Politică

Parlamentarii se blocheaza la discutiile despre votul uninominal

27.09.2007, 18:40 10

Comisia de Cod electoral a reusit, ieri, sa discute doar doua articole din proiectul de lege privind votul uninominal, deoarece sedinta a fost suspendata in urma divergentelor aparute intre membrii comisiei in legatura cu impartirea colegiilor uninominale in care urmeaza sa se desfasoare votarea.
Pe de alta parte, multi dintre parlamentari resping ideea referendumului pe care vrea sa-l convoace Traian Basescu simultan cu alegerile europene, daca proiectul nu este adoptat pana la sfarsitul lunii octombrie, si au votat in comisie un amendament potrivit caruia alegerile vor fi amanate daca seful statului convoaca un referendum in aceeasi zi.
Democratii au anuntat deja ca vor contesta amendamentul la Curtea Constitutionala, ceea ce va duce la amanarea adoptarii proiectului. Dincolo insa de suprapunerea cu referendumul prezidential, parlamentarii nu se inteleg asupra elementelor esentiale ale legii privind introducerea votului uninominal.
Presedintele comisiei, Mihai Voicu (PNL), a declarat ca in sedinta de ieri reprezentantii UDMR si PSD, sustinuti de PRM, au pus problema ca impartirea colegiilor uninominale trebuie sa fie facuta de Parlament, fie printr-o lege speciala, fie prin anexe la legea votului uninominal. "Obiectivul fiecarui partid politic este acela de a obtine cat mai multe voturi si nu neaparat prin delimitarea colegiilor uninominale favorabila sau defavorabila isi maximizeaza rezultatele. Tot atatea voturi primesc indiferent de delimitarea colegiilor", a explicat Voicu.
"Ramane sa ne sfatuim. In orice caz, mandatul PNL este acela de a face orice ca proiectul sa fie adoptat cat mai repede, de aceea nu ne cramponam neaparat de detalii tehnice", a adaugat Voicu. El a mai spus ca nu poate sa aprecieze termenul dat de presedintele Traian Basescu pentru adoptarea legii votului uninominal, dar doreste ca legea sa fie adoptata si maine daca se poate.
Deputatul PD Valentin Iliescu a precizat ca fiecare partid s-a gandit la chestiunea delimitarii colegiilor uninominale si in mod normal acest lucru ar putea fi adoptat rapid. "Dar este lipsa de vointa politica, acum se mimeaza participarea la sedinta de teama referendumului", a aratat Iliescu.
El a adaugat ca adoptarea proiectului de lege merge in "ritm de melc" si ca in curand la sedintele comisiei nu vor fi prezenti nici 8 membri din 15, cum a fost cazul la precedentele sedinte.
Comisia de Cod electoral a discutat pana acum doar 12 articole din cele 56, cat are proiectul de lege privind votul uninominal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO