Politică

Parlamentul ar vrea sa ancheteze functionarea si comportamentul membrilor CNSAS

Parlamentul ar vrea sa ancheteze functionarea si comportamentul membrilor CNSAS

Senatorul PSD Rodica Stanoiu a fost audiat ieri de CNSAS in legatura cu relatia sa cu Securitatea

06.09.2006, 19:45 21

Parlamentul ar putea infiinta o comisie de ancheta a activitatii Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, a anuntat ieri vicepresedintele Senatului Doru Ioan Taracila (PSD), invocand mai multe semne de intrebare din activitatea institutiei.
Taracila spune ca decizia infiintarii unei astfel de comisii ar putea fi luata saptamana viitoare, avand in vedere ca CNSAS este o institutie in subordinea Parlamentului, dar numai daca daca se va considera ca au aparut disfunctii, scurgeri de informatii sau decizii contradictorii.
Cel putin doua din aceste situatii au aparut in discutia publica. Este vorba de cazul judecatoarei Florica Bejinaru, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul careia CNSAS a luat hotarari contradictorii: in prima instanta a spus ca a facut politie politica, apoi, la apelul judecatoarei, a disculpat-o.
Mai mult, detalii din dosarul sau care dovedesc colaborarea cu Securitatea au aparut in presa. Potrivit relatarilor din mass-media, Bejinaru a primit bani pentru serviciile pe care le-a adus Securitatii.
Cazul a ajuns acum in instanta, dupa ce ministrul justitiei Monica Macovei a contestat verdictul final al CNSAS, apreciind ca este ilegal, nemotivat si pronuntat de jumatate dintre membrii CNSAS, nu de majoritatea acestora.
Ea a cerut ieri demisia din CSM a Floricai Bejinaru, sustinand ca este suficient ca in cazul acesteia CNSAS a stabilit ca a colaborat cu Securitatea, chiar daca nu i-a fost pus verdictul "politie politica".
In sedinta CSM de ieri, Macovei i-a cerut Floricai Bejinaru sa spuna daca a colaborat cu Securitatea si daca sunt adevarate articolele aparute intr-un cotidian. Judecatoarea a afirmat ca nu a avut acces la documentele din dosar care au aparut in presa si a acuzat-o pe Macovei ca a "turnat" in mass-media informatii despre ea.
Despre masuri legale impotriva CNSAS pentru scurgerile de informatii in presa a vorbit ieri senatorul PSD Rodica Stanoiu, care a fost audiata ieri la CNSAS.
Ea a fost audiata aproape trei ore, a spus la iesire ca are dosar de urmarit, dar nu a dat un raspuns in privinta dosarelui de retea, la care a facut referire presa in ultimele saptamani.
Mircea Dinescu, membru in colegiul CNSAS, a spus ieri ca nu poate sa dea detalii despre audierea lui Stanoiu, pentru ca reprezentantii institutiei au fost amenintati. "Ati vazut ce a zis Rodica Stanoiu despre art. 24 (din Legea Ticu - n.r), il stiti, ala referitor la puscarie, ne-a aratat pisica, deci nu va pot spune nimic", a declarat Dinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO