Politică

Opozitia nu-i da nicio sansa lui Croitoru, dar ii recunoaste calitatile

Opozitia nu-i da nicio sansa lui Croitoru, dar ii recunoaste calitatile
15.10.2009, 23:28 20

Ca sa treaca de votul Parlamentului, Croitoru are nevoie de 236de voturi, dar nu se poate bizui deocamdata decat pe cele 170 devoturi (din toate cele 471 din Parlament) ale PD-L, in vreme cePSD, PNL, UDMR si minoritatile au impreuna 301 de voturi.

Nominalizarea lui Lucian Croitoru i-a inflamat pe politicieniidin partidele de opozitie, PSD, PNL, UDMR, care au anuntat,raspicat, ca nu il vor vota pe omul presedintelui la investituradin Parlament.

Croitoru s-a intalnit aseara, la Guvern, cu premierul demis deParlament, Emil Boc, dupa ce l-a informat, telefonic, MugurIsarescu, despre desemnarea sa ca premier, a declarat ieri pentruZF, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului.

Pe cine a propus totusi PD-L?

Vicepresedintele PD-L Ioan Oltean a afirmat ca Lucian Croitorureprezinta "o nominalizare absolut deosebita, pe care PD-L o vasustine in totalitate", intrucat acesta este "premierul carecorespunde realitatii romanesti actuale". Elena Udrea, secretarexecutiv al PD-L, a admis ca partidul sau a trimis la Cotroceni oalta propunere decat Croitoru, dar nu a dezvaluit care a fostaceea.

In ciuda anuntului opozitiei, Croitoru a spus ca exista sansepentru obtinerea unei majoritati in Parlament care sa-i validezeguvernul si ca va forma un cabinet politic, dar va incurajaprezenta specialistilor sustinuti de partide.

"Daca n-ar fi fost nicio sansa, spuneam clar ca nu accept acestmandat, dar banuisc ca o sansa exista si vreau s-o exploatez", aaratat Croitoru.

Opozitia: Basescu trimite tara in haos

Reactii politice la nominalizarea lui Lucian Croitoru au fostviolente, liderii principalelor partide din opozitie, Mircea Geoanasi Crin Antonescu, calificand decizia presedintelui Traian Basescudrept inacceptabila.

Geoana a anuntat ca va analiza posibilitatea de a sesiza CurteaConstitutionala pentru un eventual conflict intre institutii inceea ce priveste modul de desemnare al premierului. "Este vorba deun santaj politic si constitutional in care scopul real al domnuluiBasescu este pastrarea Guvernului Boc, Blaga, Videanu, Berceanu,Udrea pana la alegerile prezidentiale pentru a controla accesul laresurse si pentru a influenta rezultatul alegerilor prezidentiale",a spus Geoana. El nu a exclus insa posibilele discutii cu premieruldesemnat.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a sustinut ca, daca va castigaalegerile prezidentiale, il va numi pe Klaus Johannis, primarulSibiului, pentru postul de premier.

La randul sau, presedintele executiv al UDMR Kelemen Hunor adeclarat ca formatiunea pe care o conduce "nu se va dezice" depropunerea lui Klaus Johannis pentru postul de premier, in jurulcaruia ar putea sa se formeze guvernul de uniune nationala, sugeratde presedintele Traian Basescu miercuri partidelor de opozitie.UDMR a anuntat ca va merge sa discute cu premierul desemnat, dacael va cere acest lucru.

Basescu l-a sunat pe Johannis

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat ca a fost sunat depresedintele Traian Basescu inainte ca acesta sa anunte in modpublic decizia privind nominalizarea premierului. "Cred ca pentruunii este o surpriza, pentru altii nu, este decizia presedintelui.Ii doresc succes domnului Croitoru in fruntea unui guvern si dacava fi votat de Parlament ii doresc succes in rezolvarea treburilorpublice. In ceea ce ma priveste, cred ca a fost o experientainteresanta, o experienta buna, sper ca vor aparea si alte discutiipolitice, va voi tine la curent", a spus Johannis.

Reactiile partidelor

Mircea Geoana, presedintele PSD: Desemnarea luiLucian Croitoru fara sprijin in Parlament reprezinta un risc deimagine pentru acest bun specialist. Nu are cum sa ajunga premierin Romania domnul Croitoru. Nu are majoritate.

Crin Antonescu, presedintele PNL: Decizia deazi a presedintelui Romaniei e una in mod clar iresponsabila dinpunct de vedere politic. E adevarat ca orice prelungire a crizeipolitice provoaca mari daune economiei,dar este in mod evident vina si responsabilitatea presedinteluipentru prelungirea crizei.

ElenaUdrea, secretar executiv al PD-L: Era alta propunere decatdomnul Boc (a PD-L pentru fotoliul de premier - n.n.). Am avut oalta optiune, dar din interiorul partidului, o optiune politica.(...) Opozitia ar trebui sa accepte solutia Croitoru si pentru aforma impreuna Guvernul, daca se va merge pe ideea de guvern deuniune nationala.

Kelemen Hunor, presedinte executiv al UDMR:Solutia propusa de PNL, PSD si UDMR ar avea o majoritate de 65% siasta ar fi insemnat ca aceasta criza politica ar fi fost depasitapana la sfarsitul saptamanii viitoare. Nu ne dezicem de KlausJohannis.

Varujan Pambuccian, liderul grupuluiminoritatilor: Vom avea o discutie cu dansul (Croitoru -n.n.), este un om cat se poate de onorabil, un specialist. Noi avemun candidat care este al grupului nostru, Klaus Johannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO