Politică

Parlamentul decide astazi daca se supune Curtii Constitutionale

13.07.2005, 20:03 6

Senatul si Camera Deputatilor se intrunesc astazi in sedinta extraordinara pentru a pune de acord pachetul legislativ de reforma in domeniul justitiei cu obiectiile Curtii Constitutionale.

Este vorba despre acele obiectii care au dus la decizia premierului Calin Popescu-Tariceanu de a-si anunta demisia si alegerile anticipate, invocand ca solutia gasita de Curtea Constitutionala blocheaza reforma justitiei si, implicit, aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007.

In urma cu o saptamana, judecatorii Curtii au retrimis Parlamentului pachetul legislativ, dupa ce au admis exceptiile ridicate de magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la prevederile referitoare la reforma justitiei si au respins contestatiile PSD si PRM la modul de adoptare a acestor legi in Parlament. Pachetul de legi privind proprietatea si justitia a fost adoptat de Legislativ prin asumarea raspunderii de catre cabinetul condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Conform noii Constitutii modificate in 2003, deciziile Curtii sunt obligatorii pentru Parlament, dar nu precizeaza un termen pentru adoptarea acestora. In lipsa unei astfel de prevederi, coalitia la guvernare a gandit blocarea in Parlament a pachetului, pe partea de justitie - cel privind proprietatea fiind promovat prin ordonanta de urgenta, urmand ca o solutie sa fie luata de guvernul rezultat in urma alegerilor. O astfel de ipoteza constituie insa un precedent care ar putea esua intr-o criza constitutionala intrucat nu

s-a mai intalnit un caz in care o decizie a Curtii sa fie blocata de Legislativ.

Exista si o discutie legata de ipoteza ca o decizie a curtii sa fie invocata ca precedent, in momentul in care un nou guvern ar dori sa reintroduca in legile justitiei articolele declarate neconstitutionale de catre Curte. Fostul presedinte al Curtii Constitutionale Lucian Mihai a declarat luni pentru ZF ca decizia Curtii nu mai poate fi modificata nici acum si nici in viitor. In schimb fostii ministri ai justitiei, Valeriu Stoica si Cristian Diaconescu, au declarat ca precedentul nu poate fi invocat, iar daca un nou guvern ar reintroduce in lege textele eliminate de Curte, ele ar putea intra in vigoare cu conditia sa nu existe o noua sesizare de neconstitutionalitate.

Luni-seara, la sedinta comuna a comisiilor juridice din Senat si Camera Deputatilor, parlamentarii puterii au votat impotriva observatiilor Curtii Constitutionale. Planul de a bloca obiectiile Curtii a fost dejucat de partenerii de coalitie din Partidul Conservator, care, alaturi de PSD si PRM, s-au pronuntat in favoarea acestora. Votul, castigat de opozitie, a fost de 15-14 pentru eliminarea articolelor declarate neconstitutionale de catre judecatori. Punerea in concordanta a textelor de lege cu hotararea Curtii Constitutionale nu este optionala, ci obligatorie, a argumentat Sergiu Andon (PC), presedintele Comisiei juridice din Camera.

Astazi, in plen, parlamentarii puterii va trebui sa gaseasca solutii suplimentare pentru a putea beneficia de o majoritate sigura la votul asupra articolelor declarate neconstitutionale.

Dupa sedinta comisiilor juridice de luni-seara, PNL, PD si UDMR nu au certitudinea ca Partidul Conservator ii va sprijini in plen. Presedintele acestei formatiuni, Dan Voiculescu, a anuntat ca grupurile parlamentare ale PC vor decide in aceasta dimineata cum vor vota dupa ce Sergiu Andon le va "fundamenta" punctul de vedere pe care l-a sustinut in timpul sedintei comisiei juridice. Iliescu ii cere lui Tariceanu sa nu demisioneze PSD, prin vocea lui Ion Iliescu, a adus ieri un argument suplimentar pentru renuntarea la alegeri anticipate: situatia dramatica in care se regaseste Romania ca urmare a inundatiilor.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a reiterat, prin vocea purtatorului de cuvant, Oana Marinescu, ca decizia demisiei Cabinetului este una definitiva, iar in sedinta de ieri Executivul a modificat, prin ordonanta de urgenta, legea de organizare si functionare a guvernului. Astfel, guvernul interimar este autorizat sa ia decizii cu putere de lege in chestiunile privind integrarea europeana si in cazul producerii unor calamitati cum ar fi inundatiile.

Ieri, PC (PUR) si-a precizat pozitia oficiala fata de alegerile inainte de termen: este impotriva, dar nu-si retrage ministrii din guvern. Iar daca se va ajunge la anticipate va merge in confruntarea electorala pe propriile-i picioare.

Ion Iliescu si-a anuntat revenirea in scena, dupa mai multa vreme de absenta, printr-un mesaj foarte direct expus pe tonul vehement care l-a consacrat in viata publica.

Evocand situatia din tara, el a cerut premierului sa renunte la anuntarea demisiei "si sa se concentreze exclusiv asupra modalitatii de ajutorare a sinistratilor". Facand apel la solidaritate cu cei sinistrati, Iliescu a spus ca "este cinic si indecent sa cheltuim miliarde de lei vechi pentru satisfacerea unor ambitii politice, prin organizarea alegerilor anticipate si a unor campanii electorale costisitoare, cand atatia romani sufera si vor suferi in lunile care vin".

De asemenea, Iliescu i-a cerut presedintelui Basescu sa convoace Consiliul Suprem de Aparare a Tarii pentru a hotari declararea starii de necesitate in zonele calamitate.

"Nu este momentul ca Guvernul sa dezerteze de la raspunderile ce-i revin, sa ignore starea de spirit din tara, sa puna interesele inguste, politicianiste, care tin de impartirea puterii, deasupra interesului national", a spus Iliescu.

El a precizat ca vorbeste in calitate de fost sef al statului, si nu de membru al PSD. El nu a dorit sa precizeze daca va contribui la campania PSD, in cazul in care totusi vor fi alegeri inainte de termen. Intrebat ce raspuns a dat solicitarilor unor membri PSD de a se implica in lupta electorala, Iliescu a raspuns: "ambiguu!".

Iliescu a admis ca PSD va castiga mai putine voturi in caz de anticipate, comparativ cu noiembrie 2004.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti Quinton Quayle a precizat ieri punctul de vedere al presedintiei britanice a Uniunii fata de anticipate. Ambasadorul a spus ca UE va judeca performantele Romaniei strict pe bazele meritelor sale: "Progresele continue, coerente, in reforma economiei, justitiei si administratiei, precum si lupta impotriva coruptiei sunt esentiale pentru integrare", a spus ambasadorul.

Aritmetica respingerii investiturii

Pentru dizolvarea Parlamentului, procedura obligatorie inainte de declansarea alegerilor anticipate, este nevoie ca Legislativul sa respinga de doua ori solicitatea de investitura a unui nou guvern, dupa demisia celui in exercitiu. Solicitarea de investitura trebuie respinsa, potrivit Constitutiei, cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor - adica de 235 de parlamentari din totalul de 469. Aritmetica arata ca Alianta PNL-PD si UDMR, care doresc anticipate, nu pot respinge prin forte proprii solicitarile de investitura, pentru a se ajunge la anticipate. PNL-PD au 160 de parlamentari, UDMR 32, in total 192 de senatori si deputati. PRM, care s-a declarat pentru anticipate, a mai ramas acum cu 51 de parlamentari, iar impreuna cu PNL, PD si UDMR ar strange 243 de senatori si deputati, adica suficient pentru declansarea anticipatelor. In aceasta situatie, opozantii anticipatelor, PSD - 152 de parlamentari, PC (PUR) - 31 si minoritatile - 18 nu ar putea bloca respingerea investiturilor. PSD a anuntat insa ca nu va vota in favoarea unui guvern de forma, iar daca asa stau lucrurile, votul va fi zdrobitor impotriva solicitarilor de investitura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO