Politică

Parlamentarii au demis conducerile radioului si televiziunii publice

15.06.2005, 20:02 10

Partidele din arcul guvernamental cauta solutii pentru conducerile Societatilor Romane de Radio si de Televiziune, dupa ce senatorii si deputatii, intruniti ieri in sedinta comuna, au respins rapoartele de activitate pe 2004 ale celor doua institutii.

O data cu respingerea rapoartelor in plen, si consiliile de administratie ale celor doua institutii sunt demise de drept.

Regizorul Tudor Giurgiu, la televiziune, si Paul Grigoriu, la Radio, sunt numele cele mai vehiculate in coalitie pentru preluarea conducerii celor doua institutii de media de la Valentin Nicolau si de la Dragos Seuleanu.

O decizie ferma in privinta numelor este asteptata astazi, in sedinta liderilor celor patru partide de la guvernare.

Decizia plenului a venit natural, dupa ce comisiile de cultura din Senat si Camera Deputatilor au avizat negativ rapoartele de activitate pe ultimii doi ani a celor doua institutii.

De altfel, dupa preluarea puterii de catre Alianta D.A. PNL-PD, la nivel parlamentar a fost constituita o comisie speciala care sa ancheteze activitatea celor doua institutii, acuzate de opozitie in timpul guvernarii PSD ca nu-si indeplinesc mandatul de serviciu public si ca s-au pus in serviciul puterii.

Comisia a audiat timp de aproape doua luni pe mai multi angajati din Radio si Televiziune si a analizat actele contabile ale celor doua institutii, dar, la final, parerile parlamentarilor au fost impartite. Reprezentantii coalitiei au intocmit un raport prin care propuneau plenului demiterea consiliilor de administratie de la televiziune si de la radio, in timp ce deputatii si senatorii PSD au propus mentinerea conducerilor celor doua institutii. Dezbaterea in plen a raportului comisiei parlamentare de ancheta a fost amanata din motive procedurale.

Coalitia a reusit in cele din urma ce si-a propus prin respingerea in comisiile parlamentare de cultura, cat si in cele de buget-finante a rapoartelor de activitate a celor doua institutii. Ieri, in plen, doar PSD s-a opus respingerii rapoartelor de activitate, in timp ce toate celelalte partide si grupari au votat ca si in comisii. Directorul general al SRTV, Valentin Nicolau, nu s-a prezentat la Parlament, el anuntandu-si demisia de duminica. In schimb, seful radioului public, Dragos Seuleanu, si-a sustinut cauza in fata senatorilor si deputatilor. El a negat acuzatiile de cenzura si de utilizare ilegala a fondurilor bugetare, care i-au fost aduse de parlamentarii puterii. "Deciziile noastre au fost legale (...) Ceea ce poate fi pus in discutie reprezinta oportunitatea, dar, dupa cum stiti, fiecare dintre noi poate fi contestat atunci cand decide", a spus Seuleanu.

Interventia sa nu a schimbat situatia cu nimic, raportul de respingere intocmit la comisiile de cultura fiind adoptat cu 243 de voturi "pentru", 116 "impotriva" si doua abtineri. Aproximativ aceleasi cifre s-au inregistrat si la respingerea rapoartelor de activitate ale televiziunii publice. La cel pe anul 2003, in dreptul PSD s-au inregistrat 103 abtineri, in timp ce alianta a strans 243 voturi pentru respingere, iar la raportul pe 2004, 104 de senatori PSD au votat favorabil raportului, iar 244 de reprezentanti ai PNL, PD, PC, UDMR, PRM si alti parlamentari independenti si de la minoritati au votat pentru demiterea Consiliului de Administratie.

Dincolo de demiterea propriu-zisa a conducerilor celor doua consilii de administratie, parlamentarii au adus in discutie profesionalizarea celor doua institutii prin schimbarea legii astfel incat conducerile institutiilor de media sa nu mai fie schimbate o data cu puterea. Chiar presedintele Traian Basescu a condamnat luni procedura, despre care a spus ca este "un abuz moral".

Deputatul UDMR, Kelemen Hunor a prezentat in plen o propunere de modificare a legii de functionare a SRR si SRTV, astfel incat rapoartele de activitate sa nu mai constituie motive de disputa politica intre putere si opozitie. El crede ca o solutie ar putea fi separarea functiei de presedinte al Consiliului de Administratie de cea de director general al institutiei si implicit a persoanelor care ocupa aceste posturi.

"Majoritatea membrilor in CA sunt numiti la propunerea partidelor politicie, a Guvernului si a Presedintiei. (...) Presedintele director general va ceda relativ usor presiunilor politice si pentru asta va raspunde in Parlament sau nu va ceda si va fi pedepsit tot in Parlament pentru nesupunere", a spus deputatul UDMR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO