Politică

Ovidiu Grecea, succesorul lui Marian Ureche la SIPA

06.11.2003, 00:00 133



La o zi de la demisia generalului Marian Ureche din functia de sef al Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie din Ministerul Justitiei (SIPA), premierul Adrian Nastase l-a propus succesor al controversatului general pe Ovidiu Grecea. Cunoscut drept un apropiat al fostului premier Radu Vasile, Ovidiu Grecea a ocupat in guvernarea precedenta functia de sef al Corpului de Control al Guvernului si pe cea de sef al AVAB. Ulterior, Grecea a fost numit consul general al Romaniei la Rio de Janeiro.



Conform Mediafax, premierul Adrian Nastase a declarat, ca Ovidiu Grecea poate fi unul dintre candidatii la postul de director al Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie din Ministerul Justitiei, precizand insa ca nu poate confirma ca aceasta va fi decizia. Directorul SIPA trebuie numit de catre ministrul Justitiei.



"Voi discuta despre persoana care va ocupa acest post atat cu presedintele Ion Iliescu, cat si cu ministrul Rodica Stanoiu. Probabil va fi un schimb de pareri pe aceasta tema si vineri dimineata, la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT)", a mai spus Nastase.



Generalul Marian Ureche a inaintat, marti, ministrului Justitiei Rodica Stanoiu cererea de demisie din functia de director al SIPA. Marian Ureche si-a motivat demisia prin faptul ca nu doreste ca actuala campanie de presa impotriva sa sa se resfranga negativ supra serviciului pe care in conduce, "impietand buna desfasurare a activitatii acestuia".



Ieri, adjunctul directorului SIPA, generalul Dan Gheorghe a spus in fata Comisiilor parlamentare de aparare ca nu se pune problema desfiintarii acestei institutii. Despre fostul director la SIPA, Marian Ureche, care si-a inaintat, marti demisia, el a precizat, potrivit Mediafax, ca acesta "nu a facut polite politica". Cand a fost intrebat despre posibila contributie a lui Ureche la asasinarea lui Ioan Petru Culianu, Dan Gherghe a replicat: "Haideti, domne cum o sa aiba! O sa lamureasca", adaugand ca fostul director la SIPA va merge la CNSAS.



Pe de alta parte, raspunzand unor acuzatii aparute in presa, presedintele Comisiei de aparare, deputatul PSD Razvan Ionescu a spus ca SIPA din Ministerul Justitiei nu are metode si mijloace necesare pentru a culege informatii, nu are tehnica necesara, nu face filaj si apeleaza la structurile specializate ale SRI si la serviciul similar din Ministerul de Interne.



Razvan Ionescu a anuntat ca discutiile cu reprezentantii SIPA vor continua pe subiecte referitoare la modul de cheltuire a banilor publici si tematica de informatii precum si despre functionalitatea acestei regii.



Dupa audierea reprezentantilor SIPA la Comisiile parlamentare de aparare, Razvan Ionescu a spus ca parlamentarii intentioneaza sa modifice legislatia privind serviciile de informatii subordonate ministerelor pentru "a lamuri odata pentru totdeauna zonele de competenta si atributiile acestor structuri informative". mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO