Politică

Oportunitatea remanierii guvernamentale este pusa in discutie de liderii PD

01.08.2005, 19:14 8

Liderii PD ridica tonul la partenerii liberali dupa refuzul premierului Calin Popescu-Tariceanu de a duce la capat planul convenit in cadrul Aliantei D.A de declansare a alegerilor anticipate prin demisia de la sefia Guvernului.

Oportunitatea remanierii guvernamentale, anuntata de premierul Tariceanu imediat dupa renuntarea la demisie ca masura imediata pentru recastigarea capitalului politic, este acum pusa sub semnul indoielii de catre liderii PD, nemultumiti de faptul ca seful guvernului le-a stricat planurile privind declansarea scrutinului inainte de termen.

Formal, ministrii desemnati de PD isi prezinta, astazi, rapoartele de activitate in fata conducerii democrate, in avanpremiera remanierii guvernamentale anuntate in urma cu doua saptamani de premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Numele a trei ministri propusi de PD, Ene Dinga (Integrare), Sulfina Barbu (Mediu) si Gheorghe Dobre (Transporturi), au fost vehiculate in cercurile puterii ca tinte sigure la remaniere.

Conducerea PD nu isi propune insa sa transeze astazi problema inlocuirii ministrilor, mai ales ca nici o alta formatiune din coalitia de guvernare nu si-a facut evaluarea interna.

Mai mult, in sedinta conducerii aliantei, care va urma reuniunii democrate, liderii PD vor ridica problema "oportunitatii" remanierii. "Noi trebuie sa vedem in alianta daca problema remanierii guvernamentale este oportuna. PD a fost pus in fata mai multor situatii in ultima perioada: premierul a anuntat ca-si da demisia, apoi premierul a spus ca nici nu se pune problema sa nu-si dea demisia. Dupa aceea premierul a spus ca nu isi mai da demisia si a propus in loc o remaniere guvernamentala. Acum e de vazut daca noi consideram ca remanierea guvernamentala e oportuna", au declarat, ieri pentru ZF, surse din conducerea PD.

Democratii vor dezbate in reuniunea interna si modalitatile in care vor mai putea fi declansate alegerile anticipate, incurajati de declaratiile presedintelui Traian Basescu, care, la o intalnire cu presa straina, a spus ca inca mai pot fi organizate alegeri, in aceasta toamna.

PD a anuntat de saptamana trecuta ca va propune partenerilor de guvernare din PNL, PC si UDMR un plan pentru preluarea definitiva a puterii, prin inlocuirea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase de la sefia parlamentului, pentru modificarea legislatiei privind administratia locala, astfel incat presedintii de consilii judetene sa fie inlocuiti cu majoritate simpla si pentru preluarea conducerii in serviciile deconcentrate din teritoriu. Liderul PD Emil Boc a anuntat chiar ca formatiunea sa va pleda pentru un guvern minoritar, in cazul in care nu se va ajunge la o intelegere in privinta acestor trei puncte.

Democratii cer astfel dovezi de fidelitate atat din partea Partidului Conservator, formatiune care, in prima sesiune ordinara a Parlamentului, a facut un joc dublu, votand atat cu puterea cat si cu PSD, cat si din partea lui Calin Popescu-Tariceanu, pentru ca cel care va trebui sa obtina de la PC ok-ul pentru inlocuirea lui Vacaroiu si Nastase este chiar primul-ministru. "Dupa momentul in care a anuntat ca nu demisioneaza, premierul Tariceanu s-a angajat in fata noastra ca va discuta personal aceste chestiuni cu cei de la PC si UDMR", au mai spus aceleasi surse din PD. Conform planului pus la punct de liderii din PD si care urmeaza sa fie propus si liberalilor, daca liderul PC, Dan Voiculescu, ar refuza, asa cum s-a intamplat in ultimele sase luni, sa sustina inlocuirea lui Vacaroiu si Nastase de la sefia parlamentului, aceasta formatiune ar urma sa fie "scoasa" de la guvernare. In absenta PC, guvernul ar deveni minoritar, iar procedura pentru anticipate ar putea fi declansata.

In conducerea PD se vehiculeaza chiar posibilitatea iesirii formatiunii de la guvernare, in eventualitatea in care Tariceanu nu-si va duce la indeplinire promisiunea. Presedintele Traian Basescu a recunoscut ca liderii PD erau pe punctul de a-si retrage ministrii si de a intra in opozitie imediat dupa ce Tariceanu a renuntat la demisie. "PD a avut tentatia sa fie extrem de agresiv si a trebuit sa intervin ca sa se potoleasca", a spus Traian Basescu intr-o intalnire cu presa straina.

La sfarsitul saptamanii trecute, liberalii au infirmat pe un ton vehement ca relatia cu Partidul Conservator sau cu UDMR ar fi o tema de dezbatere intre partenerii din arcul guvernamental. "Nu s-a pus si nu se pune in discutie relatia cu Partidul Conservator si cu UDMR. Nu este criza, nu cred ca este cazul sa avem astfel de discutii. In Consiliul National al Coalitiei lucrurile sunt in ordine. In afara mai apar discutii", a declarat purtatorul de cuvant al PNL Eugen Nicolaescu.



PNL si PD comunica prin presa

Faptul ca relatiile dintre PNL si PD s-au racit simtitor a fost evidentiat, ieri, de liberali prin doua comunicate de presa in care isi anuntau temele de dezbatere cu democratii.

In primul dintre acestea, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, anunta subiectele propuse de PNL pentru sedinta conducerii aliantei. Doua dintre aceste teme, modificarea regulamentelor celor doua camere ale parlamentului astfel incat sa fie posibila revocarea celor doi presedinti si modificarea legii administratiei publice locale, fusesera deja anuntate de presedintele democrat Emil Boc in urma cu o saptamana.

In cel de-al doilea comunicat, Motreanu ii cere primarului general al Capitalei, Adriean Videanu (presedintele executiv al PD), "sa studieze posibilitatea redeschiderii liniilor RATB din Sectorul Agricol Ilfov", intrucat acestea afecteaza zeci de mii de persoane din Ilfov care fac zilnic naveta la Bucuresti. Motreanu subliniaza ca va discuta aceasta chestiune in consiliul de conducere al aliantei, din care face parte si Adriean Videanu. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO