Politică

Orban a incins iar discutiile din Alianta

15.11.2005, 19:07 9

Vicepresedintele democrat Anca Boagiu i-a avertizat, ieri, pe colegii liberali, in sedinta conducerii Aliantei, ca PD va cere oficial PNL retragerea sprijinului politic lui Ludovic Orban, daca presedintele PNL Bucuresti va continua atacurile la adresa lui Traian Basescu.

Solicitarea oarecum intempestiva a Ancai Boagiu, care nu face parte din forul de conducere al Aliantei, survine declaratiilor lui Orban din urma cu doua zile. Acesta ceruse presedintelui la o reuniune a liberalilor din Dolj sa tina cont de dorintele PNL si sa purceada la schimbarea sefilor de servicii secrete, amenintand ca, in caz contrar, liberalii isi vor cauta un alt candidat la presedintie la viitoarele alegeri.

Potrivit unor surse din Alianta, citate de Mediafax, Boagiu a participat special la intrunirea Aliantei, pentru a atrage atentia liberalilor ca, daca Orban va mai face vreo astfel de declaratie, PD va cere oficial PNL sa-i retraga acestuia sprijinul politic.

In cazul in care liberalii nu vor accepta cererea democratilor, acestia din urma vor considera ca remarcele lui Orban sunt pozitii oficiale ale PNL, ceea ce va pune in pericol viitorul Aliantei, a mai sustinut vicepresedintee PD.

Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, i-ar fi spus, conform surselor citate, ca democratii nu au dreptul sa ceara asa ceva, in conditiile in care presedintele Basescu il ataca frecvent, prin declaratii, pe primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, lucru care, de asemenea, nu face bine coeziunii Aliantei.

Ludovic Orban, care nu a fost prezent la sedinta Aliantei, a declarat ulterior ca, in opinia sa, ceea ce a spus Anca Boagiu este "o gluma proasta". "Cred ca Traian Basescu nu are nevoie de avocati gen Anca Boagiu", a mai spus liderul PNL Bucuresti.

La finalul sedintei, purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu (PNL), a sustinut ca la reuniune nu s-a discutat despre subiectul Orban. Liderul PD, Emil Boc, l-a contrazis pe purtatorul de cuvant al Aliantei si a afirmat ca democratii au solicitat PNL sa rezolve problema criticilor lui Orban la adresa PD si a sefului statului, deoarece acestea "otravesc" relatiile din coalitie si aduc prejudicii Aliantei.



Neintelegeri in patru puncte

Liberalii si democratii au decis in reuniunea Aliantei sa constituie patru comisii mixte in care sa se gaseasca formule de armonizare a parerilor liderilor celor doua partide pe mai multe proiecte de lege: legea privind migratia politica, cea privind registrul comertului, legea referendumului si legea lustratiei.

PD sustine interzicerea migratiei politice atat a consilierilor locali si judeteni, cat si a primarilor, a afirmat ieri liderul PD Emil Boc, care a precizat ca aceasta este "varianta minimala" de la care pornesc democratii in dezbaterile la aceasta lege.

In varianta PD, "consilierul local, judetean sau primarul care paraseste partidul pe listele caruia a fost desemnat sau cu ajutorul caruia a fost ales pierde mandatul, urmand ca, in cazul consilierilor locali si judeteni, sa se completeze cu supleantul aflat imediat pe lista, iar in cazul primarilor sa se organizeze noi alegeri".

PNL sustine acest proiect de lege, cu eliminarea insa a prevederii prin care primarii isi pierd mandatul.

PD mai doreste ca Registrului Comertului sa fie mentinut in subordinea Ministerului Justitiei, a mai declarat liderul PD. Conform purtatorului de cuvant al Aliantei Eugen Nicolaescu, PD doreste modificarea legii, insa nu este de acord cu trecerea Registrului Comertului in regim privat.

El a precizat ca PD si PNL au convenit sa faca o evaluare a activitatii Registrului Comertului in perioada in care se afla la Camera de Comert si in perioada in care a fost la Ministerul Justitiei si sa solicite si parerea mediului de afaceri, dupa care sa ia o decizie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO