Politică

Parlamentul a spus "nu" ambasadorilor presedintelui

19.04.2007, 19:51 15

Comisiile parlamentare de politica externa au dat aviz negativ, ieri, candidaturilor lui Sever Voinescu-Cotoi pentru postul de ambasador al Romaniei in SUA si a lui Lucian Leustean, propus ambasador in Slovacia.
Avizul este consultativ, ambasadorii sunt numiti de seful statului, insa in prealabil ei trebuie sa aiba aviz din partea primului-ministru.
Tariceanu s-a folosit de aceasta prerogativa legala si s-a opus numirii ziaristului Traian Ungureanu pentru postul de ambasador la Londra, asa cum dorea Traian Basescu. De asemenea, Tariceanu s-a opus intr-o prima instanta si numirii lui Teodor Baconschi, actual consilier prezidential, ca ambasador la Paris. Totusi Baconschi figureaza pe lista prezidentiala cu diplomati ce vor fi trimisi in misiune, dar nominalizarea sa nu a fost discutata ieri de Parlament.
Si nominalizarea lui Sever Voinescu, ziarist, pentru Ambasada Romaniei de la Washington, a provocat controverse, deoarece este cunoscut ca un sustinator al presedintelui Traian Basescu. Odata cu Voinescu, MAE l-a desemnat si pe ziaristul Traian Ungureanu. Premierul Tariceanu a anuntat in 19 februarie ca a contrasemnat propunerea ca Voinescu sa fie desemnat ambasador in SUA, insa nu a fost de acord cu numirea lui Traian Ungureanu in functia de ambasador la Londra, pentru ca acesta nu are o experienta de politica externa si diplomatica.
Ieri, la dezbaterile din comisiile reunite de politica externa ale Parlamentului, Mircea Geoana, fost ministru de externe si ambasador in SUA, si-a precizat pozitia inca de la inceput: "In acest moment politic atat de agitat, cand exista atata patima politica, mi se pare a fi o greseala ca ambasadori ai statului roman sa fie trimisi din sfera selectiei politice".
Liderul PSD a sustinut ca in ambasadele-cheie trebuie numiti diplomati de cariera, care sa garanteze neutralitatea politica a diplomatiei Romaniei fata de centrele de putere politica. El a mai spus ca nu se simte "confortabil" sa se opteze pentru formule diplomatice care sa nu pastreze echidistanta politica. Sever Voinescu-Cotoi si-a inceput discursul, precizand ca relatia SUA-Romania se afla "intr-un punct de maxim istoric", dar ca el personal va incerca sa aduca dimensiunea economica a acestei relatii la nivelul cooperarilor in domeniile politic si de securitate.
El a mai spus ca este nevoie sa se continue ritmul intalnirilor oficiale dintre oficialii romani si americani. Geoana a mai spus ca "trebuie lucrat foarte serios pentru o vizita a presedintelui SUA in Romania". Dupa ce Voinescu a terminat prezentarea, Geoana a spus ca si el are speranta ca presedintele Bush, "inainte de finalul mandatului, poate chiar anul viitor, sa vina aici, sa inchida o bucla, de la Marea Baltica la Marea Neagra".
Parlamentarii au respins candidatura lui Sever Voinescu-Cotoi, cu 16 voturi "impotriva", sapte "pentru" si o abtinere. De asemenea, candidatura lui Lucian Leustean, propus ambasador in Slovacia, a fost respinsa cu 15 voturi "pentru" si 7 "impotriva". Ei au aprobat candidaturile lui Edward Iosiper, ca ambasador al Romaniei in Israel, Cornel Feruta - Austria, Calin Fabian - Olanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO