilor prezidentiale si a referendumului. El a precizat ca,potrivit modului de organizare, se va vota in aceeasi sectie,aceeasi cabina, si se va semna pe aceeasi lista atat pentru votulpentru referendum, cat si pentru votul pentru presedinte. Astfel,"este foarte usor de fraudat si foarte, foarte greu de supravegheatalegerile", a spus Alistar.

Purtatorul de cuvant al candidatului Traian Basescu laPresedintie, Sever Voinescu, a catalogat ieri actiunea ONG-urilordrept una "direct politica, electorala", afirmand ca organizatiilesi-au pierdut neutralitatea politica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO