Politică

Partidele s-au inteles pe votul uninominal

24.05.2007, 20:11 17

PSD, PNL si PD au cazut de acord pentru adoptarea in urmatoarele luni a proiectului privind introducerea votului uninominal in forma propusa de Asociatia ProDemocratia, insa neintelegerile persista in ceea ce priveste data la care va fi introdus noul sistem.
Formula agreata in principiu de ProDemocratia si reprezentantii celor trei partide prevede faptul ca alegatorii isi vor putea desemna reprezentantii in legislativ printr-o procedura mai complicata, care va imbina sistemul proportional, care se aplica in prezent in Romania, cu votul direct pentru candidati. Partidul Romania Mare si Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania se opun introducerii votului uninominal, insa PSD, PNL si PD pot asigura majoritatea parlamentara necesara introducerii votului uninominal.
Optiunile partidelor pentru schimbarea sistemului electoral sunt diferite, si de aceea adoptarea unei formule agreate de toate partidele este dificila. PSD sustine propunerea privind votul uninominal initiata in Camera Deputatilor de deputatul Vasile Puscas, care presupune vot preferential dintr-o lista de candidati, in timp ce PNL si PD au fost de acord cu ProDemocratia care propune un sistem proportional prin compensare care presupune existenta unor circumscriptii uninominale in interiorul circumscriptiilor electorale. Jumatate dintre mandate vor fi distribuite in urma votului direct, in timp ce restul de mandate vor fi distribuite proportional candidatilor partidelor in functie de rezultatele obtinute de candidatii care au castigat in circumscriptiile uninominale, mai propune ProDemocratia.
Potrivit secretarului general al PSD Titus Corlatean, in cadrul negocierilor cu alte partide urmeaza sa se stabileasca daca alegerile europarlamentare se vor organiza cu vot uninominal pe circumscriptii la nivel judetean sau la nivel regional. Liberalii spun insa ca introducerea votului uninominal la alegerile europarlamentare - care ar trebui sa aiba loc in aceasta toamna - nu este posibila, deoarece nu este permisa de reglementarile europene.
"Pentru PE exista reglementari europene care nu permit votul uninominal pentru alegerea reprezentantilor oricarei tari membre. Singurele tipuri de scrutin permise sunt: scrutinul cu lista blocata si scrutinul preferential de lista", a afirmat Mihai Voicu, presedintele comisiei pentru elaborarea noului Cod electoral.
In aceeasi vreme, democratii cer ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe proiectul de lege, daca votul uninominal nu va fi adoptat pana la finele sesiunii parlamentare, dar premierul Calin Popescu-Tariceanu a exclus posibilitatea.
Ultimele discutii intre PNL, PD si PSD au avut loc marti seara la sediul ProDemocratia, unde organizatia a propus o mediere, la aproape doua luni dupa ce discutiile din comisia parlamentara privind votul uninominal au fost blocate. PNL si ProDemocratia au mai lucrat impreuna la un proiect similar in 2003, cand au incercat, fara succes, sa propuna introducerea votului uninominal prin initiativa cetateneasca.
Presedintele Traian Basescu a incercat la randul sau sa declanseze un referendum privind votul uninominal cu aproximativ o luna de zile inainte de suspendarea sa in Parlament, insa parlamentarii au amanat sa avizeze formal propunerea presedintelui. Basescu a avut luari de pozitie contradictorii in privinta sistemului electoral, fiind initial impotriva introducerii acestui sistem de vot. El insa si-a schimbat parerea in timpul mandatului prezidential. Recent, Basescu a dat un ultimatum parlamentarilor, ca pana la 30 iunie sa adopte votul uninominal, altfel va declansa un referendum pe aceasta tema.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO